Coronarian sydän valkoisena, sinisellä taustalla

Se todellakin johtui unesta

Asiakaskokemuksia Levottomat jalat Uniapnea

Parkanossa asuva 61-vuotias Sirpa Autio luuli nukkuvansa öisin riittävästi ja ihmettelikin siksi, miksi olo oli aamuisin aina väsynyt. Sirpa etsiytyi Coronaria Uniklinikalle unitutkimukseen ja sai yllätyksekseen kuulla kärsivänsä kolmesta erilaisesta unihäiriöstä.

Sirpan lähipiiriin kuuluu avopuoliso, kaksi omaa aikuista tytärtä, näiden neljä lasta sekä avopuolison kaksi lasta ja heidän kolme lastaan. Perheen lisäksi Sirpan arjen täyttävät vakuutusneuvojan työ sekä harrastukset, joista rakkaimpia Sirpalle ovat monipuolinen liikunta, puutarhanhoito, marjastus, sienestys, mökkeily, lukeminen ja käsityöt. Energiaa Sirpa siis todellakin päivisin tarvitsee. Mutta miksi hän aikaisemmin oli aina väsynyt?

UNIHÄIRIÖT LAAJENIVAT MYÖS AVOPUOLISON ONGELMAKSI

Sirpa kyllä luuli nukkuvansa riittävän pitkään, vaikka usein öisin heräilikin eikä heräämisten jälkeen oikein tahtonut saada unen päästä enää kiinni. Aamuisin Sirpan päätä särki ja hän huomasi suunsa ja nenänsä olevan usein todella kuivia.

Sirpan nukkumisongelmista kärsi hänen itsensä lisäksi aivan yhtä lailla myös Sirpan avopuoliso, jonka unet häiriintyivät öisin Sirpan kuorsauksen takia. Ja kun vieruskaveri sitten omia unia turvatakseen yritti hiljentää Sirpaa tönimällä häntä toiseen asentoon, Sirpa heräsi eikä nukkumisesta enää tahtonut sen jälkeen tulla mitään. Sirpan ongelma ei siis ollut vain hänen oma ongelmansa, vaan siitä kärsi myös hänen ympäristönsä.

VIIDAKKORUMPU OHJASI HOITOON

Sirpa alkoi aavistella päiväväsymyksensä johtuvan siitä, ettei hän sittenkään nukkunut riittävän hyvin ja laadukkaasti, vaikka niin oli aina luullut. “Työterveyslääkärillenikin esitin kerran epäilykseni, että voisikohan kuitenkin olla niin että ongelmani johtuvat unesta”, Sirpa kertoo.

“Hoitoon halusin päästä ja koska julkisella puolella se on usein hyvin hidasta, päätin etsiä vaihtoehdon yksityiseltä sektorilta. “

Ja itse asiassa Sirpalla olikin jo vaihtoehto valmiina. Hän oli toisinaan törmännyt juttuihin uniklinikasta erilaisissa ympäristöissä ja myös Sirpan lapset suosittelivat uniklinikkaa hänelle. Lisäksi eräs Sirpan ystävä oli saanut avun omiin uniongelmiinsa samaisesta paikasta, joten Sirpan valinta oli selvä.

KOLME ONGELMAA HUONOJEN UNIEN TAUSTALLA

Sirpa otti yhteyttä uniklinikalle ja pääsi pian laajaan unitutkimukseen. Tutkimusyönä Sirpan uni sattui olemaan kohtalaisen palauttavaa, mutta ongelmia unesta kuitenkin löytyi – jopa kolmin kappalein. “Minulla todettiin keskivaikea uniapnea, levottomat jalat sekä herkkäunisuus”.

Jokaiseen Sirpan vaivaan löytyi kuitenkin hoito. Sirpa sai itse päättää, haluaako hän ottaa kokeiluun uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen. “Minulla on laitteesta naisten versio”, Sirpa kertoo. “Sen käyttö on todella vaivatonta, eikä laite itsessään pidä minkäänlaista ääntä. Ensin luulin, ettei laitteen kanssa pysty nukkumaan, mutta se oli esisäädetty minun tarpeisiini niin hyvin, että heti ensimmäisenä yönä nukuin 7,5 tuntia. Herätessä oli suorastaan euforinen olo! Suosittelen laitetta lämpimästi jokaiselle, joka vähänkään kärsii uniapneaan liittyvistä ongelmista.”

Myös levottomiin jalkoihin ja herkkäunisuuteen löytyi Sirpalle apu. Levottomia jalkoja hoidetaan tällä hetkellä lääkityksellä, jota Sirpa käyttää nyt kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen lääkitys lopetetaan. Herkkäunisuuden hoitoon Sirpa puolestaan sai hyviä neuvoja ja suosituksia esimerkiksi unirytmin ylläpitämiseen, ruokailuun, illan rauhoittamiseen ja nukkumisolosuhteiden parantamiseen.

UUSI VIRKEÄ SIRPA

Sirpa alkoi huomata hoitojensa vaikutuksia hyvin pian niiden aloittamisesta.

“Aamuisin olo on virkeämpi lyhyemmänkin yöunen jälkeen, aineenvaihduntani on muuttunut selkeästi paremmaksi ja iho on sileä ja heleä kautta kropan”, Sirpa listaa tyytyväisenä. “Herkkäuninen olen vieläkin, mutta nykyisin saan herättyäni heti uudelleen unen päästä kiinni, enkä edes välttämättä joka yö enää heräile. Muutos entiseen on selkeä!”

Sirpa ei malta olla listaamatta myös muita positiivisia kokemuksiaan. “Ennen tunsin palleassani ahdistavaa, painostavaa oloa – se on hävinnyt. Jaksan nykyisin paremmin, kun pää on selkeämpi ja olo virkeämpi. Levottomat jalat ovat rauhoittuneet hoidon ansiosta ja lenkkeilykin on nyt mukavaa, kun aikaisemmin esiintynyttä hengenahdistusta ei enää ole.”

Sirpan mielipide unesta ja siihen panostamisesta onkin selkeä. “Kannattaa ehdottomasti hakeutua hoitoon, jos nukkumisessa on ongelmia. Miksi kärsiä koko elämänsä huonolaatuisesta unesta, kun sen saa hoidolla paremmaksi!”