Lääkärin vastaanotto Coronaria Uniklinikalla on ensimmäinen askel kohti paremmin nukuttuja öitä. Unettomuuden hoito onnistuu, kun unettomuuden syyt selvitetään. Uniklinikan lääkärit vastaavat kysymyksiin unesta.

Unettomuuden hoito

Unettomuuteen on olemassa toimivia hoitomenetelmiä

Meillä Coronaria Uniklinikalla unettomuuden ensisijainen hoitomuoto on aina lääkkeetön hoito. Pitkäaikainenkin unettomuus on hoidettavissa, kun ensin on selvitetty, mistä unettoman ongelmassa tarkalleen ottaen on kyse.

Varaa aika Coronaria Uniklinikalle lääkärimme vastaanotolle. Vastaanotolla lääkärimme selvittää kanssasi, tarvitaanko lisätutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten unta ja vireystasoa voidaan parantaa.

Varaa aika soittamalla:


Unettomuuden hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti

Unettomuuden taustalla voi olla yksi tai useampi unihäiriö, jokin muu sairaus tai ominaisuus, stressi tai hankala elämäntilanne, tavat ja tottumukset. Tämän vuoksi hoitopolkuja on erilaisia ja hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi:

  • CBT-I menetelmä
  • Lyhytterapia
  • Univalmennus
  • Yksilölliset hoitosuositukset ja seuranta
  • Psykiatrin vastaanotto
  • Ravitsemusterapia

CBT-i on pitkäaikainen apu unettomuuteen

Ratkaiseva rooli unettomuuden nykyhoidossa on lääkkeettömillä menetelmillä, jotka ovat tutkitusti pitkällä aikavälillä tehokkaita. Erityisen lupaavia tuloksia saadaan CBT-i menetelmällä, jossa keskeisin periaate on, ettei nukkumista pidä väkisin yrittää

Menetelmässä pyritään löytämään ne asiat, jotka ylläpitävät unettomuuden noidankehää, jotta noidankehä pystytään katkaisemaan. Menetelmällä pyritään vaikuttamaan haitallisiin, unettomuutta ylläpitäviin tottumuksiin ja hyödyntämään luonnollisia mekanismeja unen tuloon, esim.

  • Rajoitetaan sängyssä vietettyä aikaa.
  • Kasvatetaan unipainetta.
  • Poistetaan hermostuneisuutta rentoutumismenetelmillä.

Lyhytterapiasta apua uupumukseen

Tuntuuko arki haastavalta? Koetko olevasi yksin liian isojen haasteiden edessä? Me autamme sinua eteenpäin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia soveltuu elämän eri kriiseihin, kuten masennus- ja ahdistustiloihin, uupumukseen, työssä jaksamiseen tai haasteisiin ihmissuhdeongelmissa.

Lyhytterapiassa etsitään työkaluja ja menetelmiä suunnata katse kohti tulevaa silloin, kun omat keinot loppuvat. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään omien voimavarojen löytymiseen.

Varaa aika lyhytterapiaan Helsingin klinikallemme tai etävastaanotolle.

P. 020 741 9401

Lääkkeet unettomuuden hoidossa

Unettomuuden hoidossa lääkkeillä on aikansa ja paikkansa, mutta unilääkkeet ovat tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. On huomioitava, että perinteisiä unilääkkeitä, kolmiolääkkeitä, käytetään vain akuuteissa tilanteissa, kuten kriisitilanteissa. Niitä ei pitäisi käyttää viikkoja, koska elimistön tottuessa niiden tehokin heikentyy. Lääkkeet voivat aiheuttaa myös haittavaikutuksia.

Unihygienia

Hyvä uni koostuu monista pienistä asioista ja näitä huomioimalla unen laatu usein paranee. Unihygienialla tarkoitetaan sellaisia olosuhteita ja käytäntöjä, jotka auttavat nukahtamista ja unen jatkuvuutta. Unihygieniaan kuuluvat esimerkiksi säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat, iltarutiinit ja makuuhuoneen sopiva lämpötila. Unihygienia on tärkeä huomioida, mutta unettomuuden hoidossa on kyse paljon muustakin.

Unettomuuden taustasyyt selville

Jotta voidaan hoitaa unettomuutta oikein, tulee diagnoosinkin olla oikein. Tutkimusten mukaan unettomuuden oireista kärsivillä potilailla merkittävällä osalla onkin taustalla esimerkiksi uniapnea tai levottomat jalat, joiden hoito eroaa huomattavasti unettomuuden hoidosta. Lisäksi mielenterveyden häiriöt voivat myös aiheuttaa ja ylläpitää unettomuutta. Siksi on hyvä hakeutua ensin unihäiriöihin perehtyneen lääkärin vastaanotolle, että osataan hoitaa oikeaa vaivaa oikeilla työkaluilla.

Lue lisää unettomuudesta