KIlle Kujala hymyilee auringonpaisteessa

Kilpaura lähtikin nousukiitoon, kun urheilijasta tuli uniapneapotilas

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Huippukuntoisen ammattilaiskehonrakentaja Kille Kujalan, 38, ei ensi näkemältä uskoisi sairastavan uniapneaa. Hän on nuori, lihaksikas ja hyväkuntoinen, sekä menestynyt urallaan. Kille kuitenkin on yksi uniapneaa sairastavista yli 300 000 suomalaisesta ja kuten Killenkin olemus kertoo, ei stereotypioihin tässä sairaudessa kannata liikaa tuijottaa.

Viimeisten vuosien aikana nukkuminen ja uniapnea on Kujalan mukaan ollut selkeästi enemmän esillä myös hänen urheilupiireissään ja uniapnean maine ylipainoisten, keski-ikäisten miesten tautina on alkanut hälvetä. “Kyllähän nukkumisesta aina on jonkin verran puhuttu, mutta nyt sitä on alettu oikeasti arvostaa. 4–5 tuttua on hakeutunut aika vasta unitutkimukseen, mikä on tosi hyvä juttu.”

Ongelmia jo armeijaiässä

“Olen aina ollut mielestäni hyvä nukkuja.” Kille naurahtaa. “Olen pystynyt nukkumaan missä ja milloin vain ja uni on aina tullut nopeasti. Toki näin jälkeenpäin sen ymmärtää johtuneen kovasta väsymyksestä.”

Ensimmäiset uniongelmat hän havaitsi varusmiespalveluksen aikana. “Oppitunneilla oli hankala pysyä hereillä, ja auton kyydissä nukahdin heti.” “Tein armeijan jälkeen pitkään vuorotyötä ravintola-alalla. Tuolloin pystyin nukkumaan päiväunia, mikä korjasi hieman tilannetta ja sain työt tehtyä kunnolla.” Kille kertoo.

Noin 7 vuotta sitten Kille aloitti päivätyön personal trainerina. Päiväuniin ei ollut enää mahdollisuutta ja väsymys painoi. Myös silloista tyttöystävää säikäyttivät tilanteet, kun Killen hengitys katkeili öisin. “Havahduin, että asialle on pakko tehdä jotain, kun saatoin nukahtaa lähes kesken lauseen. Myös terveydenhuollon ammattilaisena työskentelevä kaveri mainitsi uniapneasta ja kehotti minua menemään unitutkimuksiin.”

Diagnoosista hoitoon oikealla asenteella

Killen hakeuduttua lääkärin vastaanotolle hän sai lähes samalta istumalta unitutkimuslaitteet mukaan.

“Nukuin tutkimuslaitteen kanssa yön tosi huonosti, mutta tarkoilla laitteilla uniapnea voitiin todeta normaalia lyhyemmistä unista.”

Diagnoosi ei tullut hänelle järkytyksenä, pikemminkin päinvastoin.

“Tuli olo, että hyvä kun asialle tehdään jotain ja toisaalta harmitti, miksen ollut mennyt lääkäriin aiemmin. Kun saatiin tietoon, mikä minua vaivaa, sitä pystytään myös hoitamaan.”

Heti ensimmäinen yö CPAP-laitteen kanssa sujui Killeltä yllättävän hyvin. Monethan tarvitsevat totuttelua laitteen käyttöön ja alku voi olla todella haastavaa.

“Olin asennoitunut, että nyt tämä asia hoidetaan ja laitetta käytetään, mikä varmasti edesauttoi hoidon onnistumista heti alusta pitäen. Aamulla oli fiilis, että tämä laite on kuin taivaan lahja. En muista koska olisin aiemmin ollut aamulla niin pirteä.” Kille muistelee.

Vaikka laitehoito sujuu erinomaisesti ja ilman laitetta nukuttuja öitä viimeisen 7 vuoden aikana on ollut korkeintaan 5, Kujala myöntää välillä miettivänsä voisiko CPAP-laitteesta päästä jotenkin eroon.

“Kun sitten alkaa miettiä laitteen käytön hyötyjä, painavat ne vaakakupissa huomattavasti enemmän kuin laitteen käytön “vaiva”. Uskon että uniapnea on minulla ollut jo armeijaikäisenä, eikä se vaiva minulta varmaan häviä.”

Menestyksekäs kilpaura

Kilpauraa Kujalalla on takana noin 10 vuotta, ammattilaiskortin hän sai reilu 3 vuotta sitten pitkäjänteisen harjoittelun ja kisamenestyksen myötä. Hän korostaa ravinnon ja palautumisen merkitystä kaikessa urheilussa.

“Jos syö tai nukkuu huonosti, sitä ei pysty kompensoimaan millään määrällä treeniä. Vaikka lajissani suoritukset ovat melko lyhytkestoisia, on oltava skarppina ja keskittynyt koko ajan. Väsyneenä se ei onnistu.”

CPAP-hoidon ja parempien unien vaikutuksesta Kille kertoo vaikuttavan esimerkin:

“Olin ennen CPAP-hoitoa kisoissa sarjani 47 osallistujan huonommassa porukassa, seuraavana vuonna, 2014, sijoituin toiseksi.”

“Kotona perheen kanssa touhuaminen on myös paljon mukavampaa pirteänä. Jos unesta joutuu tinkimään, sen huomaa kaikilla elämän osa-alueilla heti.”

AirMini matkalaite ei tingi hoidosta mutta helpottaa matkustamista

Ennen koronaviruspandemiaa Kille kävi kisoissa säännöllisesti pitkin maailmaa. Viimeisimmillä reissullaan hänellä on ollut mukana matkakokoinen CPAP-laite AirMini. Laitteen näppärä koko ja hoidon tehokkuus ovat tehneet vaikutuksen. Yöt sujuvat yhtä hyvin kummallakin laitteella.

“AirMini on ehkä hieman äänekkäämpi, kuin pöytämalli. Mutta kuorsaamiseeni verrattuna se ääni on hyvin pieni. Herään yhtä pirteänä, olipa kumpi tahansa laite käytössä.”

“Pyrin pitämään kisareissut lyhyinä ja ottamaan mukaan mahdollisimman vähän matkatavaroita. Aiemmin iso CPAP-laite vei lähes kolmasosan matkalaukustani, nykyinen AirMini kun ei ole juuri kämmentä isompi.”

Älä odota, vaan hakeudu tutkimuksiin

Kille kannustaa jokaista väsynyttä ja huonosti nukkuvaa hakeutumaan unitutkimukseen “Jos tutkimuksesta ei löydy mitään, voi olla hyvillä mielin ja toisaalta jos löytyy, asia on usein hoidettavissa. Yö tutkimuslaitteen kanssa on pieni vaiva hoidon myötä kohentuneeseen elämänlaatuun.”


Väsyttääkö? Epäiletkö uniapneaa?

Jos epäilet uniapneaa tai oma nukkuminen tai vireystaso mietityttää, kannattaa varata aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvioi, tarvitsetko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten voit hoitaa untasi ja parantaa vireystasoasi. Oman unen tilasta kannattaa käydä keskustelemassa asiantuntijan kanssa silloinkin, kun ei ole varma, tarvitaanko lisätutkimuksia. Älä huolestu, anna me huolehdimme sinusta.


Lue lisää