Väsynyt nuori mies pitää käsiä kasvoillaan lähikuvassa.

Narkolepsia, Parasomniat ja krooninen väsymysoireyhtymä

Unihäiriöitä on tunnistettu lääketieteessä yli 80 erilaista, joista harvinaisempia ovat parasomniat, krooninen väsymysoireyhtymä sekä narkolepsia. Nämä unihäiriöt heikentävät elämänlaatua ja ovat vaikeasti tunnistettavissa ilman unenaikaista perinpohjaista tutkimusta.

Narkolepsia

Narkolepsia on harvinainen sairaus. Sen keskeinen oire on katapleksia. Katapleksiakohtauksissa tunnereaktiot aiheuttavat äkillisen lihasvoiman menetyksen ja narkolepsiapotilas voi nukahtaa tahattomasti. Narkolepsiaa voi esiintyä myös ilman katapleksiaa, ja narkolepsiapotilailla esiintyy myös poikkeavaa päiväväsymystä. Nykykäsityksen mukaan narkolepsian aiheuttaja on aivoissa tapahtuva autoimmuunireaktio. Narkolepsian diagnostiikka perustuu asianmukaisiin tutkimuksiin ja sen kokonaisvaltaisessa hoidossa yhdistyvät elämäntapasuunnittelu sekä oikeanlainen lääkitys.

Krooninen väsymysoireyhtymä

Krooninen väsymysoireyhtymä on harvinainen sairaus. Se on eri asia kuin krooninen unettomuus.

Kroonisen väsymysoireyhtymän oireet saattaa muistuttaa narkolepsiaan liittyvää väsymystä. Nukahtelu tapahtuu kuitenkin yleensä paikallaan ollessa, uni on tavallisesti pitempi ja henkilö ei koe sitä virkistävänä. Siihen ei liity muita narkolepsiaan tyypillisesti kuuluvia oireita.

Kroonisen väsymysoireyhtymään liittyvä uupumus on usein erittäin voimakasta ja tekee jopa täysin toimintakyvyttömäksi. Oireet ja vaikeusaste voivat vaihdella jopa saman päivän aikana. Liikunta ja myös henkinen ponnistelu aiheuttavat oireiden voimistumista. Tyypillisimmät oireet ovat jatkuva uupumus, laaja-alainen tai vaihteleva lihas- tai nivelsärky, unihäiriöt, kognitiiviset häiriöt sekä rasituksen jälkeinen yleinen huonovointisuus.

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnosointi on vaikeaa ja diagnostiikka vaatii aina unitutkimuksen muiden väsymystä aiheuttavien unihäiriöiden tunnistamiseksi. Toisin kuin kaikki muut unihäiriöt, krooninen väsymysoireyhtymä on vaikeasti hoidettavissa oleva sairaus. Tämänkin vuoksi kaikki väsymyksen taustasyyt on hyvä selvittää. Paras tutkimus tähän on laaja unitutkimus.

Parasomniat

Parasomnioilla tarkoitetaan unenaikaisia erityishäiriöitä, kuten unissakävely, yölliset kauhukohtaukset ja REM-unen käyttäytymishäiriö. Lapsilla parasomniat ovat varsin tavallisia, eivätkä ne pääsääntöisesti aiheuta toimenpiteitä. Lapsilla parasomnioita esiintyy etenkin infektioiden tai univajeen provosoimana.

Yöllisiä parasomnioita tai toimintoja ei yleensä tiedosteta itse tapahtumahetkellä saati seuraavana aamuna. Aikuisilla parasomniat ovat harvinaisempia ja voivat aiheuttaa sosiaalisesti häiritsevää käyttäytymistä öisin, unen rakenteen rikkoutumista ja päiväväsymystä. Parasomniat ovat tunnistamisen jälkeen hyvin hoidettavissa.


Lue myös nämä