coronarialla työskentelevät fysioterapeutit

Aniaksen perheestä kolme on valinnut työpaikakseen Coronarian

Kuntoutus työpaikkana

Oulun seudulla on peräti kolme Aniaksen perheen jäsentä, joiden työnantajana on Coronaria: Maria, Sonja ja Sanna Anias. Maria on Sonjan äiti, Sanna taas on Marian miniä. Sanna on työskennellyt aiemmin Coronaria-konserniin kuuluvalla Silmäasemalla, ja on siirtymässä Raahen sairaalaan silmätautien klinikalle, jonka palveluita Coronaria tuottaa. Maria ja Sonja sen sijaan ovat molemmat fysioterapeutteja. Kaikki kolme naurahtavat yhteen ääneen, että samaa työnantajaa ei ole tarkoituksella valittu, vaan oikeastaan se tuli puheeksi vasta haastatteluhetkellä.

Yrittäjästä työntekijäksi Coronarialle

Maria Anias myi kolme vuotta sitten Kempeleestä fysioterapiapalveluihin keskittyneen yrityksensä Coronarialle ja jäi itse työntekijäksi. ”Muutos oli helpotus ja vastuunkanto loppui. Olin työstänyt päätöstä jo pitempään, joten itse päätöksenteko oli helppoa”, Maria sanoo. Myös Sonja ja Sanna näkivät muutoksen Mariassa: ”Näki, että stressi helpotti ja päätös oli oikea ja tuli oikeaan aikaan.”

Yrityskaupan myötä Maria pääsi tekemään niitä työtehtäviä, joita oli ehtinyt kaivata jo pidempään: ”Olen päässyt tekemään töitä lapsiasiakkaiden kanssa. Toisaalta ajan nyt enemmän autolla ja vaihdan paikkaa useammin, mutta se ei ole minua haitannut.” Osaamista Marialle on ehtinyt karttua 35 vuoden uran aikana muun muassa neurologisessa fysioterapiassa, lymfaterapiassa, urheilufysioterapiassa ja tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiasta. ”Olen usein sanonut, että olen valmis sitten, kun olen eläkkeellä. Fysioterapeutin ammatti on antaa paljon, nautin siitä, että saan pähkäillä ja auttaa asiakasta. Yksikään päivä ei ole samanlainen.”

fysioterapeutti kuuntelee asiakasta ja kehittää itseään

Hyvän fysioterapeutin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Maria listaa muun muassa asiakaslähtöisen ajattelutavan ja itsensä kehittämisen: ”Asiakaslähtöisyys on sitä, että paneutuu jokaiseen asiakkaaseen ja selvittää, mitä juuri hän tarvitsee kuntoutuakseen. Hyvä fysioterapeutti ei hoida asiakkaita liukuhihnatyyppisesti, vaan kohtaa asiakkaan arvokkaana ihmisenä, oli hän sitten kehitysvammainen tai urheilija.” Hyvä fysioterapeutti myös kykenee Marian mukaan ottamaan neuvoja toisilta vastaan ja toisaalta myös jakamaan niitä: ”Kollegoita täytyy arvostaa, toiset ovat parempia joissain asioissa kuin itse.”

Fysioterapeutin työssä Marialle on tärkeää myös tunne siitä, että pystyy auttamaan toista, jolloin myös tulokset motivoivat jatkamaan. ”Itsensä kehittäminen on ollut erityisesti työuran alussa vahvasti mukana. Olen halunnut laaja-alaisen osaamiskentän ja kerännyt työkaluja esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiasta, neurologisesta fysioterapiasta ja lymfaterapiasta”, Maria kertoo.

Aloittelevalle fysioterapeutille Maria antaa vinkin: ”Kuuntele, mikä on oma kiinnostuksen aihe ja ala vähitellen kehittämään taitoa sillä alalla. Itseltä ei kannata vaatia liikaa alussa, kaikkea ei tarvitse heti osata. Kollegoilta kannattaa myös rohkeasti kysyä apua ja neuvoa.” Maria on kiinnostunut myös nuorempien ammattilaisten mentoroinnista, jossa voi jakaa karttunutta osaamista toiselle kädestä pitäen. ”En voisi olla opettaja, mutta tykkään näyttää kädestä pitäen, miten asioita tehdään”, Maria sanoo.

Sonjan päätös lähteä alalle kypsyi aikuisiällä

Sonja Anias seurasi äitinsä jalanjälkiä ja valmistui vuonna 2021 fysioterapeutiksi. Päätös alalle opiskelusta vahvistui, kun Sonja työskenteli äitinsä yrityksessä vastaanottosihteerinä. Coronarialla Sonja on ehtinyt työskennellä haastatteluhetkellä kaksi kuukautta. Äidin esimerkistä Sonja ei ole alalle hakeutunut: ”Halu lähteä alalle kypsyi vasta aikuisiällä. Olen joskus lapsena sanonut, että fysioterapeuttia minusta ei ainakaan tule.” Tulevaisuudessa Sonja haluaa kehittää osaamistaan neurologisessa fysioterapiassa sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa.

Vaikka ammatinvalinta on ollut oma päätös, on samassa ammatissa työskentelevältä äidiltä helppo kysyä vinkkejä: ”Äidiltä saa apua ja aina voi kysyä neuvoa.” Myös Maria toteaa, että omaa tytärtä on helpompi opastaa, kun tietää miten tämä ottaa tietoa parhaiten vastaan. Ammatin lisäksi äitiä ja tytärtä yhdistää se, että molemmat ovat kouluttautuneet uimaopettajiksi ennen fysioterapeutin koulutustaan.

Sanna vaihtoi lähihoitajan työn silmäterveyteen

Sanna Aniaksen Coronarialle toi aiempi työsuhde Silmäasemalla, joka on sittemmin tullut osaksi Coronaria-konsernia. Sanna on parhaillaan tekemässä uranvaihdosta lähihoitajasta optometristiksi ja aloittaa työt Raahen sairaalan silmäklinikalla kevään aikana. ”Tiesin, että haluan jatkaa terveysalalla, joten optometristin koulutus ja työ oli luonnollinen jatko lähihoitajan uralle.” Myös Sanna on työskennellyt aiemmin apuna Marian yrityksessä.

Sanna odottaa mielenkiinnolla uutta työtään Raahen silmäklinikalla: ”Optinen ala on ollut jo jonkin aikaa murrostilassa ja optikon ja optometristin työnkuva on laajentunut. Coronarialla on monipuolinen ja laaja työnkuva sekä työmahdollisuudet. Pääsen myös hyödyntämään enemmän kliinistä osaamista uudessa työssäni”, Sanna kertoo.

Coronarian etuja moniammatillisuus ja kouluttautumismahdollisuudet

Puheen kääntyessä Coronarialla työskentelyn etuihin, nousee ensimmäisenä esille Coronarian moniammatilliset tiimit. ”Aiemmin ei ole päässyt työskentelemään moniammatillisessa tiimissä. Nyt voi esimerkiksi toimintaterapeutin kanssa käydä läpi yhteistyössä neurologisen asiakkaan tilannetta ja tehdä hoidon suhteen tiivistä yhteistyötä”, Maria sanoo.

Työhön perehdytys on vasta Coronarialla aloittaneen Sonjan mielestä hoidettu hyvin: ”On vahvuus, että työssä ei jää yksin. Aina uskaltaa kysyä ja on paljon materiaalia, mistä voi etsiä apua. Uudelle työntekijälle on paljon perehdytystä ja apua saatavilla.” Kouluttautumismahdollisuudet omassa työssä ja tiedon jakaminen talon sisällä saavat kaikilta kiitosta. ”Koen, että jo vastavalmistuneita kannustetaan jatkokouluttautumaan urallaan”, Sonja kertoo. Myös Maria on käynyt työnsä ohessa koulutuksia ja toteaa, että oppi korona-aikana käyttämään myös etäyhteyksiä koulutuksissa.

Mutta puhutaanko vapaa-ajalla yhdessä töistä?

”En oikeastaan aiemmin edes ole hoksannut, että olemme samassa konsernissa töissä”, Sanna nauraa. Maria jatkaa, että kotona ei puhuta yleensä töistä: ”Minulla ja Sonjalla on luontevampi jutella työasioista, koska työskentelemme samojen asioiden parissa, mutta pyritään erottelemaan kyllä vapaa-aika työstä. Olimme pääsiäisen porukalla yhdessä ja töistä ei puhuttu silloin sanaakaan.”


mies ja nainen ulkona hymyilevat

Fysioterapeuttina Coronarialla

Fysioterapeuttina Coronarialla ei tarvitse tehdä töitä yksin, vaan tukenasi on moniammatillinen työyhteisö. Työyhteisössä kannustamme, tuemme sekä opimme toinen toisiltamme. Autamme jatkuvasti toisiamme sekä tsemppaamme arjen keskellä.

Meille on tärkeää, että jokainen työntekijämme saa kasvaa ja kehittyä ammattilaisena. Tämän vuoksi meiltä löytyykin kattava valikoima koulutuksia, joista Coronarian fysioterapeuttina voit valita omaa urapolkuasi tukevat sisällöt. Käy tutustumassa uudistettuun rekrysivustoomme ja tutustu meihin työnantajana.

Lue lisää