Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Aikuisten neurologinen moniammatillinen yksilökuntoutus (SV)

Ruotsinkielinen kurssi

Järjestämme Kelan kustantamaa yksilökuntoutusta 18-65-vuotiaille asiakkaille, joilla on diagnosoitu neurologinen sairaus tai vamma tai selkäydinvamma, johon liittyy tehostetun yksilökuntoutuksen tarve. Kuntoutus toteutetaan ruotsinkielisenä ja siihen voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

mitä aikuisen neurologinen yksilökuntoutus on?

Kuntoutus on yksilöllistä kuntoutusta, jossa tavoitteena on eheä, asiakkaan kuntoutustarpeeseen vastaava kokonaisuus. Asiakasta tuetaan konkreettisten ja yksilöllisten tavoitteiden saavuttamisessa, jotka terveydenhuollossa on asetettu yhdessä asiakkaan ja hänen läheisensä kanssa. Yhteistyössä asetetut tavoitteet ottavat huomioon kuntoutujan yksilöllisen elämäntilanteen, voimavarat, elinympäristön ja ajankohtaiset tarpeet sekä elämän muutosvaiheet.

Kuntoutus toteutetaan vuoden sisällä sisältäen ennakkoyhteydenoton, kotikäynnit tai verkostoneuvottelun, kuntoutusjakson sekä mahdolliset väli- ja seurantayhteydenotot.

Kuntoutuksesta asiakas saa:

  • Tietoa ja ohjausta sairauteen tai vammaan liittyvissä asioissa
  • Keinoja ja tukea arjessa toimimiseen
  • Kognitiivisten toimintojen harjoittamista
  • Voimavaroja arkeen ja vahvistusta elämänhallintaan
  • Psykososiaalista ohjausta ja neuvontaa

kenelle aikuisten neurologinen yksilökuntoutus on tarkoitettu?

Kuntoutus on suunnattu asiakkaille, joilla on neurologinen sairaus tai vamma tai selkäydinvamma, johon liittyy tehostetun yksilökuntoutuksen tarve. Kuntoutujalla voi olla lisäksi myös muita sairauksia tai vammoja.

Kurssit kohdennetaan seuraavasti:

  • Aikuisen neurologinen yksilökuntoutus
  • Aikuisen selkäydinvammaisen yksilökuntoutus

kuntoutuksen sisältö ja kuntoutusjakso

Kuntoutus toteutetaan vuoden aikana sisältäen 9-18 arkipäivää kestävän kuntoutusjakson. Perustellusta syystä Kela voi myöntää enintään 24 arkipäivää kestävän kuntoutusjakson asiakkaan tarpeen mukaan. Kuntoutus toteutetaan yhdessä tai useammassa jaksossa.

Asiakkaan läheinen voi osallistua kuntoutukseen osittain hahmottaakseen asiakkaan kokonaistilanteen, tuen tarpeen ja kyetäkseen edistämään asiakkaan kuntoutumista.

Kun asiakas on saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen, Coronaria on asiakkaaseen yhteydessä ja kuntoutuksen yksityiskohdista ja aloitusajankohdasta sovitaan tarkemmin. Lisätietoja kuntoutuksesta löydät Kelan sivuilta.

missä ja milloin aikuisten neurologista yksilökuntoutusta järjestetään?

Kuntoutusjakso järjestetään rentouttavassa ympäristössä Turussa kylpylähotelli Turun Caribiassa majoituksella tai ilman majoitusta asiakkaan valinnan mukaisesti. Myös ruokailut kuuluvat kuntoutukseen kurssin ajalle. Kuntoutukseen voi osallistua kaikkialta Suomesta.

kurssien asiantuntijat

Kuntoutuksen sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosionomi, psykologi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita. Asiakas saa kuntoutuksessa omaohjaajan ja tarpeen mukaista avustusta.

miten kuntoutukseen haetaan?

1. Hakeakseen kuntoutukseen asiakas tarvitsee lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voi hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä. Tarkemmat tiedot hakemisesta löydät Kelan sivuilta.

2. Kuntoutukseen haetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta, lomakkeella KU 104. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa lääkärin B-lausunto. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

3. Postita hakemus liitteineen Kelan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä.

ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Aikuisten neurologinen moniammatillinen yksilökuntoutus (SV)

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.