Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
mies ja hymyileva nuori nainen keskustelevat

Usein kysyttyä, nuorten diabetes-kurssi

  1. Yleistä kurssista
  2. Hakeminen kurssille
  3. Kurssin aikataulu
  4. Kurssin majoitus
  5. Kurssin kustannukset

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kuntoutuskurssit ovat kohdennettu erikseen yläkouluikäisille ja peruskoulunsa päättäneille alle 20-vuotiaille nuorille. Kuntoutuskursseilla toiminta kohdistuu sopeutumiseen sairauden kanssa elämiseksi eli tarjotaan keinoja selvitä uuden tilanteen edessä. Kurssipäivät koostuvat mukavasta tekemisestä, liikkumisesta, asiantuntijaluennoista ja vertaistuellisista keskusteluista. Illalla kuntoutusohjelman päätyttyä järjestetään yhteistä iltaohjelmaa.

Ketä kurssille saa osallistua, saako koko perhe osallistua?

Nuoren kuntoutuskurssit ovat sopeutumisvalmennuskursseja, joihin nuori osallistuu itsenäisesti ilman läheisiä. Mikäli esimerkiksi vanhempi haluaa mukaan kurssille, hän voi tulla omakustanteisesti mikäli hotellissa on tilaa. Vanhempi ei kuitenkaan voi osallistua kuntoutusohjelmaan.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä, kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille Coronariaan. Kelan paperisen päätöksen saatuamme, lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti. Lisäksi kurssityöntekijämme soittaa sinulle ennakkoyhteydenoton vielä ennen kuntoutusta. Mikäli sähköpostiisi saamasi lomakelinkki ei toimi, olettehan yhteydessä sähköpostissa olevaan puhelinnumeroon.

Howspace työtilan -linkki tai PIN-koodi ei toimi, mitä teen?

Etäkuntoutusjakson aikana on käytössä Howspace-työtila kurssiryhmälle. Työtilaan on rakennettu kurssiryhmälle soveltuvia tehtäviä ja tietopaketteja. Kirjaudut sisään työtilaan sähköpostiisi saamasi linkin ja PIN-koodin avulla. Mikäli saamasi linkki tai PIN-koodi työtilaan ei toimi, ole yhteydessä omaan kuntouttajaasi tai kuntoutuksen asiakaspalveluun.

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat (kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet ym.) sekä sisäliikuntaan sopivia vaatteita että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys-, koulu- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voinko hakea kurssille ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kurssin hakukriteerit?

Nuoren sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu alle 20-vuotiaalle asiakkaalle, jolla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Lisäksi sopeutumisvalmennuskurssi kohdennetaan ryhmittäin: 

  • yläkouluikäisille 
  • peruskoulunsa päättäneille alle 20-vuotiaille nuorille. 

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.
Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta. Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut) tai voit tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa Kelan palvelunumerosta puh. 020 692 205.

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kurssitarjonnasta kuntoutuskurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria. Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "Diabetes, tyyppi 1". Klikkaa alhaalta ”Suorita haku”.

Minä viikonpäivinä kurssi toteutuu?

Kuntoutus toteutuu arkipäivinä.

Millainen on kurssin etäkuntoutusjakso?

Etäkuntoutusjaksolla nuori osallistuu kuntoutukseen pääosin yksilöllisesti etänä esimerkiksi tietokoneen välityksellä. Etäkuntoutukseen sisältyy lisäksi ryhmänä toteutettavaa etäkuntoutusta (esimerkiksi verkkokeskustelut ja muu vertaistukea tukeva toiminta). Nuori etenee kuntoutusohjelmassa pääosin omatoimisesti, ollen kuitenkin vuorovaikutuksessa myös moniammatillisen tiimin ja ryhmän kanssa. Lisäksi etäkuntoutusjaksoon sisältyy yksi etäkuntoutuspäivä, jolloin järjestetään reaaliaikaista etäkuntoutusta.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutuvat klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu ym.). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse, kun olet saanut hänen yhteystiedot.

Kurssin majoitus

Saanko oman huoneen hotellista kuntoutusjakson aikana?

Kelan kuntoutuskurssilla majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa. Huoneet jaetaan kurssilaisten kesken. Yhden hengen huone on mahdollista saada lääkärin todistuksella, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa.

Jos haluan hotellissa yhden hengen huoneen, miten minun tulisi toimia?

Jos sinulla on lääkärin todistus, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa, ota yhteys kurssin vastuuhenkilöön mahdollisimman pian. Voit lähettää todistuksen hänelle tietoturvallisesti Nordhealth Connectin kautta liitteenä.
Jos sinulla ei ole lääkärin todistusta, mutta haluaisit vaihtaa yhden hengen huoneeseen omakustanteisesti, ole yhteydessä kurssisi vastuuhenkilöön, joka neuvoo sinulle oikean yhteyshenkilön hotellilta.
Ilman lääkärin todistusta yhden hengen huoneessa majoittuminen kustantaa yhden hengen huoneen lisän, joka vaihtelee hotellikohtaisesti välillä +30-40€/pvä.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. Katso kylpylähotelli Rauhalahden yhteystiedot täältä.

Kuuluuko kurssiin ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kurssiin kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kurssin kustannukset

Paljonko kuntoutus maksaa?

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia voin saada?

Voit saada Kelasta matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista.
Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voit saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.
Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta loppuvuoden matkoista. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha