Coronarian sydän valkoisena, sinisellä taustalla

Uniapnea pudotti maan pinnalle – mutta vain hetkeksi

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Kuopiossa asuvalle liikennelentäjä Mauri Häliselle ilmailu on aina ollut lähes koko elämä. Kun Mauri sai muutama vuosi sitten kuulla sairastavansa uniapneaa, hänelle oli selvää, että sairaus olisi hoidettava kuntoon niin pian kuin mahdollista. Uniapneasta parantuminen oli Maurille ainoa vaihtoehto, sillä lentämisestä hän ei olisi valmis luopumaan mistään hinnasta.

liikennelentäjä Mauri Hälinen

Tällä hetkellä 90-paikkaista CityJet Nordic -liikennekonetta Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Baltian maihin lentävä Mauri on ollut innostunut ilmailusta aina. 80-luvulla intohimoisesta ilmailuharrastuksesta tuli Maurille pikku hiljaa työ kun hän sai lennonopettajan pätevyyden ja ryhtyi muutamia vuosia sen jälkeen lentämään myös ammatikseen. Järein Maurin uransa aikana luotsaamista koneista on ollut 167-paikkainen matkustajakone.

RUTIINITARKASTUS AVAA SILMÄT

Mauri ei ollut osannut aavistaa kärsivänsä unihäiriöstä, ennen kuin silmät avautuivat ilmailulääkärin rutiinitarkastuksessa.

“Kuulun ikäluokkaan, jonka on käytävä tarkastuksessa vuosittain”, Mauri kertoo. “Maaliskuussa 2012 kävin jälleen rutiinitarkastuksessa, jonka aikana kertoilin lääkärille vuoden aikaisia kuulumisiani. Jutustelun lomassa kerroin hänelle myös vaimoni havainnoista, joiden mukaan kuorsaamiseni oli viime aikoina lisääntynyt. Erityisen huolissaan vaimoni oli tuolloin hengityskatkoksista, joita oli hänen mukaansa nukkuessani alkanut ilmaantua.”

Ilmailulääkäri otti Maurin kertomuksen tosissaan ja kehotti häntä hakeutumaan ensi tilassa työterveyslääkärin vastaanotolle. Tätä kautta Maurin olisi mahdollista päästä unen tilaa selvittävään suppeaan unitutkimukseen.

HUONOJA UUTISIA

Tutkimustuloksiaan odotellessa Mauri jatkoi lentämistä entiseen tapaan. Eräänä päivänä hän oli juuri lähdössä työmatkalle Oulusta Osloon kun puhelin soi.

“Se oli lääkärini ja hänen viestinsä oli selvä: lentäminen loppuisi heti ja siiville ei olisi paluuta ennen kuin unihäiriö olisi hoidettu kuntoon.” Mauri sai myös kuulla, että hänen uniapneaindeksinsä oli tehdyn unitutkimuksen mukaan yli 30. Tämä tarkoitti sitä, että Maurin uniapnea oli vaikea-asteinen.

Päästyään työkomennukseltaan takaisin Kuopioon, Mauri ryhtyi välittömästi selvittämään, mikä hänen unihäiriönsä selättämisessä olisi seuraava askel.

“Sain kuulla lääkäriystävältäni, että julkisella puolella joutuisin odottamaan hoitoon pääsyä vähintäänkin 2-3 viikkoa. Se ei ollut minulle vaihtoehto, sillä halusin saada paranemiseni käyntiin mahdollisimman pikaisesti. Ystäväni suosituksesta varasinkin saman tien ajan Coronaria Uniklinikalle Henri Tuomilehdon vastaanotolle.”

LISÄÄ TUTKIMUKSIA

Mauri ja Henri tapasivat Kuopion uniklinikalla vielä samalla viikolla. Perusteellisessa taustakartoituksessa saatiin lisää viitteitä siitä, että uniapnea olisi syy Maurin uniongelmien takana.

“En ollut koskaan tullut ajatelleeksi asiaa aikaisemmin, mutta nyt mieleeni alkoi tulla tilanteita, jotka kielivät siitä, että olin ollut jo pitkään epänormaalin väsynyt. Lentäessä väsymyksestä ei ollut koitunut minulle ongelmia, sillä saimme yölentojen aikana nukkua puolen tunnin mittaiset nokoset. Autoa ajaessani tilanne oli sen sijaan ollut toinen. Parinsadan kilometrin mittaisella matkalla olin usein joutunut pitämään tauon puolessa välissä matkaa, kun väsymys oli ollut käydä ylivoimaiseksi. Uniapneariskiäni olivat lisänneet myös vaivihkaa kertynyt ylipaino sekä kohonnut verenpaine.”

Heti ensikäynnin jälkeen Maurille tehtiin unen rakenteen täydellisesti selvittävä laaja unitutkimus. Tutkimusyön tulokset alleviivasit aikaisemmat havainnot todeksi. Maurin unihäiriö oli vaikea-asteinen uniapnea.

LENTÄVÄ LÄHTÖ PAREMPAAN PÄIVÄÄN

Koska lentämisestä luopuminen ei tullut Maurille kyseeseen, päätti hän selättää uniapneansa ja palata siivilleen niin pian kuin mahdollista:

“Paraneminen oli minulle ainoa vaihtoehto ja olin valmis tekemään lujasti töitä sen eteen.”

Mauri sai kotiinsa CPAP-laitteen, jonka avulla hänelle aloitettiin nukkumisen aikana hengitystiet auki pitävä ylipainehoito. Lisäksi Mauri aloitti lääkärin ohjauksessa myös mittavamman elämäntapamuutoksen.

“Siirryin vähärasvaiselle 1800 kalorin ruokavaliolle ja ryhdyin käymään kuntosalilla kolmesti viikossa”, Mauri kertoo.

“CPAP-hoidon ja elämäntapamuutoksen tulokset alkoivat näkyä uskomattoman nopeasti. Jo kolmen viikon hoidon jälkeen uniapneaindeksini oli pudonnut 32:sta 7,5:een, mikä vastasi lähes normaalia. Kuukauden sairasloman jälkeen pääsin palaamaan työni pariin.”

Hoidon hyvät vaikutukset eivät jääneet tähän. Mauri kertoo, että ensimmäisen kolmen kuukauden hoitojakson aikana hänen painonsa putosi 8 kiloa ja vuoden aikana painonpudotus oli yhteensä 14 kiloa. Myös Maurin kolesterolitaso tippui muutamalla pykälällä.

“Oloni parani niin merkittävästi, että päätin ottaa uuden ruokavalion ja kunto-ohjelman pysyväksi osaksi elämääni. Syön edelleen vähärasvaista ruokaa ja käyn kuntosalilla säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa.”

KAIKKI HYVIN!

Mauri käyttää CPAP-laitettaan nykyään kotona ollessaan muutaman kerran viikossa. Työmatkoilla hänellä on mukanaan uniapnean hoidossa käytettävä purentakisko. Kiskon tehtävä on pitää hengitysteiden lihasjännitystä yllä ja auttaa siten niitä pysymään nukkumisen aikana avoinna.

“CPAP-laitetta käytän nykyään lähinnä tilanteeni seurantaan”, Mauri kertoo. “Laite mittaa yöllisten hengityskatkosteni määrää ja laskee niiden perusteella unihäiriöni AHI-indeksin. Normaalitila on indeksillä mitattuna 0-4, viimeksi mitatessani oma lukemani oli 2,5.”

Se, että Maurin elimistön ei enää tarvitse käydä hengityskatkosten takia öiseen aikaan ylikierroksilla, on saanut aikaan myös muita hyviä asioita: “Sydämeni joutui aikaisemmin tekemään öisin ylimääräistä työtä ja monesti aamulla verenpaineeni oli jopa korkeampi kuin illalla. Nyt tilanne on normalisoitunut ja arvoni ovat kuten pitääkin.”

Mauri on kiitollinen elämänlaatunsa paranemisesta. Sen lisäksi, että hänen päivänsä ovat nyt entistä pirteämpiä, ovat ne nyt myös entistä lennokkaampia.

“Minulla on siivet selässä ja haluan nousta taivaalle aina kun mahdollista. Olen onnellinen, että voin parantumiseni ansiosta vielä tänäkin päivänä tehdä niin.”