Uniapneatutkimus

Uniapnea on yleinen sairaus, jonka tutkiminen on helppoa.

Näin pääset uuniapneatutkimukseen!

Lääkärin kautta tai verkkokaupasta tilaamalla

Voit varata ajan lääkärin vastaanotolle tai voit tilata tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä verkkokaupastamme. Molemmat tutkimukset ovat luotettavia ja tutkimus suoritetaan nukkumalla yö kotona tutkimuslaitteet yllä. Lue lisää>

Lääkärin lähetteellä

Haluatko keskustella ensin lääkärimme kanssa? Tarvittaessa tutkimukseen liitetään raajaliikeanturit tai EKG. Jos sinulla on jo lähete lääkäriltä, voit varata ajan tutkimukseen suoraan.
Tutustu hintoihin >

Tilaa tutkimus verkkokaupasta 259 €

Hinta sisältää kaiken erikoislääkärin lausunnosta ja hoitajan puhelusta postimaksuihin. Ei muita kuluja. Tutkimuslaitteen saat muutamassa päivässä. Tulokset tulevat kotiin postitse ja hoitajan soittamana noin viikossa. Siirry tilaamaan >

Soita 020 741 9401

Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja autamme eteenpäin. Ajanvarauksessamme vastaa kokenut unihäiriöiden hoitoon perehtynyt hoitaja.

Uniapneatutkimus tehdään aina kotona

Uniapneaa epäiltäessä tehdään uniapneatutkimus eli yöpolygrafiatutkimus. Tutkimuksella selvitetään uniapneaa ja sen vakavuutta. Tutkimus tehdään omassa sängyssä nukkuessa. Tyypillisiä uniapnean oireita ovat väsymys, tehottoman tuntuinen tai katkonainen yö, yöllinen virtsaamisen tarve, kuorsaus sekä aamuinen päänsärky.

Uniapneatutkimuksessa potilas nukkuu tutkimuslaitteet yllä yhden yön kotonaan. Laitteet rekisteröivät ja mittaavat mm. veren happipitoisuuden ja hengitysilman virtauksen. Tutkimuksessa selviää luotettavasti, onko kyseessä uniapnea ja minkä asteinen se on.

Uniapneaa epäiltäessä kannattaa hakeutua lääkärille ja tutkimuksiin. Läheistään kannattaa myös kannustaa tutkimuksiin, sillä usein uniapneaa sairastava ei itse tiedosta kuorsaamistaan ja hengityskatkoksiaan. Tutkimus on yksinkertainen ja nopea suorittaa, eikä itse tutkimusta kannata pelätä tai jännittää. Monelle tulee tutkimuksen jälkeen helpottunut olo, olipa saanut uniapneadiagnoosin tai ei.


Kaksi tapaa selvittää uniapnea

1. Uniapneatutkimus ilman lääkärin lähetettä verkkokaupastamme muutamassa päivässä

Jos haluat selvittää itse, sairastatko uniapneaa, voit tilata lähetteettömän uniapneatutkimuksen suoraan kotiisi. Tutkimus tehdään eri laitteella kuin lääkärin määräämä tutkimus ja tutkimuslaitteet asennetaan itse kotona. Tutkimuksesta selviää luotettavasti, sairastatko uniapneaa ja minkä asteisesta uniapneasta on kyse. Tutkimuksesta ei käy ilmi muuta. Tulokset saat unihoitajaltamme noin viikon kuluttua tutkimuksesta. Tutkimustulokset lausuu aina kokenut erikoislääkäri. Saat myös lausunnon itsellesi kotiin postitse.

Mikäli tuloksista löytyy uniapnea, varataan aika lääkärille jatkohoitosuunnitelmaa varten. Meillä CPAP-hoito voidaan aloittaa jopa samana päivänä.

2. Uniapneatutkimukseen lääkärin lähetteellä

Jos lääkärin vastaanotolla herää epäily uniapneasta, lääkäri tekee lähetteen uniapneatutkimukseen. Voit tulla meille tutkimukseen myös jonkun muun kuin Uniklinikan lääkärin lähetteellä. Varaa tällöin aika soittamalla.

Tutkimuslaitteet asennetaan klinikalla unihoitajan toimesta ja laitteessa on mukana raajaliikeanturit tai EKG lääkärin määräyksen mukaan. Tästä tutkimuksesta selviää myös mm. levottomat jalat -oireyhtymä. Tutkimuslaitteet palautetaan klinikallemme tutkimuksen jälkeen ja tuloksien kuulemista varten varataan aika lääkärin vastaanotolle.

Mikäli tuloksista löytyy uniapnea, voidaan CPAP-hoito aloittaa klinikallamme jopa samalla käynnillä.


Mitä uniapneatutkimus eli yöpolygrafia mittaa?

Yhden yön kestävässä uniapneatutkimuksessa rekisteröidään mm hengitysilman virtausta, kuorsausta, hengitysliikkeitä, sydämen sykettä ja veren happipitoisuutta. Tutkimuksesta käy ilmi, onko tutkittavalla hengityskatkoksia tai sellaisia hengityshäiriöitä, jotka aiheuttavat hapenpuutetta. Tutkimuksesta voidaan päätellä hengityskatkoksien määrä ja pituus. Tutkimuksessa selviää myös, missä nukkumisasennossa katkokset esiintyvät ja miten tutkittava liikkuu unissaan.

Tulokset tallentuvat rekisteröintilaitteelle, jonka tulkitsee aina kokenut, uniapneaan perehtynyt erikoislääkäri. Tutkimustulokset ovat luotettavia ja tuloksista selviää myös uniapnean vakavuusaste.

Uniapneatutkimuksella tehdään myös hoidonseurantamittauksia esimerkiksi uniapnea- tai levottomat jalat -oireyhtymää sairastavilla. Hoidonseurannalla selvitetään käytettävän hoidon tehokkuutta ja toimivuutta.

Uniapneatutkimuksella mitataan:

 • Hengitysilman virtaus
 • Veren happipitoisuus
 • Hengitysliikkeet
 • Nukkumisasento
 • Kuorsaus
 • EKG
 • Jalkojen liikkeet

Lääkärin määräämä uniapneatutkimustutkimus suoritetaan yöpolygrafialaitteella. Unihoitaja asentaa laitteen klinikalla. Tutkimuslaitteessa on mukana raajaliikeanturit tai tarvittaessa myös EKG lääkärin määräyksen mukaisesti.

Lähetteetön uniapneatutkimus suoritetaan eri yöpolygrafialaitteella ja laite asennetaan kotona itse ohjeiden mukaisesti. Tässä tutkimuksessa ei mitata EKG:tä eikä mukana ole raajaliikeantureita, joilla diagnosoidaan myös levottomat jalat -oireyhtymää.

Mitä uniapnean tutkiminen maksaa?

 • Lähetteetön uniapneatutkimus verkkokaupasta 259,00 €.
  Hintaan ei lisätä muita kuluja, palvelumaksuja tai postituskuluja. Saat kokeneen erikoislääkärin lausunnon aina sekä postitse kotiin, että hoitajamme soittamana.
 • Lääkärin vastaanotto 149,00 €
 • Yöpolygrafia 399,00€

Kaikki hinnat löydät tarkemmin hinnastostamme>

Maksuvälineenä käyvät pankkikortit ja yleisimmät luottokortit, sekä Coronaria-tili, jonka avulla voit maksaa haluamasi kokoisissa erissä ja valitsemallasi aikataululla.

Hinnat ja ohjeita


Uniapnean diagnosointi tehdään uniapneatutkimuksen perusteella.

Milloin uniapneatutkimukseen?

Uniapnean riski tulee helposti aliarvioitua, jos ei täytä stereotyyppistä mielikuvaa uniapneapotilaasta. Uniapnea on syytä tutkia herkästi, koska se voi oireilla monella tapaa, eikä oireita aina itse osaa epäillä.

Uniapnea tuleekin monelle yllätyksenä. Nukahtaminen ei usein ole minkäänlainen ongelma ja tästä voi tulla harhaluulo, että nukkuminen on hyvin hallussa. Tosiasiassa nopea nukahtaminen voi kertoa univajeesta.

Uniapneaa on miehillä ja naisilla, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Jopa joka neljännen suomalaisen arvioidaan sairastavan jonkin asteista uniapneaa. Uniapneatutkimukseen kannattaa tulla heti, kun epäilee itsellään uniapneaa. Läheistä kannattaa myös kannustaa tutkimukseen.


Uniapnean oireita on monia

Uniapnea voi oireilla monella tapaa. Osalla on kaikki mahdolliset oireet, kun taas toisilla vain joitain yksittäisiä oireita.

 • päiväväsymys
 • tehottoman tuntuinen tai katkonainen yö
 • äänekäs kuorsaus
 • unenaikaiset hengityskatkokset
 • ärtyneisyys
 • keskittymiskyvyn puute
 • lisääntynyt yöllinen virtsaamisen tarve
 • impotenssi
 • yöhikoilu
 • levoton yöuni
 • yölliset rytmihäiriöt
 • aamuinen päänsärky

Hoitamattoman uniapnean seuraukset

Hoitamattoman uniapnean seuraukset ovat vakavia. Vaikea uniapnea aiheuttaa vuosien myötä jopa kahdeksankertaisen kuolleisuusriskin terveisiin verrattuna. Oheissairauksia ovat esimerkiksi: Aikuistyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, aivoverenkiertohäiriöt, masennus, työuupumus, aikaistunut muistisairaus sekä kohonnut riski työtapaturmiin ja liikenneonnettomuuksiin. Hoitamatonta uniapneaa sairastavan riski nukahtaa rattiin on jopa kuusi kertaa suurempi kuin saman ikäisillä aikuisilla keskimäärin.

Uniapneaa sairastavilla todetaan usein jokin liitännäissairaus. Näiden esiintyvyyttä uniapneapotilailla on arvioitu seuraavasti:

 • Aikuistyypin diabetes 60-85 %
 • Eteisvärinä 50-70 %
 • Verenpainetauti 25 %
 • Aivoinfarkti 70 %
 • Sydäninfarkti > 50 %
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta 25-35 %

Suomalaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan yli 90 %:lla aivoinfarktipotilailla löytyi taustalta hoitamaton unihäiriö. Uniapnea on onneksi hyvin hoidettavissa ja sairauden haitat ehkäistävissä.

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Miksi uniapnea täytyy ottaa vakavasti?

Unilääkärimme Janne Kanervistolla on kolme hyvää syytä, miksi uniapnea on syytä tutkia ja hoitaa. Katso videolta klikkaamalla kuvaa.

 1. Uniapnea vaikuttaa meidän elämänlaatuumme. Se väsyttää, saa aikaan keskittymisvaikeuksia, muistivaikeuksia ja ärtyneisyyttä. Tuntuu kuin kulkisi tervassa eteenpäin.
 2. Uniapnea vaikuttaa meidän terveyteemme. Se lisää riskiä mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen, ylipainoon ja onnettomuuksiin. Lista on pitkä.
 3. Uniapneaan on hyviä hoitomuotoja ja se voidaan hoitaa lähes aina. Uniapnean hoito on yleensä aika helppoa ja suoraviivaista.
CPAP-laitteen käyttö onnistuu osaavan unihoitajan opastuksella. Tässä kuvassa tutustutaan eri maskivaihtoehtoihin.

Uniapnean hoito

Uniapnean hoito riippuu sen vaikeusasteesta, potilaan ominaisuuksista ja uniapnean aiheuttamista oireista.

Uniapnean yleisin hoitomuoto on CPAP-hoito. Se on ensisijainen hoitomuoto keskivaikea- ja vaikea-asteisen uniapnean hoidossa. Lievissä uniapneatapauksissa hoitona voi olla uniapneakisko tai asentohoito.

Tutustu uniapnean hoitomuotoihin tarkemmin.

Lue lisää


Uniapnean ennaltaehkäisy ja paraneminen

Uniapneaa voi ennaltaehkäistä terveellisillä elämäntavoilla. Liikunta, alkoholin käytön vähentäminen, tupakoimattomuus, ylipainon välttäminen ja keskushermostoa lamaavien lääkkeiden välttäminen vähentävät uniapnean riskiä tai voivat lievittää jo todetun uniapnean vaikeusastetta.

Joskus uniapneasta voi parantua kokonaan, mutta ei kaikissa tapauksissa tai helposti. Joissakin tapauksissa voidaan CPAP-hoito lopettaa, mutta läheskään aina se ei ole mahdollista. CPAP-laitteet on suunniteltu hyvin pitkäaikaiseen käyttöön.


Uniapneatutkimusta ei tarvitse jännittää

Uniapneatutkimus tehdään kotona. Hoitaja antaa tutkittavalle yksinkertaiset ja lyhyet ohjeet sekä tutkimuslaitteen. Illalla ennen nukkumaanmenoa rekisteröintilaite puetaan päälle ja nukutaan yö. Laite ei juurikaan haittaa nukkumista. Laite palautetaan seuraavana päivänä hoitajalle, joka toimittaa rekisteröinnin erikoislääkärin arvioitavaksi. Jos tuloksista löytyy uniapnea, valitaan soveltuvin ja paras hoito.

Jos epäilet uniapneaa, varaa aika lääkärimme vastaanotolle tai tilaa uniapneatutkimus puhelimitse tai verkkokaupastamme!


Lähetteetön uniapneatutkimus on helppo tapa selvittää, sairastaako uniapneaa.

Lähetteetön uniapneatutkimus

Tarjoamme vaihtoehdon uniapnean tutkimiselle ja palvelun ostamiselle suoraan kotiin ilman lääkärin lähetettä.

Tutkimuksesta ei käy ilmi muita unihäiriöitä, kuten levottomia jalkoja, mutta se antaa kuitenkin luotettavan tutkimustuloksen jatkotoimenpiteitä varten. Tutustu palveluumme!

Lähetteetön uniapneatutkimus >


Asiakaskokemuksia uniapneasta: