Ruskeahiuksinen nainen istuu konttorilla tietokoneen ääressä.

FAQ - usein kysyttyjä kysymyksiä

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia aihepiireittäin. Mikäli et löydä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.


KORONAVIRUS

Vaikuttaako koronavirusepidemia toimintaanne? Onko teillä etävastaanottoa?

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne ei tällä hetkellä vaikuta Uniklinikan toimintaan. Asiakaskäynnit toteutuvat normaalisti ajantasaisten viranomaisten ohjeistusten mukaisesti. Noudatamme vastuullista hygieniaohjeistusta yksikössämme. Tilamme ovat väljät ja vastaanotoillamme ei ole ruuhkaa. Meille voit tulla turvallisin mielin tutkimukseen ja hoitoon. Huomioithan kuitenkin, että vastaanotolle ei tule saapua sairaana tai jos on vasta tullut ulkomailta.

Lähivastaanoton lisäksi järjestämme myös etävastaanottoa. Mikäli lähivastaanotolle tuleminen ei nyt syystä tai toisesta onnistu, keskustele tilanteesta ajanvaraushenkilökuntamme kanssa. Kerromme mielellämme miten etävastaanotto on järjestettävissä ja toteutettavissa kanssasi. Haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.


LÄhete

Minulla ei ole lähetettä uniklinikalle, mutta olen väsynyt ja haluan tutkituttaa uneni, mitä teen?

Voitte varata ajan ensikäynnille verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse puhelimitse. Ensikäynnin omavastuuhinta on 139 €.

Minulla on lähete työterveyslääkäriltä unitutkimukseen, mitä teen?

Varaatte ajan unitutkimukseen eli unitutkimuslaitteiden laittoon hoitajalle. Unitutkimusajan voi varata suoraan hoitajalta ajanvarauksesta. Unitutkimusajat eivät valitettavasti ole varattavissa nettiajanvarauksen kautta.

Onko unitutkimus minulle ilmainen, jos on saanut työterveydestä lähetteen?

Riippuu sopimuksesta, eli varmista asia työterveydestäsi.


Hinnat

Onko unitutkimus minulle ilmainen, jos on saanut työterveydestä lähetteen?

Riippuu sopimuksesta, eli varmista asia työterveydestäsi.

Korvaako yksityinen sairausvakuutus teidän tutkimuksenne?

Useimmiten korvaa, mutta kannattaa varmistaa asia ensin omasta vakuutusyhtiöstä.

Paljonko CPAP-laitteen vuokraus maksaa?

CPAP-hoito alkaa hoitajan vastaanotolta, jolloin saat ohjauksen laitteen käyttöön ja sinulle valitaan sopiva maski ja letku. Maski ja letku ovat henkilökohtaisia ja ne hankintaan omaksi. Saat laitteen ja tarvikkeet heti klinikalta mukaasi. Käynnin hinta on 315 - 440 € maskityypistä riippuen. Laitteen vuokra on 25 €/vko. Vuokralasku lähetetään sinulle kuukausittain kotiin.


Käytännön asioita unitutkimuksesta

Tehdäänkö tutkimus kotona vai klinikalla?

Pääsääntöisesti kotona. Pitkänmatkalaiset voivat halutessaan yöpyä klinikan lähellä olevassa hotellissa. Mikäli klinikalle on pitkä matka, kannattaa kysyä lääkärin ensikäyntiaikaa ja unitutkimusaikaa samalle päivälle.

Mitä tapahtuu, kun tulen unitutkimuslaitteiden asennukseen hoitajalle?

Hoitaja lähettää tarvittavat ohjeet ennen unitutkimukseen tuloa. Jotta unen rakennetta päästään mittaamaan, on kehon eri alueille kiinnitettävä antureita. Hoitaja asentaa laitteet uniklinikalla tutkimusyötä edeltävänä päivänä yleensä iltapäivästä. Tämän jälkeen pääsee kotiin, mutta suihkuun ei enää voi mennä eikä harrastaa hikiliikuntaa. Seuraavana aamuna tullaan uniklinikalle poistamaan laitteet.

Syön unilääkettä, pitääkö se lopettaa unitutkimuksen ajaksi?

Ei, normaali lääkitys otetaan myös unitutkimusyönä.

Entä jos unitutkimuslaitteet häiritsevät untani, enkä saa kuin vähän nukuttua? Meneekö tutkimus pieleen?

Käytännössä vähäinenkin unimäärä tutkimusyön aikana riittää. Jo sinä aikana saamme selville tarpeeksi unen rakenteesta jatkotoimenpiteitä varten.


Laajan unitutkimuksen ja uniapneatutkimuksen eroja

Kunnallisella puolella tehdään suppeaa unitutkimusta, miksi minun kannattaa tulla Coronaria Uniklinikalle laajaan unitutkimukseen?

Suppea unitutkimus eli uniapneatutkimus on tarkoitettu uniapnean diagnosointiin. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista ja ihmisellä voi esiintyä monta unihäiriötä päällekkäin. Laaja unitutkimus antaa mahdollisuuden diagnosoida suurimman osan unihäiriöistä.

Mitä laajassa unitutkimuksessa mitataan?

Laajassa unitutkimuksessa mitataan aivosähkökäyrä, silmänliikkeet, leuanaluslihasten lihasjännitys, sydänsähkökäyrä, verenpaine, hengitysliikkeet ja ilmanvirtaus, kuorsaus, veren happikyllästeisyys, raajojen liikkeet ja nukkumisasento, sympaattisen hermoston aktiivisuus.

Mitä suppeassa unitutkimuksessa mitataan?

Suppeassa unitutkimuksessa mitataan hengitysilman virtaus, happikyllästeisyys, hengitysliikkeet, nukkumisasento, kuorsaus, sydänsähkökäyrä sekä verenpaine.


Väsymyksen jatkuessa

Minulle on tehty suppea unitutkimus ja minulla ei todettu uniapneaa, olen silti väsynyt ja vireystilani on huono, mitä teen?

Suosittelemme tulemaan laajaan unitutkimukseen Coronaria Uniklinikalle. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista, muitakin kuin uniapnea, joka on toki yleisin ja tunnetuin unihäiriö.

Minulla on CPAP-laite käytössä, mutta olen edelleen väsynyt, mistä se johtuu? Voinko tehdä jotain?

Päiväväsymykselle voi olla useita syitä, vaikka CPAP -hoito olisikin käytössä. Näitä voivat olla esimerkiksi univaje tai muut unihäiriöt. Lisäksi CPAP -laitetta käyttäessä on tärkeää, että laitehoitoa toteutetaan optimaalisella tehokkuudella. Laitehoidosta saadaan tietoa laitteesta riippuen, etäluvulla tai laitteen muistikortin tietojen perusteella. Unitutkimus voidaan tehdä myös CPAP -laitteen ollessa käytössä, jolloin saadaan hyvin selville poikkeavan päiväväsymyksen syy.