Väsynyt nuori mies pitää käsiä kasvoillaan lähikuvassa.

Harvinaisia unihäiriöitä

Artikkelit Laaja unitutkimus Parasomniat

Räjähtävän pään oireyhtymä ja muita harvinaisempia unihäiriöitä

Unettomuus, uniapnea ja levottomat jalat -oireyhtymä ovat tavallisimmat unihäiriöt. Uniapneasta kirjoitetaan nykyään erityisen paljon ja ihan syystäkin. Näiden lisäksi on useita muitakin, vähän vähemmän tunnettuja unihäiriöitä. Unilääkärimme Janne Kanerviston kertoo muutamasta vähän harvinaisemmasta unihäiriöstä.

Janne Kanervisto

Uni-valverytmin häiriöt

Uni-valverytmin häiriöissä ihmisen sisäinen kello on asettunut selvästi tavanomaisesta poikkeavaan unirytmiin. Viivästynyt unijakso on näistä yleisin. Siinä ihminen on pirteimmillään myöhään illalla ja ehkä vielä alkuyöstäkin, uni ja väsymys tulevat luonnostaan vasta aamuyöllä. Silloin kaikki sujuu hyvin, kun saa nukkua oman rytminsä mukaisesti esimerkiksi kesälomalla. Osalla tämä taipumus unirytmin viivästymiseen on hyvin vahva ja silloin voi olla hankala sopeutua klo 8-16 työaikoihin. Uni kun ei tahdo millään tulla riittävän aikaisin. Osa tästä vaivasta kärsivistä päätyykin yötöihin tai yrittäjiksi.

Unen erityishäiriöt eli parasomniat

Unen erityishäiriöitä eli parasomnioita on paljon erilaisia. Parasomnioissa osa aivoista on unessa ja osa hereillä. Unissakävely, unissapuhuminen ja unikauhukohtaukset ovat näistä yleisimpiä. Lapsilla ja nuorilla näitä esiintyy melko usein, aikuisilla selvästi vähemmän. Harvinaisempia parasomnioita ovat esimerkiksi unenaikainen syöminen tai seksin harrastaminen (sexsomnia).

Hurjalta kuulostaa myös räjähtävän pään oireyhtymä (exploding head syndrome). Räjähtävän pään oireyhtymässä ihminen havahtuu kovaan räjähdyksenkaltaiseen ääneen pian nukahtamisen jälkeen. Olen muutaman tästä kärsivän potilaan tavannut ja he ovat olleet kovin helpottuneita, kun ovat saaneet tälle omituiselle vaivalle nimen ja myös tiedon sen vaarattomuudesta.

Liikaunisuus

On myös erilaisia liikaunisuutta aiheuttavia unihäiriöitä. Narkolepsia on näistä tunnetuin (joskin diagnoosina varsin harvinainen). Siinä ihmisen on vaikea pysyä päivällä hereillä ja yöllä vaikea pysyä unessa. Unen ja valveen säätelymekanismi on rikki. Narkolepsiapotilas saattaa nukahtaa lähes mihin vain ja lyhyetkin nokoset virkistävät. Narkolepsiaan liittyy usein myös muita unihäiriöitä, kuten unihalvauksia ja nukahtamis- tai heräämisvaiheen hallusinaatioita.

Voiko harvinaisia unihäiriöitä hoitaa?

Kaikkia unihäiriöitä voidaan hoitaa. On kuitenkin tärkeää päästä ensin oikeaan diagnoosiin, kun hoitolinjat eroavat näissä paljon toisistaan. Mutta oli unihäiriön nimi mikä tahansa, on terveellisistä elintavoista ja säännöllisestä unirytmistä hyötyä!

Teksti: Unilääkäri Janne Kanervisto


Erilaisia unihäiriöitä on olemassa yli 80 ja unta saattaa häiritä useampi unihäiriö samanaikaisesti. Coronaria Uniklinikan moniammatillinen tiimi mahdollistaa myös harvinaisempien unihäiriöiden diagnosoinnin ja hoidon.

Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi unihäiriötä?

Kun tarkka syy huonoon nukkumiseen on selvillä, unihäiriöt ovat yleensä hyvin hoidettavissa.

Haluatko kysyä lisää laajasta unitutkimuksesta tai varata ajan lääkärin vastaanotolle? Soita ajanvaraukseemme.


Haluatko lukea enemmän?