Eija Sjöblom CPAP-laitteensa kanssa punaisen seinän edessä

Eijan unikaveri Rikhard, CPAP-laite, toi iloa elämään

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Raisiolainen Eija Sjöblom, 56, oli saanut jo parin vuoden ajan tyttäriltään palautetta kuorsauksesta ja yöllisistä hengityskatkoista. Kun lapsenlapset huomauttelivat kuorsaavasta mummista ja vävypoika oli mökkireissulla aamuyöllä kalaan lähtiessään miettinyt, hengittääkö anoppi ollenkaan, Eija ajatteli, että hänen nukkumisessaan taitaa olla jokin vikana.

Eijalla oli ollut verenpainetautiin neljän eri lääkkeen yhdistelmä jo usean vuoden ajan. Kesällä 2020 hänellä oli vastaanottoaika työterveyslääkärille reseptien uusimista varten. Tällä kertaa lääkäriin mennessään Eijalla oli paperilla ylhäällä terveyttään mietityttävät asiat: verenpainetauti, vaihdevuosioireet, uni sekä allergiat. Eijan yllätykseksi lääkäri teki lähetteen verikokeiden lisäksi yöpolygrafiatutkimukseen.

“En osannut ajatella, että minulla voisi olisi uniapnea. Olin mieltänyt oireideni liittyvän pikemminkin vaihdevuosiin.” Eija muistelee. Hän sai unitutkimuslaitteet työterveyshuollosta ja nukkui laitteet yllään kotona. Soittoaika lääkärille tuloksista oli parin viikon kuluttua tutkimuksesta, mutta hän näki tulokset jo aikaisemmin työterveyden tiedoista. Eijalla oli diagnosoitu keskivaikea uniapnea.

Uniapneapotilaiden vertaistuella iso merkitys

“Uniapneadiagnoosi oli jonkinlainen järkytys. Mietin, miten olen päästänyt itseni tähän kuntoon. Olin kuvitellut olevani terve.” Eija kertoo. Työterveyslääkäri kirjoitti lähetteen TYKS:aan uniapnean hoitoa varten. “Kun TYKS:sta tuli tieto, että hoitoni aloitettaisiin vasta kuukausien kuluttua, iski pakokauhu. Pelkkä ajatus olla pitkä aika ilman CPAP-laitetta ahdisti ja näin öisin painajaisia.”

Eija löysi Facebookista uniapneapotilaiden oman ryhmän ja liittyi siihen saman tien. Ryhmästä Eija sai myös vinkin Coronaria uniklinikasta. “Kirjoitin ihmetykseni ja ahdistukseni julkisen puolen pitkästä jonosta ja hoitoon pääsyn viivästymisestä. Ryhmästä sain tiedon, että Turussa on Coronarian Uniklinikka, mistä voin vuokrata CPAP-laitteen.”

Yllätyksekseen ryhmästä löytyi myös tuttuja, joiden hän ei tiennyt sairastavan uniapneaa. “Eräs ystävä laittoi viestiä, että jutellaanpa joku kerta näistä apnea-asioista.” Uniapneasta runsaasti saatavilla oleva tieto sekä tuttavien ja Facebook-ryhmän vertaistuen myötä Eijan ahdistus hiljalleen helpotti.

Uniklinikan ammattilaiset mahdollistivat onnistuneen hoidon aloituksen

Eräänä lauantaina Eija tutustui Coronaria Uniklinikan nettisivuihin ja aika CPAP-hoidon aloitukseen Turun klinikalle löytyi jo seuraavalle keskiviikolle. Ilman ennakko-odotuksia, tuttavien positiivisten kokemusten innoittamana hän ajatteli, kuinka hienoa oli päästä nopeasti asiantuntevan hoitajan luo, joka osaa auttaa häntä.

Keväällä alkanut Korona-viruspandemia vaikutti klinikalla myös Eijan CPAP-laitteen käytön ohjaukseen. Hoitajan haastattelun ja kasvojen muodon tarkastelemisen avulla Eijalle valittiin maski, kun aiemmin eri maskivaihtoehtoja on voinut vapaammin kokeilla ja sovittaa vastaanoton aikana. Valittu maski oli kuitenkin sopiva, eikä sitä ole tarvinnut vaihtaa. Laitetta on Eijan mukaan helppo käyttää eikä hoitopaineisiin ole tarvinnut tehdä muutoksia. Myös välineiden puhdistaminen sujuu muiden aamurutiinien ohessa.

Vaihtoehtoja nukkumisen helpottamiseen

Eija risti CPAP-laitteensa Rikhardiksi. Ensimmäiset yöt uuden unikaverin kanssa tuntuivat vaikeilta. Maski painoi, niska jumittui sekä CPAP-laitteen kanssa nukkumiseen sopivan tyynyn löytäminen aiheuttivat Eijalle päänvaivaa. “Lopulta ajattelin, että maskistahan tulee vain ilmaa, eikä maskivuoto ole vaarallista. Sen myötä osasin rentoutua ja huomasin, että olin säätänyt maskin remmejäkin turhan kireälle.” Eija kertoo.

Ensimmäisen kokonaisen yön laitteen kanssa hän nukkui parin viikon kuluttua hoidon aloituksesta. “Olen Facebookista lukenut ihmisten kokemuksia, kuinka laitteen käyttö on hankalaa eikä siihen meinaa tottua. Itse huomasin nukkuvani enemmän toisella kyljellä, joten vaihdoin CPAP-laitteen paikkaa sängyn puolelta. Tämä auttoi huomattavasti ja sopiva nukkumisasento löytyi helpommin.” Eija kertoo.

CPAP-laite Rikhard on saanut ylleen myös villapaidan. “Ilmojen viilennettyä minulla oli hieman ongelmia laitteen kostuttimen kanssa. Saamieni vinkkien myötä säädin laitetta ja neuloin laitteen letkun päälle tuubin, ikään kuin villapaidan. Nyt letku ei häiritse minua yöllä, vaikka se asentoa vaihtaessani osuisikin ihoa vasten.”

Hoidon onnistumisen seuranta on tärkeää

Vaikka Eija on tullut sinuiksi hyvin laitteen kanssa ja saanut apua muilta laitteen käyttäjiltä, oli hän iloisesti yllättynyt, kun unihoitaja soitti hänelle noin viikon kuluttua laitteen saatuaan. “Uniklinikan nettisivuilta luin laitteen etäseurannasta. Oli tosi kiva, kun minulle soitettiin ja kysyttiin, kuinka nukkuminen laitteen kanssa sujuu.”

Nyt Rikhard on ollut Eijan unikaverina 7 viikkoa. “Heti CPAP-hoidon alettua huomasin, kuinka pääni rauhoittui, aivosumu katosi. Nykyään on ihanaa ajaa esimerkiksi autolla töihin ilman, että päässä pyörii miljoona asiaa.” Eija kertoo tuntemuksistaan. Myös verenpainearvot ovat normalisoituneet sekä kolesteroliarvot parantuneet. “Eräs työkaverini kommentoi, että silmistäni näkee nykyään, että nukun selvästi aiempaa paremmin. Tuntuu, että ilo on palannut elämääni. Ajattelin aiemmin olevani ehkä jollain tapaa laiska, mutta se johtuikin uniapneasta ja huonosti nukutuista öistä.” hän iloitsee.

Eija haluaa rohkaista ihmisiä hakeutumaan unitutkimukseen: “Jos mikään omassa nukkumisessa vähääkään mietityttää, kannattaa se tutkia. Unitutkimus on pieni vaiva siihen nähden kuinka paljon terveyteni ja elämänlaatuni on parantunut.”


Epäiletkö uniapneaa?

Uniapneaa epäiltäessä kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Tutkimuksia tehdään niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, eikä yksityisen sektorin palveluiden käyttö sulje ovea julkiselle puolelle. Selätetään uniapnea yhdessä.


Lue lisää artikkeleita: