Uniapneatesti kotiin - Helppoa ja vaivatonta

Artikkelit Kuorsaus Uniapnea

Uniapneatesti kotiin toimitettuna on uusi, edullinen, matalan kynnyksen palvelumuoto, joka on saanut asiakkailtamme ja hoitajiltamme erinomaisen vastaanoton. Eniten kiitellään palvelumme nopeutta ja sitä, että tutkimuslaite postitetaan kotiin, eikä omia aikatauluja tai työkuvioita tarvitse järjestellä klinikalla käyntiä varten. Tutkimukseen ei tarvita erillistä lääkärin lähetettä, vaan sen voi ostaa Uniklinikan verkkokaupasta. Moni on yllättynyt, kuinka vaivaton tutkimus todellakin on. Kun pitkään vaivannut asia on vihdoin selvitetty, tunne on huojentunut, olipa tutkimustulos mikä hyvänsä.

Arvioiden mukaan uniapneaa sairastaa jonkinasteisena joka neljäs suomalainen ja suurin osa tietämättään. Osalla epäilyksen siemen omasta uniapneasta on kuitenkin ollut olemassa jo kauan, mutta tutkimuksiin ei silti ole hakeuduttu. Syitä on useita: Ajan puute, tietämättömyys miten tutkimuksiin hakeudutaan, pitkät hoitojonot tai tottuminen omaan olotilaan niin, ettei uniapnea käy mielessä.

Sanotaan, että jos on vikaa, niin on myös oireita. Uniapnean oireet ovat kuitenkin hyvin moninaiset. Selkein oire on kovaääninen kuorsaus ja hengityskatkokset, jota ei itse edes välttämättä huomaa, ellei tule huomautetuksi. Hoidettuna uniapnean vakavat terveysvaikutukset ovat hyvin ehkäistävissä. Siksi tutkiminen on tärkeää ja olemme tehneet sen entistä helpommaksi.

Uniapneatesti kotiin toimitettuna on Uniklinikan hoitajan Sanni Saaren mielestä äärettömän hyvä palvelu potilaiden kannalta.

Mielestäni tämä on hyvä lisä palveluvalikoimaamme, erityisesti asiakkaiden näkökulmasta, koska tutkimuksen saa nopeasti ilman lääkärin lähetettä. Tämä tutkimus soveltuu hyvin siihen, jos itsellä tai puolisolla herää vahva epäilys uniapneasta. Muita unihäiriöitä epäiltäessä lääkärin arvio tarvittavista tutkimuksista on aiheellinen.

Uniklinikan hoitaja Sanni Saari

uniapneatesti kotiin eli lähetteetön uniapneatutkimus

Uniapneatesti tarkoittaa uniapneatutkimusta, johon ei tarvita erillistä lääkärin lähetettä. Tutkimuksen voi kuka tahansa tilata itselleen kotiin Uniklinikan verkkokaupasta tai soittamalla asiakaspalveluun. Tutkimuksesta selviää luotettavasti, sairastaako uniapneaa.

Ennen varsinaista tutkimuksen tekemistä sovitaan hoitajan etä- tai lähivastaanotto tai puhelinvastaanotto. Hoitaja haastattelee ja kirjaa esitiedot. Tähän on hyvä varata puolisen tuntia aikaa. Samalla hoitaja kertoo, miten tutkimuslaite toimii, miten se puetaan ylle ja miten tutkimukseen liittyvä kyselykaavake täytetään. Hoitajalta voi samalla kysyä mieltä askarruttavia asioita tutkimuksen kulusta.

– Toistaiseksi olemme saaneet asiakkailtamme vain positiivista palautetta tutkimuksista ja tutkimukset ovat onnistuneet hienosti. Ohjeistus on koettu hyväksi, kertoo Sanni Saari.

Tutkimuslaitteet postitetaan suoraan kotiin. Jos haluaa käydä klinikalla hoitajan vastaanotolla, laitteet voi ottaa käynnin yhteydessä mukaan.

Tutkimusiltana laitteet puetaan ylle ja nukutaan yksi yö kotona omassa sängyssä. Tutkimuslaitteet eivät juurikaan häiritse nukkumista ja vaikka nukkuisikin tavallista huonommin, on tutkimustulos luotettava. Aamulla tutkimuslaitteet riisutaan. Mitä nopeammin tutkimuslaitteen lähettää takaisin tai palauttaa klinikalle, sitä nopeammin tutkimustulokset saa. Palauttaminen kuuluu kokonaishintaan ja postin palautuslaput tulevat laitteen mukana.

Noin viikon kuluttua tutkimuslaitteen palautumisesta, hoitaja soittaa tuloksista. Asiantuntijalääkäri on tehnyt tuloksista kirjallisen lausunnon, joka sisältää jatkohoitosuositukset. Lausunnon saa myös postissa kotiin.

Uniapneatesti kotiin toimitettuna on alusta loppuun mietitty palvelukokonaisuus, jonka voi helposti ostaa verkkokaupasta. Tavoitteena on tarjota erilasia vaihtoehtoja ja helpottaa tutkimuksiin hakeutumista.

Kenelle tutkimus on tarkoitettu? Selviääkö tutkimuksesta muuta?

Kuka vain voi tilata tutkimuksen itselleen, jos epäilee uniapneaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että unihäiriöitä voi olla useita samanaikaisesti. Tämä tutkimus on tarkoitettu ainoastaan selvittämään uniapneaa ja on erittäin luotettava ja helppo tutkimus siihen. Muita unihäiriöitä epäiltäessä on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. Lääkäri selvittää, tarvitaanko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten unta ja vireystasoa voi parantaa.

– Tämän kotiin tilattavan testin avulla selviää, sairastaako uniapneaa. Toki asiakkaat täyttävät unikyselyn ja jos minulle ammattilaisena heräisi epäilys kenties jostakin muusta unihäiriöstä, toisin sen esiin asiakkaalle. Tutkimuksesta saa lausunnon, jossa on asiantuntijalääkärin arvio jatkohoidosta. Tämä on tärkeä lisä, toteaa Sanni Saari.

Hoitajan soittaessa tutkimustuloksia, lääkärin hoitosuositukset ja arviot käydään läpi. Unen hoitoon perehtyneet hoitajamme osaavat vastata kysymyksiin, kertoa asiat ymmärrettävästi ja auttaa eteenpäin.

Asiakkaamme kommentoivat palvelua:

Hienoa kun pääsi nopeasti tutkimuksiin!

Laite postitettiin kotiin, mikä oli kätevää, ei tarvinnut järjestää aikatauluja töiden suhteen, jotta pääsisi klinikalle.

Tilaaminen verkkokaupan kautta oli helppoa. Vaikka sainkin uniapneadiagnoosin, olo on helpottunut.

Miten tutkimus etenee? Kuinka nopeasti tutkimustulokset saa?

Ensin sovitaan etävastaanotto- tai puhelinajasta hoitajamme kanssa. Hoitaja-ajan saa yleensä nopeastikin, monesti samalle viikolle. Tämä etävastaanotto/puhelinaika on tärkeä, koska hoitajamme kirjaa silloin esitiedot, ohjeistaa tutkimuslaitteen käytön ja esitietolomakkeen täytön. Samalla sovitaan tutkimuslaitteen postituksesta tai noudosta klinikalta. Molemmat tavat ovat mahdollisia ja saman hintaisia.

Itse tutkimus kestää vain yhden yön. Heti kun tutkimuslaitteet palautuvat klinikallemme, niistä saatava data menee asiantuntijalääkärin arvioitavaksi. Hoitaja soittaa tutkimustuloksista noin viikon kuluttua laitteiden palauduttua.

Mitä jos tutkimustuloksista löytyy uniapnea?

Hoitajamme soittaa aina tuloksista. Jos tuloksista löytyy uniapnea, neuvoo hoitaja varaaman ajan lääkärille. Lääkärin kanssa keskustellaan tarkemmin tutkimustuloksista, hoitosuosituksista ja hoitopolusta. Monelle uniapneadiagnoosi on helpotus, kun väsymyksen ja monenlaisten oireiden syy selviää. Harvaan sairauteen on niin hyvä ja toimiva hoito, kuin CPAP-hoito on uniapneapotilaalle.

Tuloksien saamisen jälkeen voi itse päättää, varaako ajan Uniklinikan lääkärille tai jonnekin muualle. Tärkeintä on, että uniapneaa lähdetään hoitamaan. Jos hoitomuodoksi tulee CPAP-hoito, voi hoidon aloittaa Coronaria Uniklinikalla nopeasti esimerkiksi vuokralaitteella. Vaihtoehtoja on useita ja hoitajamme kertovat vaihtoehdot avoimesti.

Haluatko lisätietoa?


Lisää lukemista uniapneasta: