Uniapnean hoito

Hoitamaton uniapnea on vaaraksi terveydelle

Uniapnean hoito riippuu sen vaikeusasteesta, potilaan ominaisuuksista ja uniapnean aiheuttamista oireista. Uniapnean yleisin hoitomuoto on CPAP-hoito. Se on ensisijainen hoitomuoto keskivaikea- ja vaikea-asteisen uniapnean hoidossa. Lievissä uniapneatapauksissa hoitona voidaan käyttää uniapneakiskoa tai asentohoitoa. Leikkaushoito tai leukakirurgiset toimenpiteet voivat joissain harvoissa tapauksissa tulla kyseeseen.

Onnistunut uniapnean hoito vaatii aina paljon hoidettavan itsensä motivaatiota ja sitoutumista hoitoon. Me Coronaria Uniklinikalla ymmärrämme hyvin, että väsyneenä ja uupuneena ruokavalioiden, liikuntaohjeiden ja muiden terveellisten elämäntapojen aloittaminen on todella vaikeaa. Umpiväsyneenä ne ovat mahdottomia yksin toteuttaa. Lääkärimme ottavat aina asiakkaamme yksilöinä ja miettivät potilaan kannalta soveltuvimmat hoitomuodot. Hoitajamme osaavat motivoida ja kannustaa. Kun pahin väsymys on taittunut, voidaan miettiä elintapoja, painonpudotusta ja muita tärkeitä uniapneaa helpottavia keinoja.

Terveet elämäntavat, oikeanlainen ruokavalio, liikunta ja painonpudotus auttavat uniapnean hoidossa. Yleensä jo 5 %:n painonpudotuksella on suotuisia vaikutuksia uniapneaan ja ennen kaikkea sen ennaltaehkäisyyn. Painonpudotusta suositellaankin ylipainoisille uniapneadiagnoosin saaneille aina, vaikka käytössä olisi samanaikaisesti joku muu uniapnean hoitomuodoista.

Uniapnean hoitomuodot

  • CPAP-hoito
  • Uniapneakisko
  • Painonhallinta
  • Asentohoito
  • Leikkaushoito

CPAP-laitteen käyttö onnistuu osaavan unihoitajan opastuksella. Tässä kuvassa tutustutaan eri maskivaihtoehtoihin.

CPAP-hoito

Keski- ja vaikea-asteisessa uniapneassa ensisijaisena hoitona käytetään CPAP-hoitoa. Nukkuessa käytetään CPAP-maskia, jonka kautta hengitetään paineistettua ilmaa. Laite myös auttaa ylähengitysteitä pysymään unen aikana auki.

Lue lisää CPAP-hoidosta


Lasillinen maitoa, myslejä ja mustikoita aseteltuna kauniisti pöydälle.

Ravitsemusterapia

Kun hoitosi on hallinnassa ja pahin väsymys taittunut, jaksat kiinnittää huomiota ravintoon, oikeaan ruokailurytmiin ja muihin terveellisiin elämäntapoihin.

Ravitsemusterapian avulla voidaan suunnitella ruokavalio, joka auttaa voimaan paremmin.

Uniapnean hoitoa tuetaan terveellisillä elämäntavoilla. Painonhallinnan ja ruokailurytmin tukena ovat ravitsemusterapiapalvelut, jotka täydentävät Coronaria Uniklinikan palveluita.

Lue lisää ravitsemusterapiasta


Uniapneakisko hammaslääkäriltä

Uniapneakiskoa eli kuorsauskiskoa käytetään öisin. Kisko estää kieltä valumasta nieluun ahtauttamaan hengitystä. Kuorsauskisko vähentää sekä kuorsausta että hengityskatkoksia.

Kiskohoito soveltuu etenkin sellaisille potilaille, joilla unen aikaiset hengityskatkokset johtuvat selällään nukkumisesta tai purennan virheistä.

Kiskohoidon teho pitää varmistaa uudella uniapneatutkimuksella.

Coronaria Hammasklinikan sivuille >


Mies nukkuu kyljellään asentovyö päällään.

Asentohoito

Uniapnea voi olla asentoriippuvainen. Tämä tarkoittaa, että hengityshäiriöitä esiintyy etupäässä selinmakuulla. Asentoriippuvainen uniapnea voidaan parantaa asentohoidolla, jossa öisin käytetään uniapneavyötä. Uniapneavyö estää nukkujaa kääntymästä selälleen.

Tutustu tuotteeseen verkkokaupassamme!

Verkkokauppaan >


Leikkaushoito

Uniapnean hoito on harvoin kirurginen. Poikkeuksena ovat laihdutuskirurgia, nielurisakirurgia, ahtaan nenän kirurgia ja leukakirurgiset toimenpiteet. Leikkausta on käytetty etenkin lapsipotilaiden hoitona kita- ja nielurisojen poiston muodossa.


Tutustu asiakastarinoihimme: