Pöydällä Resmedin CPAP-laite, maski ja pieni uniopas

CPAP-laitteen käyttö on kuin pyjaman laittaisi päälle

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Lahtelainen Kari Kinnunen, 70, oli jatkuvasti väsynyt ja kärsi aamuisin päänsärystä ja heikosta olosta. Oireidensa vuoksi Kinnunen hakeutui tutkimuksiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan, jossa hän sai uniapneadiagnoosin.

”Tulokset olivat aika murskaavat. Olin 78 kertaa hengittämättä yön aikana”, Kinnunen kertoo. Kinnunen otti diagnoosin tosissaan ja halusi CPAP-laitteen nopeammin itselleen kuin mitä kunnalliselta sen olisi saanut.

”Tiesin, että kunnallisella puolella on aikamoiset jonot ja kaveri oli käynyt teiltä Coronariasta hakemassa laitteen, niin tulin teiltä hakemaan sen.”

Coronaria Uniklinikan uniteknikko Samuli Välimäki opasti Kinnusen CPAP-laitteen käyttöön ja olo parani pian laitteen käyttöönoton jälkeen.

”Helpotti selkeästi heti, mutta sitten tuli pientä takapakkia. Viikset eivät olleet sopivat, joten kävin hakemassa nenämaskin”, Kinnunen kertoo CPAP-laitteen käyttöönotosta.

Kaiken kaikkiaan Kinnusen tilanne on parantunut ja hänellä on selkeästi parempi olla. Hänellä on ollut verenpainetta ja sekin on laskenut uniapnean hoidon myötä.

TERVEYDEN HOITAMISTA

Kinnunen on jo suositellut Coronaria Uniklinikkaa kavereilleen. Hänen mielestään on tärkeää, että ihmiset tutkituttavat, onko heillä uniapneaa vai ei. Tauti kun rasittaa sydäntä ja näin koko kroppaa.

”Olen sanonut, että kannattaa käydä tutkituttamassa, koska hoito on halvempaa kuin autonhuolto. Pelkkä kuorsaaminen ei todista uniapneaa, vaan lisäksi pitää olla esimerkiksi hengityskatkoksia”, hän tietää luonnehtia uniapnean oireita.

CPAP-laite on erittäin toimiva täsmähoito, koska se parantaa uniapneapotilaan oloa valtavasti. Hieman työtä sen käyttöönottoon kuitenkin vaaditaan.

”Siihen tottuu, vaikka siinä on omat haasteensa. CPAP-laite on kuin pyjaman laittaisi päälle. Ei sen kummoisempaa”, Kinnunen sanoo.

Yksi selkeä CPAP-laitteen hyöty on toteutunut Kinnusellakin: hänen ei tarvitse enää käydä vessassa öisin. ”Joku voi ajatella, että kun laitetta käyttää, on kuin olisi sairaalassa, mutta se ei ole niin. Ihmiset kun alkavat ymmärtää tämän merkityksen, niin tämä on terveyden hoitamista.”