Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
nainen hymyilee ryhmakeskustelussa

Aikuisen yleissairauksien moniammatillinen yksilökuntoutus (SV)

Ruotsinkielinen kurssi

Yksilökuntoutus on tarkoitettu 18-65-vuotiaalle asiakkaalle, joka tarvitsee tehostettua yksilöllistä kuntoutusta. Asiakkaan läheinen voi osallistua kuntoutukseen. Kuntoutus toteutetaan ruotsinkielisenä ja kuntoutukseen voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä aikuisen yleissairauksien yksilökuntoutus on?

Kuntoutus on yksilöllistä kuntoutusta moniammatillisen tiimin voimin, jossa tavoitteena on eheä, asiakkaan kuntoutustarpeeseen vastaava kokonaisuus. Asiakasta tuetaan konkreettisten ja yksilöllisten tavoitteiden saavuttamisessa, jotka terveydenhuollossa on asetettu yhdessä asiakkaan ja hänen omaisensa kanssa.

Kuntoutus toteutetaan vuoden sisällä sisältäen ennakkoyhteydenoton, kotikäynnit tai verkostoneuvottelun, kuntoutusjakson sekä mahdolliset väli- ja seurantayhteydenotot.

Kuntoutuksesta asiakas saa:

  • Keinoja arjessa toimimiseen
  • Fyysistä ja sosiaalista aktivointia
  • Psykososiaalista ohjausta ja neuvontaa
  • Kognitiivisten toimintojen harjoittamista
  • Osallisuuden lisäämistä arjessa
  • Tietoa ja ohjausta terveyteen liittyvissä asioista
  • Keinoja opintoihin ja työelämään

Kenelle yksilökuntoutus on tarkoitettu?

Kuntoutukseen osallistuvalla yli 18-vuotiaalla asiakkaalla on asianmukaisesti diagnostisoitu sairaus tai vamma, johon liittyy tehostetusti toteutetun oikea-aikaisen moniammatillisen yksilökuntoutuksen tarve. Asiakkaan läheinen voi osallistua kuntoutukseen.

Lisäksi:

  • kuntoutus tarjoaa asiakkaalle hyötyjä arjessa suoriutumiseen ja osallistumiseen.
  • asiakkaalla on mahdollisesti myös muita sairauksia tai vammoja, jotka vaikuttavat kuntoutuksen tarpeeseen.

kuntoutuksen sisältö ja kuntoutusjakso

Asiakkaan läheinen voi osallistua kuntoutukseen osittaisesti hahmottaakseen asiakkaan kokonaistilanteen, tuen tarpeen ja kyetäkseen edistämään asiakkaan kuntoutumista.

Kun asiakas on saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen, Coronaria on asiakkaaseen yhteydessä ja kuntoutuksen yksityiskohdista sovitaan tarkemmin. Kuntoutuksen aloitusaika sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Kuntoutusjakso kylpylähotellissa

Kuntoutus toteutetaan vuoden aikana sisältäen 9-18 arkipäivää kestävän kuntoutusjakson. Perustellusta syystä Kela voi myöntää enintään 24 arkipäivää kestävän kuntoutusjakson asiakkaan tarpeen mukaan. Kuntoutusjakso toteutetaan kylpylähotellissa majoituksella tai ilman majoitusta asiakkaan valinnan mukaisesti. Myös ruokailut kuuluvat kuntoutukseen kurssin ajalle. Kuntoutusjakso toteutetaan yhdessä tai useammassa jaksossa.

Missä ja milloin kuntoutusta järjestetään?

Kuntoutusjakso järjestetään Turussa kylpylähotelli Turun Caribiassa ja kuntoutukseen voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kurssi on ruotsinkielinen. Lisätietoja kuntoutuksesta löydät Kelan sivuilta.

Kurssien asiantuntijat

Kuntoutuksen sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita, kuten neuropsykologi. Perhe saa omaohjaajan kuntoutuksessa ja tarpeen mukaista avustusta.


Miten kuntoutukseen haetaan?

1. Hakeakseen kuntoutukseen hakija tarvitsee lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voi hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä. Tarkemmat tiedot hakemisesta löydät Kelan sivuilta.

2. Kuntoutukseen haetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta,
lomake KU 104., jonka liitteeksi lääkärin B-lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

3. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä.

ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Jaana Sjöblom

Palvelupäällikkö
Coronaria Kuntoutuspalvelut

Aikuisen yleissairauksien moniammatillinen yksilökuntoutus (SV)

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.