Unilääkärin työ on Janne Kanervistosta palkitsevaa

Coronaria lääkärin työpaikkana

Parhaassa tapauksessa työssäni pystyy vaikuttamaan potilaan elämänlaatuun ja terveyteen ihan huomattavasti, toteaa unihäiriöiden hoitoon erikoistunut yleislääkäri Janne Kanervisto Coronarian Uniklinikalta.

Hyvä uni kiinnostaa meitä kaikkia; jokainen tietää, miten huono olo voi olla monen heikosti nukutun yön jälkeen. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii noin 10–15 prosenttia aikuisväestöstä. Unihäiriöt heikentävät vireystilaa päivisin ja voivat aiheuttaa monia
1iitännäissairauksia.

Yleislääketieteen erikoislääkäriä Janne Kanervistoa unihäiriöiden hoito kiinnosti niin paljon. että hän opiskeli työnsä ohessa eurooppalaisen "Somnologist - Expert in Sleep Medicine"
-tutkinnon. Lisäksi hänellä on Suomen Lääkäriliiton myöntämä unilääketieteen erityispätevyys.

Kanervisto on työskennellyt jo vuosia osa-aikaisesti Coronarian Uniklinikalla Tampereella, ja hän kokee, että unilääkärin työ on mielekästä, selkeää ja joustavaa.

– Työni on unettomien ihmisten kohtaamista ja ongelmien syiden selvittelyä. Unihäiriöt ovat toisinaan jatkuneet jopa vuosikymmeniä. Kun uni paranee, monet ovat hoidosta hyvinkin kiitollisia, ja se on palkitsevaa, Kanervisto kuvaa.

Etäpotilaita Rovaniemeltä asti

Kanerviston tukena on ammattilaisten yhteisö, johon kuuluu yleis- ja työterveyslääkäreitä, korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä, neurologeja, keuhkosairauksien erikoislääkäreitä ja psykiatri. Tiimiin kuuluu myös unihoitajia, uniapneahoitajia ja unimittauksiin erikoistuneita teknikkoja sekä ravitsemusterapeutteja, jotka voivat auttaa potilaita esimerkiksi painonhallinnassa.

Unihäiriöistä kärsiviä potilaita hoidetaan sekä paikan päällä että etänä. Yleisimpiä hoitoon hakeutumisen aiheita ovat unettomuus, uniapnea ja levottomat jalat.

– Potilaistani ehkä puolet on etäpotilaita, ja videovastaanotoilla on ollut potilaita Helsingistä Rovaniemelle asti. Minut on yllättänyt se, kuinka kätevää etävastaanottojen pitäminen on, Kanervisto kertoo.

Olennaista Kanerviston työssä on unihäiriöpotilaiden kohtaaminen, kuuntelu ja selvittelytyö. Toisinaan uniongelmia on montakin samanaikaisesti; erilaisia unihäiriöitä on useita kymmeniä.

– Joskus käy ilmi, että yhtä unihäiriötä on jo hoidettu, mutta apua ei ole saatu, koska kyseessä onkin monen häiriön yhdistelmä.

Keskustelujen lisäksi voidaan tarvita laajaa unitutkimusta, uniapneatutkimusta (yöpolygrafia) tai esimerkiksi vireystilamittausta. Ne ovat tärkeitä jo turvallisuuden vuoksi esimerkiksi ammattikuljettajille.

Vastapainoa crossfitistä

Terveelliset elämäntavat korostuvat monien unihäiriöiden hoidossa. Janne Kanervisto pyrkii elämään kuten opettaa, ja hänelle liikunta on myös elämäntapa ja tervetullutta vastapainoa työlle.

– Harrastan crossfitiä, joka on hyvin monipuolinen laji. Siihen kuuluu erilaista treeniä kestävyyden ja lihaskunnon kehittämisestä käsillä kävelyyn. Vaihtelua arkeen tuovat myös luonnossa liikkuminen ja valokuvaaminen.

Teksti: Saga Wiklund
Kuva crossfit-treeneistä ylhäällä: Janne Heinonen

Artikkeli on julkaistu alun perin Tervemedian Lääkäriportaalissa 22.9.2021
Otsikkoa muutettu alkuperäisestä


Uniklinikat rekrytoivat lääkäreitä

Coronarialla on Suomessa yhdeksän Uniklinikkaa, jotka rekrytoivat parhaillaan lääkäreitä. Uniklinikoilla hoidetaan sekä yksityisen että julkisen puolen potilaita. Uniklinikalle voi tulla töihin esimerkiksi yleislääkärin tai työterveyslääkärin koulutustaustalla. Unilääketieteen erityispätevyyksiä ei tarvita, vaan kiinnostus riittää, ja työhön koulutetaan.

Työskentelyajat voi Coronariassa sopia joustavasti, ja halutessaan voi tehdä osa-aikatyötä. Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, olemme sinuun yhteydessä.