Varttunut pariskunta nukkumassa sängyssä ja miehellä on CPAP-laite.

Nuku hyvin, osoitteesta viis!

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Kun hyvän unen makuun pääsee, ei sitä ilman halua olla. Tämän totesi myös Juha, joka päätti nukkua yönsä hyvin myös työmatkoillaan. Juhan matkalaukussa kulkeekin tänä päivänä mukana aina ResMedin CPAP-laite AirMini.

Yrittäjänä työskentelevä 54-vuotias Juha Tuomi sanoo olleensa taitava nukkuja 45-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen tapahtui jotain, ja Juha huomasi yhä useammin löytävänsä itsensä hereiltä aamuyön tunteina. Silloin hän uumoili valvomisensa johtuvan yrittäjille tutusta stressistä, eikä pysähtynyt miettimään asiaa sen kummemmin. Myöskään vaimon huomiot Juhan yöllisistä hengityskatkoksista eivät häntä huolestuttaneet. Pystyihän vapaasukellusta aktiivisesti harrastanut Juha veden allakin olemaan hengittämättä yli neljä minuuttia – ehkä harrastukset vain tulivat uniin!

Viisi vuotta sitten lääkärin luona asioidessaan Juha kuitenkin tuli sivulauseessa maininneeksi myös vaimonsa huomioista. Se kannatti, sillä tänä päivänä Juha nukkuu ja voi huomattavasti paremmin kuin moniin vuosiin aikaisemmin.

TUTKIMUKSEN KAUTTA TOISEEN

Tie pirteämpään päivään ei kuitenkaan ollut Juhalle aivan mutkaton. “Sain lääkäriltä ensimmäiseksi mukaani ranteeseen kiinnitettävän unianalysaattorin. Lähdin testaamaan sillä untani ja kävi heti selväksi, että unessani oli jotain vialla.”

Juha kävi unianalysaattorin antamia tuloksia läpi lääkärinsä kanssa TAYS:ssa. Koska ongelma oli selkeästi havaittavissa ja merkit viittasivat uniapneaan, Juha sai käyttöönsä CPAP-laitteen. Elämä laitteen kanssa ei kuitenkaan lähtenyt sujumaan aivan toivotusti. “Laitteen letku oli raskas ja koko kasvot peittävä maski epämiellyttävä. Laitteen käytön opettelu ei tästä syystä tuntunut kovin houkuttelevalta, ja käyttö-öitä sille ei kertynyt kovinkaan montaa.”

Seurantakäynnillään TAYS:ssa Juha ei kuitenkaan saanut lääkäriltään kovin mairittelevaa palautetta laiskasta CPAP-laitteensa käytöstä. “Lääkäri sanoi aivan suoraan, ettei tällainen peli vetele. Jos en käyttäisi laitettani, ei tilanteessani olisi odotettavissa kovinkaan hyviä muutoksia.”

Juha ei lääkärin patisteluista huolimatta kuitenkaan löytänyt yhteistä säveltä laitteensa kanssa. Sen seurauksena myös muut uniapnean hoidossa käytettävät vaihtoehdot keskusteltiin pian lääkärin vastaanotolla läpi.

“Nielun rakennetta korjaavaa leikkausta minulle ei haluttu sen riskien ja riittämättömän vaikutuksen takia lähteä tekemään. Nukkumisasentoa korjaavista apuvälineistä ei katsottu olevan minulle hyötyä, sillä hengityskatkoksia esiintyi minulla asennosta riippumatta. Myös purentakiskoa mietittiin yhtenä vaihtoehtona, mutta sitäkään ei lähdetty jostakin syystä testaamaan. Päätimme lääkärin kanssa, että kokeilemme ensisijaisena hoitomuotona painonpudotusta ja katsomme, millainen vaikutus sillä olisi uniapneaani.”

Puolitoista vuotta myöhemmin Juhan hengityskatkokset eivät olleet kadonneet mihinkään eikä myöskään hänen yleinen jaksamisensa ollut ainakaan parantunut. Juha päätti palata lääkärin puheille. “Pääsin loppuvuodesta 2018 TAYS:ssa unitutkimukseen ja sain vihdoin unihäiriölleni virallisen diagnoosin. Minulla todellakin oli uniapnea, ja sen vakavuusaste keskivaikean ja vaikean välimaastossa.” Juha sai jälleen käyttöönsä CPAP-laitteen.

“Kahdessa vuodessa laitekehitys oli mennyt huimasti eteenpäin ja uusi laitteeni oli huomattavasti sirorakenteisempi kuin ensimmäinen. Lähdin jälleen opettelemaan laitteen käyttöä ja nyt motivaationi riitti siihen, että pääsin vihdoin hetken totuttelun jälkeen laitteen kanssa sinuiksi.”

VIHDOIN JA VIIMEIN HYVÄN UNEN MAKUUN

Juha alkoi huomata hyvin pian CPAP-hoitonsa vaikuttavan uneensa myönteisesti. “Olen insinööri, jolle asiat pitää vääntää rautalangasta ennen kuin uskon. Kun laitteeni alkoi antaa yksiselitteistä faktaa uneni paranemisesta, oli minunkin uskottava että vehjehän toimii. Numeroiden valossa hengityskatkosteni määrä oli pudonnut 0,5-1 katkokseen tunnissa, kun aikaisemmin niitä oli ollut useita kymmeniä.”

Juha huomasi laadukkaampien öiden vaikutukset pian myös muilla tavoin.

“Aamuisin alkoi pikku hiljaa tuntua siltä, että olen todella nukkunut yön aikana. Levännyt, latautunut olotila oli minulle aivan uusi asia, sillä olin vuosien aikana tottunut minulle täysin normaaliin, väsähtäneeseen oloon. Pakkohan se oli lopulta uskoa, että olin alkanut käyttää öitäni siihen tarkoitukseen mihin ne oli suunniteltukin. Eli nukkumiseen!”

HYVÄ UNI MATKALLEKIN MUKAAN

Työkseen paljon sekä Suomessa että ulkomailla matkustava Juha päätti, että hyvä uni saisi jatkossa seurata häntä myös työmatkoille.

Seurantatuloksistani oli käynyt selväksi, että silloin kun käytin CPAP-laitettani, hengityskatkokseni loistivat poissaolollaan. Vastaavasti niinä öinä, kun laite ei ollut minulla käytössä, katkokset palasivat. Oli siis selvää, että hyvin nukkuakseni minun olisi käytettävä laitetta joka yö – riippumatta siitä, nukuinko kotona vai hotellihuoneessa jossain päin maailmaa.”

Juha sai vinkin saatavilla olevista matkakokoisista CPAP-laitteista lääkäriltään ja lähti tutkimaan tarjontaa tarkemmin. “Löysin Coronarian ja ostin matkalaitteeni sieltä, vaikka laitteita näkyi olevan myynnissä verkkokaupassakin. Halusin kuitenkin, että minulla on myyjätahoon suora yhteys, jos laitteen kanssa ilmenee ongelmia tai tarvitsen apua sen käyttöön.”

Yhteiselo AirMinin kanssa alkoi Juhan mukaan sujua heti ongelmitta. “Kotona minulla on edelleen käytössä isompi laitteeni, ja matkoilla mukanani kulkee kätevästi näppärän kokoinen AirMini. Uuden laitteen käyttö alkoi sujua heti mallikkaasti, sillä se on peruskäytettävyydeltään samanlainen kuin toinen CPAP-laitteeni. Kaiken kaikkiaan olen oikein tyytyväinen, että nyt minulla on mahdollisuus hyvään uneen myös silloin, kun työ vie minut pois kotoa.”

Lopuksi Juha haluaa muistuttaa, että uniasioiden kanssa kannattaa jokaisen olla hereillä.

“Huono uni näännyttää hitaasti. Kun voimattomaan oloon pikkuhiljaa tottuu, ei sitä edes saata tajuta olevansa nukkumisensa kanssa ongelmissa. Lisäksi, kun ikää tulee lisää, alkaa kropassa väistämättä olla kaikenlaista kremppaa. Siksi minusta olisikin hyvä, että oman unensa laadun tarkistuttaisi viimeistään siinä kohtaa, kun mittarissa alkaa olla lukemia neljän ja viidenkympin välillä. Tunsi sitten itse nukkuvansa huonosti tai ei.”