Uniapneatutkimuksen voi tilata myös verkkokaupasta. Henrik kertoo omasta kokemuksestaan.

Alle viikossa uniapneatutkimuksen tilaamisesta CPAP-hoidon aloitukseen

Asiakaskokemuksia Uniapnea

– Henrik yllättyi unitutkimuksen helppoudesta ja nopeudesta Coronaria Uniklinikalla

Pääkaupunkiseudulla asuva viisikymppinen perheenisä Henrik hakeutui Coronaria Uniklinikalle tutkimuksiin kymmenen vuoden oireilun jälkeen. Tutkimusten suoraviivaisuus ja nopeus yllättivät Henrikin positiivisesti. Nopeasti alkanut CPAP-hoito on parantanut jaksamista ja tuonut intoa tehdä enemmän asioita päivän aikana.

”Olen kuullut valitusta kuorsauksestani vaimolta sekä kavereilta kalareissuilla. Vaimo on huomautellut myös hengityskatkoksistani jo vuosien ajan.”

Henrik havahtui oireisiinsa itse siinä vaiheessa, kun alkoi öisin heräillä siihen, että ei saa happea. Käytännössä hän heräili omiin hengityskatkoksiinsa.

”Olin tottunut väsymykseen ja hoidin sitä aiemmin sillä, että otin vartin päiväunet aina, kun se oli mahdollista.”

”Silloin täytyy toimia, kun päätöksen on tehnyt.”

Vasta kun Henrikin tuttava sai diagnoosin lievemmillä uniapnean oireilla, päätti Henrik tilata uniapneatutkimuksen itselleen.

Oli hölmöä olla hakeutumatta tutkimuksiin jo aiemmin. Kävin viivytystaistelua itseni kanssa.

Usein unitutkimuksiin hakeudutaan jonottamalla julkiseen terveydenhoitoon tai työterveyden kautta. Coronaria Uniklinikalta uniapneatutkimuksen voi tilata kotiin ilman lääkärin lähetettä nopeasti ja vaivattomasti.

”Olisin varmaan päässyt työterveydenkin kautta tutkimuksiin, mutta halusin päästä unitutkimukseen heti, kun tein päätöksen hakeutua hoitoon. Siksi päädyin tuttavan suosituksesta tilaamaan Coronaria Uniklinikan verkkokaupasta lähetteettömän unitutkimuksen kotiin”, Henrik sanoo.

Tutkimuslaitteisto tuli Henrikille kotiin ja pari päivää tutkimusyön jälkeen Henrik sai jo tulokset lääkärin etätapaamisessa. Diagnoosina oli vaikea uniapnea. Vaikean uniapnean raja-arvo eli AHI-arvo on 30 hengityskatkosta tunnissa.

”Minulla hengityskatkoksia pahimmillaan 44 tunnissa ja keskimäärin 33”, Henrik sanoo.

Hoito alkoi näkyä olotilassa nopeasti

Henrik aloitti uniapneansa hoidoksi CPAP-laitehoidon, joka alkoi näkyä olotilassa jo ensimmäisen viikon aikana aloituksesta.

”Huomasin selvän eron vireystilassa. Myös yöllinen heräily jäi pois, eikä enää tullut tunnetta, että en saa happea.”

Hän on saanut myös kiitosta hoitoon hakeutumisesta kumppaniltaan:

”Vaimo on kiitellyt, että saa nukkua nykyisin rauhassa. CPAP-laitteessa on huomattavasti miellyttävämpi ääni kuin kuorsauksessa.”

Lähetteetön uniapneatutkimus oli Henrikille positiivinen yllätys:

”Vaikka maksoinkin tutkimuksen omalla rahalla, oli se kaiken väärti. Uniapnea selvisi nopeasti ja hoitoon pääsi päivissä. Seurantajakson jälkeen sain lähetteen HUS:iin, josta hain itselleni oman CPAP-laitteen. Sitä ennen käytin Coronarialta vuokrattua laitetta ja ostin itselleni myös pienemmän matkalaitteen.”

Henrikin viesti tutkimuksiin menemistä pohtiville on selkeä:

Jos epäilee itsellään uniapneaa, niin ilman muuta kannustan menemään tutkimuksiin.”

Uniapnean oireita on monia:

 • päiväväsymys
 • tehottoman tuntuinen tai katkonainen yö
 • äänekäs kuorsaus
 • unenaikaiset hengityskatkokset
 • ärtyneisyys
 • keskittymiskyvyn puute
 • lisääntynyt yöllinen virtsaamisen tarve
 • impotenssi
 • yöhikoilu
 • levoton yöuni
 • yölliset rytmihäiriöt
 • aamuinen päänsärky

Uniapnea ei häviä itsestään, vaan vaatii aina asianmukaisen hoidon. Hoidon avulla elämänlaatu paranee ja loppuelämän sairauskertomus kevenee. Hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon heti.

Lue lisää