Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Sopeutumisvalmennus lapsille, joilla ääreishermo- ja lihassairaus

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on todettu ääreishermo- tai lihassairaus. Perhekurssit järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä. Kursseille voit osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä lapsen ääreishermo- ja lihassairauksien sopeutumisvalmennus on?

Lapsen ääreishermo- ja lihassairauksien sopeutumisvalmennuskurssi on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia arkeen ja sosiaalisiin suhteisiin
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu?

Lapsen ääreishermo- ja lihassairauksien sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu 1-12 vuotiaalle lapselle ja hänen perheelleen. Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on asianmukaisesti diagnosoitu ääreishermo- tai lihassairaus.

Lisäksi:

 • lapsella on kuntoutuksellisen tuen ja ohjauksen tarve.
 • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.
 • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

Mitä kurssikokonaisuus sisältää?

Kurssikokonaisuus koostuu viisi (5) vuorokautta kestävästä kuntoutusjaksosta. Kurssi järjestetään mukavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa. Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle.

Missä ja milloin kursseja järjestetään?

Järjestämme kursseja rentouttavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa Kempeleen Zemppi-Keskuksessa. Kursseille voi osallistua kaikkialta Suomesta.

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Ääreishermo- ja lihassairaudet".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu sairaanhoitaja, sosionomi, toimintaterapeutti sekä tarpeen tullen muita asiantuntijoita kuten fysioterapeutti, psykologi tai ravitsemusterapeutti.

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kautta kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Hanna Määttä

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy / Sote, Posio
Kuntoutus majoituksella (Kempele, Kuopio, Kuusamo)

Ääreishermo- tai lihassairautta sairastavan lapsen sopeutumisvalmennuskurssi

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kempeleen kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Oulu

Kurssit järjestetään Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, katso lisää täältä