Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
mies ja hymyileva nuori nainen keskustelevat

Sopeutumisvalmennus nuorille, joilla tyypin 1 diabetes

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja tyypin 1 diabetesta sairastaville alle 20-vuotiaille nuorille. Kurssit pidetään rentouttavassa hotelli- ja kylpyläympäristössä. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä Tyypin 1 diabetesta sairastavan nuoren sopeutumisvalmennus on? 

Tyypin 1 diabetesta sairastavan nuoren sopeutumisvalmennus ovat ryhmämuotoista kuntoutusta ja tarkoitettu alle 20-vuotiaille asiakkaille. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuu enintään 10 henkilöä.

Tavoitteena on, että kurssilta asiakas saa 

  • Voimavaroja arkeen
  • Irtiottoa upeissa puitteissa luonnon äärellä
  • Vahvistusta elämänhallintaan
  • Tärkeää vertaistukea
  • Ajankohtaista tietoa sairaudesta

Kurssit toteutetaan kuntoutusohjelman mukaisesti. Asiakas valitsee itselleen henkilökohtaiset tavoitteet yhdessä ammattilaisten kanssa sekä luo itselleen suunnitelman, jonka avulla päästään asetettuihin tavoitteisiin.

Mitä kuntoutuskokonaisuus sisältää?

Kurssikokonaisuus sisältää 3 vrk kuntoutusjakson Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa, sekä sen perään 4 viikon etäkuntoutusjakson. Etäkuntoutusjakso sisältää etäkuntoutuspäivän, jonka ajankohta sovitaan erikseen. Lisäksi etäkuntoutus sisältää yhteydenottoja sekä harjoituksia, joita asiakas voi tehdä 4 viikon aikana itselleen sopivana ajankohtana.

Kurssilla yövytään kylpylähotellissa, mutta jaksolla on mahdollista yöpyä myös kotona asiakkaan oman valinnan mukaan. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle. Osallistumisen kursseille kustantaa Kela. Kuntoutuksen ajalta on mahdollista saada myös kuntoutus- tai osakuntoutusrahaa.

Kenelle nuorten diabetes-kurssit on tarkoitettu? 

Nuorten sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu alle 20-vuotiaille asiakkaille, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Lisäksi sopeutumisvalmennuskurssit kohdennetaan ryhmittäin seuraavasti: 

  • yläkouluikäisille 
  • peruskoulunsa päättäneille alle 20-vuotiaille nuorille

Sopeutumisvalmennuskurssi sopii nuorelle, jolle terveydenhuollossa saatu ensitieto, hoidonohjaus ja niiden syventäminen eivät ole riittäneet, vaan hän tarvitsee lisäksi tukea ja ohjausta. 

Missä ja milloin kursseja järjestetään? 

Järjestämme nuorten tyypin 1 diabetes-kursseja Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa. Kursseillemme voi osallistua kaikkialta Suomesta.

Kursseja järjestetään pitikin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Diabetes, tyyppi 1".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Kurssien asiantuntijat 

Kurssien sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu diabeteshoitaja, ravitsemusterapeutti, psykologi ja erikoislääkäri sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita kuten sosionomi ja fysioterapeutti.  


Miten nuorten diabetes-kurssille haetaan?

1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
2. Lausunnon saat esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä, terveydenhuollosta tai kouluterveydenhuollosta.
3. Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, kuntoutushakemuslomakkeella KU132, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

4. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut").

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä.

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Kaikki kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Contextia Oy/Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssit järjestetään Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa, katso lisää täältä

Tyypin 1 Diabetesta sairastavan nuoren sopeutumisvalmennuskurssi

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.