Coronarian sydän valkoisena, sinisellä taustalla

Uniapnea ja korona

Ajankohtaista

Yle kysyi LT, keuhkosairauksien ja allergologian sekä kliinisen fysiologian erikoislääkäri Marisanna Schwensonilta, kuinka korona vaikuttaa uniapneaa sairastaviin.

1. Miksi uniapnea ei ole THL:n riskiryhmä-listalla?

Vaikka uniapnea luetaan keuhkosairaudeksi, se ei ole kuitenkaan keuhkojen tulehduksellinen sairaus, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti. Niitä koronavirus pahentaa, mutta uniapneaa ei. Uniapnea on rakenteellinen sairaus.

2. Onko uniapneaa sairastavilla syytä huoleen?

Ei sen enempää tai vähempää kuin muillakaan, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. CPAP-hoitoa ei missään nimessä pidä keskeyttää koronan pelossa, vaan jatkaa aivan kuten ennenkin.

3. Jos saa koronatartunnan, ja taudinkuva tuntuu lievältä, voiko CPAP ylipainehoito puskea keuhkot täyteen virusta ja pahentaa taudin vakavaksi?

Ei voi. Tutkimuksissa on osoitettu, että CPAP-laitteen käyttö ylähengitystietulehduksen yhteydessä ei lisää riskiä taudin pahenemiseen.

4. Onko CPAP-laite vähän kuin oma hengityskone, josta voisi olla apua, jos on saanut koronan ja henkeä alkaa ahdistaa? Huhujen mukaan Italiassa on vähemmän vakavissa korona-tapauksissa CPAP:illa avitettu hengitystä.

CPAP on eri asia kuin tehohoidossa käytettävät hengityskoneet. Silloin hengitysvajeeseen käytetään kaksoispaineventilaattoria. Jos joudutaan intuboimaan eli laittamaan hengitysputki, puhutaan respiraattorista hoidosta.

Mutta on totta, että esimerkiksi ensiavussa voidaan käyttää apuna myös CPAP-laitetta. Silloin kyseessä on yleensä tilanne, jossa sydämen vajaatoiminta on saanut aikaan keuhkopöhön.

Kun potilas hengittää uloshengityksessä vastapaineella, kuten CPAP-laitteella tehdään, voi paine edistää keuhkoverenkiertoa ja vähentää sydämen kuorimitusta, eli siten korjata happivajetta.

Uniapneaa sairastavien ei pidä tuudittautua siihen, että oma CPAP-laite olisi hengityksen turvaaja koronan vakavassa taudinkuvassa. Siinä vaiheessa tarvitaan sairaalahoitoa ja lisähappea.

Eli ohje on sama ohje kuin muillekin. Ota yhteyttä hoitohenkilökuntaan sitten, kun henkeä alkaa ahdistaa, ja olo tuntuu huonolta ja sairaalta.

5. Voiko CPAP-laitetta käyttää, vaikka olisi tukkoinen olo?

Kyllä voi, mutta käyttö voi olla hankalampaa, jos esimerkiksi nenä on tukossa. Nyrkkisääntö on, että käytä niin kauan, kun pystyt.

6. Voiko uniapneaa sairastava jotenkin treenata keuhkojaan, että ne kestäisivät paremmin koronaviruksen rasituksen?

Keuhkoja ei voi vahvistaa, mutta hengityslihaksia voi treenata. Paras keino siihen on aivan normaali hikiliikunta. Kun liikut, tarvitset enemmän happea, ja mitä suurempi hapentarve, sen aktiivisemmin hengität eli treenaat hengitykseen tarvittavia lihaksia.

Elämäntavoilla voi myös vaikuttaa hengittämiseensä. Tupakka pois ja liikuntaa riittävästi.

7. Miten uniapneaa sairastava voi varautua korona-virukseen?

Aivan kuten kaikki muutkin. Pesemällä käsiä ahkerasti ja vähentämällä fyysisiä kontakteja.

Lue Ylen juttu täältä.