CPAP-hoito ja CPAP-maski.

CPAP-hoito ja sähkökatkos

Ajankohtaista Yleinen

ONKO SÄHKÖKATKOKSESTA HAITTAA CPAP-HOIDOSSA?

Monia CPAP-laitteen käyttäjiä on huolestuttanut mahdollinen sähkökatkos. Mitä tapahtuu, jos CPAP-laite lopettaa toimintansa keskellä yötä?

Coronarian Uniklinikan vastuulääkäri, dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa kertoo, että sähkökatkoksesta ei seuraa minkäänlaista vakavaa terveyden tai hengenvaaraa CPAP-laitteen käyttäjälle.

Jos CPAP-laite sammuu sähkökatkon seurauksena, potilas melkein aina herää nopeasti hengityskatkoksiinsa. Herääminen on hyvin todennäköistä, sillä potilas on CPAP-laitteensa kanssa tottunut nukkumaan ilman hengityskatkoksia. Ennen CPAP-hoidon aloittamista, uniapneaa sairastavathan ovat tottuneet katkoksiin, eivätkä itse ole niitä välttämättä havainneet ollenkaan. Nyt CPAP-laitteen kanssa tilanne on kuitenkin toisin.

Entä jos CPAP-laite sammuu ja siihen ei herää?

Sähkökatkoksien lisääntynyt todennäköisyys on saanut monet miettimään, loppuuko happi tai mitä tapahtuu, jos nukkuu niin sikeästi, ettei herää sähkökatkokseen. Monin tätä on kysellytkin klinikoiltamme.

"Vaikka potilas jatkaisi nukkumista maski kasvoillaan ilman toimivaa CPAP-laitetta, potilaalle ei synny vaaraa. Nenämaskin ja nenänalusmaskin käyttäjä alkaa aina hengittää suun kautta, jos nenän kautta ei saa tarpeeksi ilmaa. Kokokasvomaskin käyttäjän turvana sähkökatkon varalta on kaikissa maskimalleissa vaadittava venttiili, joka avautuu maskissa automaattisesti, jos laite lopettaa toimintansa. Tällainen venttiili on terveysviranomaisten vaatimuksesta kaikissa markkinoilla olevissa kokokasvomaskeissa", rauhoittelee Peltomaa.

Onko sähkökatkoksesta ollenkaan haittaa CPAP-hoidossa?

Uniapnea on läsnä joka yö ja CPAP-hoitoa tarvitaan nukkuessa. Sähkökatkoksesta syntyy CPAP-laitetta käyttävälle potilaalle haittaa, koska paras uniapnean hoito keskeytyy. Toisaalta minkäänlaista vakavaa terveyden tai hengenvaara sähkökatkoksesta ei seuraa. Hoitoa jatketaan sitten normaalisti, kun sähköt palaavat.

Jos sähkökatkoksia ilmenee säännöllisesti tai satunnaisestakin sähkökatkosta syntyy potilaalle suurta huolta, varalla voidaan pitää asianmukaista 12 V tai 24 V akkua ja liitäntäjohtoa (konvertteri). Näin CPAP-laitteen saa toimimaan myös sähkökatkon aikana."

Konverttereita löytyy esimerkiksi verkkokaupastamme. Voit kysyä aina neuvoa myös klinikoiltamme.


Lisää lukemista