Nainen nojaa käsiinsä ja hymyilee katsoen kameran ohi.

Uniapnea vei puolet elämästä

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Uniapneaa voi olla vaikea tunnistaa, sillä uniapneapotilas nukahtaa usein iltaisin nopeasti ja nukkuu ongelmitta pitkiäkin aikoja. Niin nukkui myös Tuula Klemetti, joka oli silti jatkuvasti niin väsynyt, että torkkui ensimmäiset päiväunensa usein jo aamulla, muutama tunti heräämisensä jälkeen.

64-vuotias Tuula Klemetti on aina elänyt hyvin aktiivista elämää. Kilpaurheilijataustan omaavan, alkujaan kuusamolaisen ja sittemmin Ouluun muuttaneen Tuulan päivät täyttyvät kiireisestä työstä ja monipuolisista harrastuksista. Suljettuaan takanaan oman kampaamonsa oven työpäivän päätteeksi, Tuula suuntaa usein golf-viheriöille, mökilleen tai vapaaehtoistyön pariin. Kotonaan tämä vauhtinainen ei omien sanojensa mukaan juurikaan ehdi vanhentua.

USKOMATTOMAT UNENLAHJAT

Tuulaa ei voi moittia nukkumisen laiminlyömisestä. Sillä nukkumiseen Tuula on totisesti käyttänyt elämänsä aikana paljon aikaa. Palautumisen ja laadukkaan levon kanssa Tuulan nukkumisella tosin ei juuri ole ollut mitään tekemistä.

“Olen aina ollut todella taitava nukahtamaan”, Tuula kertoo.

“Sohvalle simahdin yleensä aina elokuvaa katsoessa ja hyvä kun iltaisin edes sänkyyn kerkesin, kun olin jo unessa.”

Tuulan mukaan myös hänen yöuniensa pituus haki vertaistaan.

“Uneni ovat aina olleet kiitettävän mittaisia. Olen ilman suurempia ponnisteluja pystynyt aina nukkumaan pitkiäkin pätkiä.”

Eikä Tuulan nukkuminen suinkaan jäänyt pelkkiin yöuniin.

“Aamulla herättyäni jaksoin usein hoitaa vain aamutoimet ennen kuin oli jo otettava ensimmäiset päiväunet. Usein nukuinkin kymmenen minuutin nokoset aamuisin heti aamupalan jälkeen ennen töihin lähtöä”, Tuula muistelee.

“Töissä puolestaan otin nokoset kampaamon takahuoneessa aina kun siihen tuli tilaisuus ja koska olin niin väsynyt, saatoin nukkua vaikka istuallani.”

Tuula kertoo myös, että ei ollut lainkaan ihmeellistä, että matkalla Oulusta kotikonnuille Kuusamoon saattoi auton joutua pysäyttämään kolmekin kertaa matkan aikana. Ihan vain sen takia, että olo oli liian väsynyt ajamiseen ja oli otettava väliunet.

EI SE MÄÄRÄ, VAAN LAATU

Miten voi olla mahdollista, että Tuula oli ahkerasta nukkumisestaan huolimatta silti jatkuvasti lopen uupunut?

“Vaikka nukuinkin paljon, ei uneni silti tainnut olla kovin laadukasta. Monesti heräsin yöllä siihen, että tuntui etten saa henkeä. Yskiminen ja kakominen oli sen verran kovaa, että toisinaan pelkäsin saanko sitä loppumaan enää millään.”

Tuula kertoo myös saaneensa usein palautetta kuorsaamisestaan.

“Jo muutama vuosikymmen sitten päättyneen parisuhteeni aikana sain usein kuulla mieheltäni, että kuorsaan äänekkäästi.”

Tuula sanookin tiedostaneensa jo pitkään kärsineensä jonkinlaisista nukkumisongelmista, mutta jatkaneensa siitä huolimatta sisukkaasti eteenpäin omin voimin.

“Kovalla päällä kun olen varustettu, en ymmärtänyt hakeutua hoitoon aikaisemmin. Kun on riittävän väsynyt riittävän pitkään, siihen tottuu. Opin elämään sen asian kanssa, että kävin jatkuvasti reippaasti vajaatehoilla.”

VETO LOPPUU TOTAALISESTI

Lopulta Tuula kuitenkin joutui antamaan periksi, sillä jatkuvan väsymyksen lisäksi hän alkoi saada myös rytmihäiriötuntemuksia. Ne olivat Tuulalle merkki siitä, että nyt on aivan viimeinen hetki lähteä hakemaan apua.

“Vuonna 2016 syys-lokakuun vaihteessa varasin ajan oululaisen terveyskeskuksen yleislääkärille. Häneltä sain lähetteen erikoislääkärille, joka puolestaan määräsi minut suppeaan unitutkimukseen. Unitutkimukseen pääsin helmikuussa 2017 ja diagnoosini oli vaikea-asteinen uniapnea.”

Saatuaan diagnoosin Tuula kuvitteli myös avun olevan saatavilla nopealla aikataululla. Toisin kuitenkin kävi.

“Minut laitettiin jonoon. Voisi mennä puolikin vuotta ennen kuin saisin uniapnean hoidossa tarvittavan CPAP-laitteen käyttööni.”

Tuula ei kuitenkaan halunnut jäädä laakereilleen lepäämään vaan päätti löytää keinon saada hoitonsa käyntiin niin pian kuin mahdollista.

“Olin tuossa kohtaa jo niin epätoivoinen ja uupunut, että päätin kääntää ihan jokaisen kiven saadakseni nopeasti apua.”

Sinnikkäänä naisena Tuula ryhtyi toimeen ja soitteli läpi kaikki Oulun alueen tahot, kuten yksityiset lääkärikeskukset ja hengitysyhdistykset, joissa ajatteli CPAP-laitetta olevan saatavilla.

“Etsin ihan kaikkialta. Lopulta löysin Coronaria Uniklinikan web-sivuston ja naputtelin puhelimeeni uniklinikan numeron.”

Ensimmäisen vierailunsa Helsingin Coronaria Uniklinikalle Tuula teki toukokuussa 2017. Tuolloin Oulussa ei vielä ollut Coronaria Uniklinikkaa.

UUSI, ENERGINEN ELÄMÄ

“Sain CPAP-laitteen käyttööni heti vierailuni yhteydessä toukokuussa. Jos olisin jäänyt odottelemaan julkisen terveydenhoidon kankeiden rattaiden pyörimistä, olisin joutunut kärsimään väsymyksestäni viisi kuukautta pidempään. Julkiselta puolelta sain nimittäin CPAP-laitteen itselleni vasta syyskuussa.”

Eikä palvelun nopeus ole ainoa asia, johon Tuula on tyytyväinen.

“Minulla on nyt kotonani kaksi CPAP-laitetta. Laite, jonka sain uniklinikalta ja laite, jonka sain julkiselta puolelta. Laitteissa on selkeitä eroja. Uniklinikalta saamani laite on paitsi teknisesti kehittyneempi, myös kalibroitu juuri minun käyttööni soveltuvaksi.”

Tuula kertoo CPAP-hoidon alkaneen tepsiä välittömästi.

“Lähdin ystäväni kanssa lomalle Nizzaan pian sen jälkeen kun uniapneani hoito oli alkanut. Ensimmäisen yön kohteessamme nukuin ilman CPAP-laitetta, ja aamulla matkakumppani raportoi minun kuorsanneen yöllä todella äänekkäästi. Seuraavaksi yöksi otin laitteen käyttööni ja sen jälkeen palaute oli tyytyväistä. Olin nukkunut rauhallisesti ja kuorsaaminen oli loppunut saman tien.”

Tuulan tilanne on muuttunut hoidon aloittamisen jälkeen myös tutkitusti.

“Kävin  seurantatutkimuksessa ja tilanteeni on tällä hetkellä oikein hyvä. Uneni rytmi ja rakenne ovat nyt kunnossa ja arvoni oikein loistavat.”

Kenenkään ei Tuulan mielestä pitäisi mennä hukkaamaan elämäänsä väsymykselle.

Minä annoin uniapnealle puolet elämästäni ihan vain sen takia, että olin liian itsepäinen hakeutumaan hoitoon aikaisemmin. Se oli täysin turhaa. Unitutkimus on tutkittavalle äärimmäisen vaivaton toimenpide ja sen ansiosta saamani hoito on pelastanut minut. Olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen siitä, että olen vihdoin saanut elämäni takaisin!