Herkkäuninen ja kesän valoisat yöt

Ajankohtaista Artikkelit Herkkäunisuus

Toisin kuin usein luullaan, valoisat kesäyöt eivät välttämättä ole herkkäuniselle vuoden hankalinta aikaa. Päinvastoin, valon määrän lisääntyminen voi edesauttaa unen laadun paranemista. Lue juttu ja tiedät sen jälkeen, miksi!

Kesäkuun ihana valoisa aika on käsillä ja valoa jatkuu aikaisesta aamusta yömyöhään. Herkkäunisen kannalta suotuisampana vaihtoehtona saattaisi ensiajatuksena kuulostaa talviaika, hämäryys ja pimeät yöt. Coronaria Uniklinikalla vastaanottoa pitävä neurologi Katja Piironen ei kuitenkaan näe asiaa aivan niin yksiselitteisenä.

“Itse asiassa, se että valoa on kesäaikaan vuorokaudessa enemmän, voi jopa parantaa ihmisen unenlaatua, myös herkkäunisen”, hän kertoo.

Neurologian erikoislääkäri
Katja Piironen

Jokainen meistä kärsii uniongelmista joskus, mutta silloin kun yöllistä heräilyä tapahtuu
säännönmukaisesti, on sen taustalla todennäköisesti fysiologinen ongelma.

Herkkäuninen, minäkö?

Herkkäunisuutta esiintyy erittäin yleisesti, arviolta joka viidennellä ihmisellä. Tälle uniongelmalle on tyypillistä, että uni häiriintyy varsinkin aamuyön tunteina helposti. Kun herkkäuninen aamuyöllä sitten herää, on hänen vaikeaa enää saada unen päästä uudelleen kiinni.

Herkkäunisuutta esiintyy usein pedanteilla ja tunnollisilla ihmisillä, jotka pyrkivät suoriutumaan elämänsä erilaisista velvoitteista täydellisesti. Kun mieli pyörii ylikierroksilla valveillaoloaikaan, eivät aivot malta pysyä lepotilassa yölläkään.

Katja Piiroisen mukaan herkkäunisilla nukkumista voi häiritä myös jokin muu unen
ongelma.

“Herkkäunisuus itsessään ei varsinaisesti johdu mistään elimellisestä viasta, vaan se on enemmänkin ihmisen ominaisuus. Varsinaisista unihäiriöistä herkkäunisilla esiintyy myös esimerkiksi levottomia jalkoja tai uniapneaa. Yhdistelmiä on monenlaisia”, kertoo Piironen.

Valo vaikuttaa unen laatuun, kun jaksamme olla päivisin aktiivisempia

Valon määrä vuorokaudessa lisääntyy keväisin paitsi illasta, mutta myös aamusta. Äkkiseltään voisi ajatella, että tässä kohtaa alkaa se aika vuodesta, jolloin nukkuminen muuttuu herkkäuniselle aivan mahdottomaksi. Katja Piironen näkee asian toisen puolen.

“Herkkäunisella ei itse asiassa useinkaan ole nukahtamisvaikeuksia illalla, jos huolehtii makuuhuoneen tehokkaasta pimentämisestä, huoneen viilentämisestä ja eliminoi esim. lintujen äänet korvatulpilla."

Entä aamut sitten: kesäisin aurinko nousee jo ani varhain, miten se vaikuttaa herkkäunisen
nukkumiseen?

“Herkkäuniselle on yleensäkin tyypillistä aamuyön heräily ja usein hän on laadukkaimman unensa nukkunut jo muutenkin siinä vaiheessa, kun aurinko alkaa nousta. Ihminen nukkuu palauttavimman unensa eli suurimman osan syvästä unesta alkuyöstä ja unta häiritsevän liian valoisuuden voi eliminoida mm. pimennysverhoja käyttämällä. Valoisat kesäaamut eivät siis nekään ole tästä näkökulmasta herkkäuniselle ongelma.”

Katja Piirosen mielestä lisääntynyt valon määrä voi vaikuttaa herkkäunisen unen laatuun itse
asiassa positiivisesti.

“Valolla on monta myönteistä vaikutusta. Kesällä valoa on aivan huikeasti, päiväaikaan jopa 100 000 luxia. Se on hirvittävän suuri lisäys siihen 500 luxiin, jolla etenkin toimistotyötä tekevät ihmiset normaalisti talvipäivistään joutuvat selviämään.”

Tutkimusten mukaan välittäjäaine serotoniinin tuotanto lisääntyy aivoissa valon vaikutuksesta ja se osaltaan vaikuttaa elimistöön monella tapaa.

“Aineenvaihdunta nopeutuu sekä vireystila, aktiivisuustaso ja tarmokkuus nousevat. Myös sosiaalisuus kasvaa. Kun ihminen pystyy toimimaan hyvillä tehoilla valon ansiosta koko päivän, on tällä myös positiivinen vaikutus uneen. Tämä tarkoittaa sitä, että kesällä ihminen voikin selvitä hieman vähemmällä unimäärällä kuin pimeään aikaan, jolloin päiväaikainen aktiivisuustaso on matalampi.”

Lataudu lomalla

Etenkin herkkäuniselle unen huolto on Katja Piirosen mukaan elämän mittainen matka.

“Vuoden kierrossa ei ole mitään tiettyä ajankohtaa, jolloin unen laatuun pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota tai unta pitäisi jotenkin aivan erityisellä tavalla huoltaa. Unenhuolto on jatkuva prosessi, varsinkin sellaiselle ihmiselle, jolla on sen kanssa ongelmia. Tärkeimpiä asioita uniongelmaiselle ovat terveelliset elämäntavat, sopiva määrä päivittäistä liikuntaa sekä säännöllinen elämänrytmi.”

Kesälomalla arjen rutiinit usein unohdetaan. Iltaisin saatetaan valvoa pitkään, aamulla nukkua
myöhään ja päivällä paikata väsymystä päiväunilla. Katja Piironen ei näe tätä suurena ongelmana.

“Vaikka säännöllisyys onkin unen laadun varmistamisessa tärkeää, voi loma-aikana mielestäni suhtautua asiaan vähän rennommin. Päiväunien nukkuminen on ihan ok, pääasia, että unta saa joka vuorokausi tarpeeksi. Loma-aikaan on muutenkin hyvä keskittyä tekemään
kokonaisvaltaisesti sellaisia asioita, joiden kokee lataavan omia akkujaan kaikista parhaiten.”

Palaudu arkirytmiin ajoissa

Jos rytmi on päässyt lomalla muuttumaan arjen rutiineista, on omaa kelloaan ryhdyttävä
siirtämään normaaliaikaan hyvissä ajoin ennen arjen alkamista.

“Rytmi ei siirry yhdessä yössä. Jotta viimeinen lomayö ei menisi hereillä sängyssä pyörimiseen, kannattaa kelloaan alkaa oikaista vaikkapa viikkoa ennen loman loppumista. Hyvä tahti on asteittainen 0,5–1 tunnin aikaistus omissa nukkumaanmeno- ja heräämisajoissa per vuorokausi.”

Lopuksi Katja Piironen muistuttaa, että vaikka uni ei kesällä meinaisi silmään tullakaan, ei aiheesta kannata heti huolestua.

“On aivan normaalia fysiologiaa, että unen tarve vähenee valon määrän lisääntyessä. Jos nukut hyvin suurimman osan vuodesta, eikä kesäinen valvominen aiheuta sinulle esimerkiksi mieliala-, muisti- tai muita fysiologisia oireita, voit olla huoletta. Jos kuitenkin tuntuu, että valvominen syö päiväaikaista jaksamistasi, on unen laatu hyvä tutkituttaa unitutkimuksella.”


Nukutko huonosti, epäiletkö unihäiriötä?

Jos oma nukkuminen tai vireystaso mietityttää, kannattaa varata aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvioi, tarvitsetko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten voit hoitaa untasi ja parantaa vireystasoasi. Oman unen tilasta kannattaa käydä keskustelemassa asiantuntijan kanssa silloinkin, kun ei ole varma, tarvitaanko lisätutkimuksia. Älä huolestu, anna me huolehdimme sinusta.


Lue lisää herkkäunisuudesta