Janne Kataja

Janne Kataja: "Kun CPAP-hoito toimii, ei uniapneaa tarvitse ajatella"

Ajankohtaista Asiakaskokemuksia Uniapnea

Kerroimme asiakastarinoissamme aiemmin, kuinka näyttelijä, yrittäjä Janne Kataja hakeutui uniapneatutkimuksiin Järvenpään Uniklinikallemme ja sai tietää sairastavansa vaikeaa uniapneaa. Hengityskatkoksia löytyi yöllisistä mittauksista paljon, noin 37 hengityskatkosta tunnissa. Kataja aloitti CPAP-hoidon unihoitajamme opastuksella ja on ollut tyytyväinen.

Hoidon aloituksesta on nyt kulunut jo reilusti yli puoli vuotta, ja kaikki on sujunut Katajan mielestä oikein hyvin. Harvaan vakavaan sairauteen on niin hyvä ja toimiva täsmähoito, kuin CPAP-hoito on uniapneapotilaalle. Tästä Kataja on myös samaa mieltä ja toteaa:

En ajattele enää CPAP-hoitoa sen enempää, enkä ajattele uniapneaani oikeastaan sen kummemmin. CPAP-hoito on jo täysin osa arkeani. Se on vähän kuin pesisi illalla hampaat, eli kuuluu omiin iltarutiineihini.

Janne Kataja

”Koen tärkeäksi, että uniapnea ja sen hoitaminen ei millään tavalla rajoita elämääni, määrittele sitä tai minua. Hoito sujuu ja on rutiininomaista ja niin minusta pitääkin olla. Minulla on käytössä CPAP-laitteessa etäseuranta ja voin luottaa, että hoito toimii hyvin, kun kukaan ei soittele perään”, Kataja jatkaa.

CPAP-laite käytössä joka yö

Kataja kertoo käyttävänsä CPAP-laitetta aina, myös matkoilla, koska tietää sen olevan hänen terveytensä kannalta tärkeää. CPAP-laite pitää hengitystiet auki, eikä hengityskatkoksia pääse syntymään.

”Käytän laitetta rutiininomaisesti. Lisäksi minulla on pienempi matkalaite käytössä, jonka otan aina matkoilleni mukaan. Joskus se on unohtunut kotiin, mutta pääsääntöisesti se on aina matkassa. Olen sitä joskus lähtenyt hakemaankin kesken lomareissun”, naurahtaa Kataja ja jatkaa:

”Nykyisin matkalaite ei unohdu, vaan kulkee autossa kaikkialle. Matkalaitteen ja normilaitteen käytössä en ole huomannut eroa. Matkalaitteessa ei ole kostutinta, mikä tavallisessa laitteessa on, mutta siihen saa erillisen kostutuspatruunan. Molemmat laitteet toimivat mielestäni hyvin, enkä ole huomannut käytössä sen kummempaa eroa. Ja vaikka toisen laitteen kanssa käytän eri maskia, niin olen tottunut niihin molempiin.”

Toiko CPAP-hoito muutoksen?

Moni uniapneaa pitkään sairastanut huomaa merkittävän eron omassa jaksamisessaan ja vireystasossaan hoidon aloittamisen myötä. Kataja ei ole tällaista huomannut itsessään, mutta on saanut paljon palautetta ystäviltään, jotka ovat huomanneet hänessä muutoksen. Hänellä on myös ystäviä, jotka ovat oman CPAP-hoitonsa aloittamisen myötä huomanneet isojakin muutoksia omassa jaksamisessa.

”Olen sellainen aktiivinen ja touhukas persoona. Väsyneenäkin touhuan menemään, enkä omaan olotilaani ole kiinnittänyt huomiota ennen hoitoa tai hoidon jälkeen. Olen kyllä saanut kommentteja muilta, kuinka olen muuttunut. Ehkä vain olen sellainen persoona, etten huomaa muutosta itsessäni niin helposti. Väsymys, joka on varmasti ollutkin aiemmin läsnä, ei ole vaikuttanut sillä tavoin tekemisiini. Minulle riittää tieto, että huolehdin terveydestäni laitteen kanssa, kun sydämeni ei ole niin kovalla rasituksella. Kun uniapneani on hoidossa, olen tyytyväinen”, summaa Kataja.

Yleisyys yllätti: Joka neljännellä suomalaisella uniapnea

Kataja on kannustanut ystäviään ja tuttaviaan hakeutumaan matalalla kynnyksellä hoitoon. Moni on tehnytkin niin ja todella monella on todettu uniapnea. Uniapnea ei katso sukupuolta, painoindeksiä tai liikunnallisuutta. Uniapneaa ei kannata jäädä miettimään yksin, vaan selvittää asia ammattilaisen kanssa. Myös Kataja on huomannut uniapnean yleisyyden.

Lähes jokaisella kaverilla ja tutulla, joka on hakeutunut tutkimuksiin, on löytynyt uniapnea. Jopa urheilullisilla tutuillani on todettu uniapnea. Se on ollut hämmästyttävää. Ei pitäisi liikaa tuijottaa stereotypioita, vaan mennä tutkimuksiin, jos yhtään epäilee tai kaverit kehottavat. Uniapnea voi olla kellä vaan.

Janne Kataja

Uniapneatutkimus tehdään kotona nukkumalla tutkimuslaitteet yllä. Tutkimuksessa mitataan veren happipitoisuus, hengitysilman virtaus sekä hengitysliikkeet. Niistä nähdään, onko hengityskatkoksia tai sellaisia hengityshäiriöitä, jotka aiheuttavat hapen puutetta. Nyt uniapneatutkimuksen voi tilata myös verkkokaupastamme ilman lääkärin lähetettä.

”On hienoa, että kehitetään uusia matalan kynnyksen testausmenetelmiä. On paljon ihmisiä, kuten itsekin olin, että siirsin tutkimuksiin menoa vuosia ja ajattelin, että se on paljon monimutkaisempaa. Luulin, että makaisin sairaalassa ja yrittäisin nukkua samalla, kun joku tarkkailisi minua monitoreista”, Kataja kertoo.

Uniapneaa ei tarvitse hävetä

Kun Kataja kertoi diagnoosistaan julkisuudessa, hän sai valtavasti palautetta ja asiaa uutisoitiin iltapäivälehtiä myöten. Monelle uniapneaa sairastavalle oli tärkeää, että tunnettu henkilö kertoi niin avoimesti tilanteestaan.

”Olen saanut satoja viestejä sen jälkeen, kun kerroin uniapneastani. Ja saan vieläkin, joka kerta kun mainitsen aiheesta, vaikka somessa. Tosi monet ovat kiittäneet minua siitä, että olen rohkeasti kertonut asiasta ja en ole häpeillyt. Itselläni ei ole tullut mieleenkään, että tuntisin häpeää. Miksi pitäisi? Tämä on yleinen sairaus, johon löytyy hoito. Miksi uniapneaa tai sen hoitoa pitäisi hävetä? Eihän kyynärsauvoja, kipsiä tai mitään muutakaan hoitovälinettä häpeillä”, pohtii Kataja.

”Olisi hölmöä jättää uniapnea tutkimatta ja hoitamatta, kun siihen on olemassa niin hyvä ja tehokas hoitokeino. Uniapneassa ja CPAP-laitteissa ei ole mitään häpeämistä, eikä niistä tarvitse mielestäni tehdä sen suurempaa numeroa”, Kataja päättää.


Luitko jo nämä: