Iltaisin kääriydyn turvalliseen unikuplaan – Katjan elämä kirkastui uniapneadiagnoosin jälkeen

Asiakaskokemuksia Kuorsaus Uniapnea

Helsinkiläinen Katja Wesander, 52, työskentelee digitaalisen markkinoinnin parissa. Vapaa-ajalla hän ulkoilee maltankoiransa Carlan kanssa, tanssii salsaa, lukee, puuhailee taideprojektien äärellä ja kokkailee perheelleen. Arkea on kuitenkin painanut vuosikaudet väsymys, jolle löytyi syy syksyllä 2021, kun Katja sai uniapneadiagnoosin.

Katja oli noin kolmekymppisestä saakka kuullut kiusoittelua kuorsaamisestaan entiseltä puolisoltaan ja ystäviltään, mutta kukaan ei ollut koskaan kehottanut menemään lääkäriin vaivan kanssa. Hän oli aina ajatellut kuorsaamistaan vähän häpeällisenä ja nolona. Lisäksi ajatuksissa eli muistikuva, kuinka kuorsaavalle sukulaiselle oli suositeltu 80-luvun lopulla leikkausta uniapnean hoitoon, joten Katjakin oli ajatellut pitkään, että leikkaus on uniapnean ainoa hoitomuoto.

”Ajattelin aina, että jos jalat eivät mene alta, niin silloin en ole sairas. Siksi lykkäsin vuosikausia myös lääkäriin menemistä,” Katja kertoo.

Minäkin haluan olla Feeniks-lintu!

Syksyllä 2021 Katja luki lehdestä asiantuntijan haastattelun uniapneasta. Haastattelussa unilääkäri kertoi, että usein asiakkaat ovat kuin tuhkasta nousseita Feeniks-lintuja uniapneahoidon aloittamisen jälkeen. ”Päätin, että minäkin haluan olla sellainen Feeniks-lintu!” Katja nauraa.

Ensimmäiseksi Katja varasi ajan terveyskeskuslääkärille, josta hän sai ajan Laakson sairaalaan ja unitutkimuksiin. Jo ennen tukimusta Katja oli varma, että saa uniapneadiagnoosin. ”Oli järkytys, kun unitutkimuksessa selvisi, että minulla oli ollut tunnin aikana 48 hengityskatkosta selällään nukkuessani.” Katja kertaa.

Uniapneadiagnoosin jälkeen CPAP-hoidon aloitukseen

Laakson sairaalassa tehtyjen tutkimusten jälkeen Katja sai palvelusetelin CPAP-hoidon aloittamista varten. Palvelusetelin avulla hoitopaikan saa valita itse hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta.  ”Mietin minne hakeutuisin hoitoon ja googlettelun jälkeen päädyin Coronarian Uniklinikkaan, koska minulla oli sellainen mielikuva, että Coronaria on uniasioissa johtava asiantuntija.”

Itse hoidon aloitus meni Katjan mielestä helposti. Samalle käyntikerralle oli mahdollista saada lääkärin konsultaatio sekä perehdytys CPAP-laitteen käyttöön.

”Totta kai jännitin Uniklinikalle menoa, koska olin jonkin aivan uuden äärellä, josta minulla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta kaikki meni hyvin.”

CPAP-hoidon aloituksen jälkeen kaikki on kirkkaampaa

Ennen ensimmäistä yötään CPAP-laitteen kanssa Katjaa jännitti niin, että hän varasi seuraavalle päivälle aikaa rentoon oleiluun kaiken varalta. Huoli oli kuitenkin turhaa, sillä Katja nukkui jo ensimmäisen yön laitteen kanssa hyvin. ”Tuli luottavainen olo heti alusta lähtien, koska nukuin jo ensimmäisen yön niin hyvin. Nyt ajattelen iltaisin meneväni maskin kanssa unikuplaan ja nukun hyvin.” Katja kertoo hymyillen.

Hoidon aloituksesta on nyt noin kaksi kuukautta ja Katja on huomannut, kuinka paljon uniapnea on aiemmin haitannut ja hidastanut elämää. Myös migreenikohtaukset ovat vähentyneet hoidon aloituksen jälkeen. ”Kroppa jaksaa nyt paljon paremmin. Palaudun paremmin liikuntasuoritusten jälkeen ja esimerkiksi lenkkeily ei ole uuvuttavaa taapertamista. Myös päiväunien tarve on loppunut kokonaan, koska nukun öisin paremmin.”

Myönteisten kokemustensa myötä Katja haluaa rohkaista erityisesti naisia uniapneatutkimuksiin ja CPAP-hoitoon:

”Jos läheiset huomauttelevat kuorsaamisesta, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua tutkimuksiin ennemmin kuin myöhemmin. Myös nuorempi hoikka nainen voi kärsiä uniapneasta. Ei kannata kärsiä turhaan, koska on olemassa helppokäyttöinen laite, joka auttaa nukkumaan paremmin ja vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja koko elämään.”

Teksti: Riikka-Tiina Sipilä


Epäiletkö sinä uniapneaa? Älä enää epäile, vaan toimi. Asiantunteva lääkäri ohjaa sinut tarvittaessa tutkimuksiin.