hammasimplantti sinisella taustalla

Hammasimplantti: usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Artikkelit Hammasimplantti Hammasproteesi

Asiantuntijamme ja suukirurgian erikoishammaslääkäri Keijo Alaniska vastaa asiakkaidemme useimmin kysyttyihin kysymyksiin koskien hammasimplantteja.

Mikä hammasimplantti on ja mihin sitä käytetään?

Hammasimplantti eli keinojuuri on pääosin titaanista tehty ruuvimainen rakenne, joka istutetaan luuhun. Kun puhutaan hammasimplantista, yleensä ammattilaiset tarkoittavat juuri tätä pelkkää luuhun istutettavaa ruuvia. Ruuvin päälle tehdään erilaisia rakenteita, kuten kruunuja ja siltoja sekä kiinteitä tai irrotettavia hammasproteettisia rakenteita, joista tehdään luonnollisen näköisiä ja purentaan istuvia. Puhekielessä hammasimplantilla käsitetään usein koko rakenne, joka sisältää sekä ruuvin että päälle tehtävän proteettisen rakenteen.

Hammasimplantilla voidaan korvata yksittäisiä tai useita puuttuvia hampaita tai hampaat voidaan korvata jopa kokonaan. Implantilla tuettu irrotettava hammasproteesi on lähes aina kokoproteesi, jolloin implanteilla saadaan lisää pysyvyyttä ja tukevuutta rakenteille. Toki laajatkin rakenteet voidaan tehdä täysin kiinteällä implanttikantoisella töillä.

Hoitosuunnitelma varmistetaan potilaan kanssa käytävän keskustelun perusteella. Hammasimplantin lisäksi omien hampaiden varaan tehtävä silta- tai kruunurakenne täytyy muistaa hyvänä hoitomuotona.

Yhden hampaan implantointi ja usean hampaan implantointi siltarakenteella

Miten selvitetään, voidaanko hammasimplantti tehdä asiakkaalle?

Asiakas hakeutuu vastaanotolle yleensä yhden tai useamman puuttuvan hampaan vuoksi. Kliinisellä tutkimuksella ja röntgenkuvien avulla selvitetään potilaan terveystilanne ja mm. luuston ja purennan sopivuus implanttihoidolle. Implantti vaatii luuta ympärilleen. Luun määrä tulee selvittää ennen toimenpidettä ja tarvittaessa sitä voidaan muokata tai rakentaa lisää.

Suun tulee olla hoidettu, ja potilaan yleisterveyden tulee olla riittävän hyvä. Esimerkiksi epätasapainossa oleva diabetes ja muutamat muut tilanteet voivat olla este tai huonontamassa ennustetta implanttihoidossa.

Coronaria hammasklinikoilla löytyy suukirurgian ja protetiikan erikoishammaslääkäreitä, joita muut hammaslääkärit voivat tarvittaessa konsultoida tai ohjata asiakkaan heille jatkohoitoon.

Millaisissa tilanteissa implantti ei välttämättä sovi asiakkaalle?

Nuorilla asiakkailla kasvun ollessa kesken implanttia ei voida pääsääntöisesti laittaa. Lisäksi muutamat yleissairaudet, kuten edellä mainittu epätasapainossa oleva diabetes voi estää hoidon. Diabeteksella on vaikutusta infektioalttiuteen ja paranemiseen. Lisäksi muut yleisterveyttä vakavasti heikentävät tilanteet on syytä ottaa huomioon. Tilanne arvioidaan aina asiakkaan tutkimuksessa.

Sattuuko hammasimplantin laittaminen?

Ei satu, ja monesti potilaat ajattelevat toimenpiteen pahemmaksi kuin se onkaan. Toimenpide tehdään aina vähintään paikallispuudutuksessa. Tarpeen mukaan voidaan käyttää esilääkitystä tai nukutusta, mutta nämä eivät ole yleensä tarpeellisia.

Miten hammasimplantin hoito etenee?

  1. Asiakkaalle tehdään hoitosuunnitelma tutkimuskäynnillä tai konsultoinnissa
  2. Leikkauspäivänä asetetaan hammasimplantti tai hammasimplantit. Mikäli luuta pitää muokata, voidaan joutua tekemään erillinen luusiirreleikkaus ennen leikkauspäivää. Aika usein luuta voidaan muokata tarvittava määrä implantoinnin yhteydessä.
  3. Tarvittaessa tehdään väliaikainen rakenne välittömästi tai sovittuna ajankohtana
  4. Tarvittaessa kontrollikäynti ja ompeleiden poisto n. viikon kuluttua leikkauksesta. Pääsääntöisesti ompeleet sulavat itsestään pois.
  5. Hammasimplantin luutumisaika on muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen
  6. Kliinisellä tutkimuksen ja röntgenkuvan avulla varmistetaan että implantti on luutunut ja paraneminen on hyvä. Tämän jälkeen hammasrakenne voidaan valmistaa.
  7. Hammasrakenteen valmistaminen on nopeaa, mutta vaatii lopuksi yhden tai useamman käynnin.
  8. Valmis hammasrakenne asennetaan asiakkaalle ja varmistetaan sen sopivuus.
  9. Annetaan kotihoito-ohjeet ja sovitaan mahdolliset jatkokontrollit.

Mitä pitää huomioida leikkauspäivänä ennen toimenpidettä?

Valmistaudutaan kuten mihin tahansa suun kirurgiseen toimenpiteeseen. Mahdollinen nukutus tai esilääkitys voi vaikuttaa asiakkaan valmistautumiseen, mutta yleensä toimenpide tehdään tavallisessa puudutuksessa. Toimenpiteeseen tullaan normaalisti syöneenä. Toimenpiteen jännittäessä mahdollisesta esilääkityksestä kannattaa jutella etukäteen hoitavan hammaslääkärin kanssa.

Mitä pitää huomioida ja tehdä kotona toimenpiteen jälkeen?

Yleensä jälkivaivat ovat vähäisiä, varsinkin yksittäisten implanttien laiton jälkeen. Kipulääkkeet ovat käytössä tarpeen mukaan. Suuhygieniasta on hyvä huolehtia ohjeen mukaisesti. Lisäksi aluetta, jolle toimenpide on tehty, on syytä varoa rasittamasta liikaa alkuvaiheessa, jotta haava ja implantti paranevat hyvin. Antibiooteilla ja suuhuuhteella tuetaan paranemista.

Paljonko hammasimplantin laitto maksaa?

Yksittäisen hinta on alkaen 2300 € riippuen käytettävistä osista ja tekniikasta. Laajemmat rakenteet katsotaan aina tapauskohtaisesti, esimerkiksi mahdolliset luunsiirteet vaikuttavat hintaan. Hoidosta annetaan kustannusarvio ennen työn aloittamista.

Meillä voit maksaa hammashoitosi joustavasti myöhemmin Svea-laskun tai Resurs Bankin tarjoaman Coronaria-tilin avulla. Coronaria-tilillä saat aina jopa 30-60 vrk korotonta ja kulutonta maksuaikaa. Lue lisää maksutavoistamme täältä.

Keijo Alaniska
Johtava erikoishammaslääkäri, suukirurgia

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Tietopaketti hammasimplantista

Katso videolta suukirurgi Keijo Alaniskan vastaukset hammasimplanttia koskeviin yleisiin kysymyksiin:

00:05 Miksi puuttuva hammas tulee korvata?
00:38 Miksi puuttuva hammas kannattaa korvata hammasimplantilla?
01:17 Mitä hammasimplanttihoito pitää sisällään?
02:07 Millainen toimenpide hammasimplantin laitto on?
02:26 Kuinka paljon hammasimplantti maksaa?

Varaa aika