Nukkuvan naisen jalat sängyllä, osittain peiton seassa

Levottomat jalat

Levottomat jalat -unihäiriö ilmenee suurimmalla osalla pakonomaisena raajojen liikuttamisen tarpeena, johon liittyy epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kylmää, kuumaa, pistelyä, puutumista ja paineentunnetta sekä kutinaa. Tuntemuksia on etenkin jaloissa, mutta myös käsissä tai muualla vartalossa. Oireet ovat pahimmillaan iltaisin ja haittaavat nukkumaanmenoa.

Levottomia jalkoja esiintyy noin 5–10 %:lla suomalaisesta aikuisväestöstä. Yleensä tämä unihäiriö vaivaa yli 40-vuotiaita ja sen yleisyys kasvaa iän myötä tai raskauden aikana. Myös lapsilla esiintyvät “kasvukivut” johtuvat usein levottomista jaloista. Tätä unihäiriötä ei monesti tunnisteta, vaan luullaan epämiellyttävien tuntemusten johtuvan esimerkiksi jalkojen verenkiertohäiriöistä tai suonikohjuista.

Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa huonolaatuista nukkumista ja unettomuutta sekä heikentää siten elämänlaatua. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että levottomat jalat -oireyhtymä on riskitekijä myös lisääntyneeseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen. Tarkkoja synty- ja vaikutusmekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta se tiedetään, että ne liittyvät keskushermoston dopamiinivälitteiseen toimintaan.

Levottomat jalat on periytyvä sairaus

Usein levottomat jalat -diagnoosin yhteydessä paljastuu, että raajaliikehäiriöt ovat olleet läsnä jo lapsuudessa sekä lähipiiristä löytyy muita, joilla on sama unihäiriö. Mikäli levottomat jalat diagnosoidaan alle 40-vuotiaana, on kyse lähes poikkeuksetta perinnöllisestä sairaudesta.

Levottomat jalat esiintyy myös sekundaarisena oireyhtymänä muun perussairauden yhteydessä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi 2 tyypin diabetes, Parkinsonin tauti, munuais- tai maksasairaudet ja sydänsairaudet. Myös jotkut lääkkeet saattavat lisätä oirehdintaa.

Rauhaton yö aiheuttaa päiväväsymystä

Joissakin tapauksissa raajojen liikehäiriö on niin voimakasta tai potilas on niin herkkäuninen, että nukkumisen laatu heikkenee oleellisesti. Välillä potilaat kuvailevat kärsivänsä ”suonenvedoista”. Nämä ovat todellisuudessa lihaskramppeja, jotka liittyvät yölliseen jaksoittaiseen raajaliikehäiriöön. Siinä raajat liikkuvat yleensä jaksoissa symmetrisesti tietyssä rytmissä ja aiheuttavat unen rakenteen rikkoutumisen ja unesta havahtumisia.

Yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö eli periodinen raajaliikehäiriö voi esiintyä myös itsenäisesti ilman levottomat jalat -oireyhtymää. Varsin usein ainoana oireena on tällöin päiväaikainen väsymys tai yöllinen herääminen.

levottomat jalat levottomat unet, Coronaria Uniklinikalta apua levottomiin jalkoihin

Apua levottomiin jalkoihin

Olemme koostaneet asiantuntijoidemme artikkeleita ja asiakaskertomuksia levottomista jaloista ja niiden hoidosta.

Lue lisää >

Unitutkimuksesta selvyys levottomiin jalkoihin

On tärkeää, että unihäiriön olemassaolosta varmistutaan unitutkimuksella, koska potilas itse liittää vaivansa usein aivan johonkin muuhun. Unitutkimuksessa saadaan selville myös, onko kyseessä synnynnäinen eli primaarinen oireyhtymä vai sekundaarinen, eli toiseen perussairauteen liittyvä vaiva. Tämä tieto on oleellinen levottomien jalkojen hoitomuodon määrittelyssä.

Lääkehoito on tehokas keino lievittää levottomien jalkojen oireilua. Lievässä tai keskivaikeassa oireyhtymässä riittää yleensä, että lääkettä otetaan vain tarvittaessa, esimerkiksi pitkien lentomatkojen yhteydessä. Vaikeammissa tapauksissa voidaan käyttää säännöllistä lääkitystä.

Jos oireilu on lievää, voivat hoitona riittää myös terveelliset elämäntavat, kuten suositusten mukainen ravinto, säännöllinen liikunta ja hyvä unenhuolto. Lisäksi lämmin tai kylmä kylpy, jalkojen hierominen ja venyttely, avantouinti, käväisy lumihangessa, viilentävän voiteen käyttö tai erilaiset rentoutumiskeinot saattavat helpottaa oireilua. Vastaavasti oireiden puhkeamiselle altistavia asioita olisi hyvä välttää. Tällaisia voivat olla muun muassa kova fyysinen rasitus, pitkä paikallaanolo, pitkäkestoiset auto- tai lentomatkat sekä alkoholin-, tupakan- ja nuuskan käyttö. Myös riittävällä raudansaannilla voidaan hoitaa lievää levottomien jalkojen oireyhtymää.

Mikäli kyseessä on sekundaarinen, eli toiseen perussairauteen liittyvä oireyhtymä, on tärkein hoitomuoto ensisijaisen perussairauden hyvä hoito.


Minullako levottomat jalat?

Levottomien jalkojen tunnistamista hankaloittaa se, että oireet esiintyvät nukkuessa ja esiintyessään ne saattavat vaikuttaa suonenvedon tai raajojen verenkiertohäiriöiden kaltaisilta tuntemuksilta.

Jos jalkojen pakonomaisen liikuttelun tarve herättää säännönmukaisesti vähintään kolmesti viikossa ja päiväaikainen vireystaso heikkenee, on hyvin mahdollista että vaivan aiheuttaja on levottomat jalat. Levottomat jalat -oireyhtymällä ja yöllisellä jaksottaisella raajaliikehäiriöllä on taipumus pahentua iän myötä.


Lue myös nämä: