Kaksi tyttöä istuu laiturilla ja kastavat jalkojaan veteen.

Unirytmi on tärkeää säilyttää lomallakin

Ajankohtaista Artikkelit

Usein lomalla unirytmi saattaa kellahtaa päälaelleen, kun valoisat yöt houkuttelevat valvomaan pidempään ja herääminen venyy aamuisin. Unilääkärimme kuitenkin suosittelee säilyttämään tavallisen unirytmin lomallakin. Ainakin niin hyvin kuin on mahdollista!

Lomalla tulisi nukkua samalla tavalla kuin töissä käydessä, koska silloin on tarkoitus palautua töiden aiheuttamasta väsymyksestä ja kerätä voimia tulevaan. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, lataako lomalla akkuja vai kuluttaako niitä.

Nukkuminen perustuu rytmeihin. Hyvä ja virkistävä nukkuminen taas perustuu terveelliseen elämäntapaan.

Jos puhutaan terveellisestä elämäntavasta, niin elämäntapahan on sama lomalla ja arkena. Ihminen tekee eri juttuja, mutta elämäntapa on hyvä pitää lomallakin. Mikään ei tietenkään ole mustavalkoista, vaan lomalla pitää antaa itselle löysää sopivassa määrin. Tasaisuus ja tasapaino yhdistettynä kohtuullisuuteen ovat usein voittajastrategia.

Mikä unirytmi sopii kesään?

Kesästä pitää nauttia ja viettää terveellistä elämää, ulkoilla ja syödä hyvin. Akkujen lataaminen on tärkeää. Voi tulla tunne, että valoisaan aikaan ei tarvitse nukkua niin paljon, mutta palautumisen kannalta riittävä yöuni on aina tarpeellista. Pääsääntöisesti pitäisi siis pyrkiä pitämään kiinni samasta hyvästä unirytmistä niin kesällä loma-aikana kuin arkisinkin.

Kun arki koittaa, pitää joka tapauksessa palata työrytmiin. On itsensä kiusaamista, että joutuu sitten taas tappelemaan oman rytminsä kanssa ja ensimmäiset viikot töissä menevät aivan sumussa ja väsyneenä. Loman jälkeen pitäisi palata töihin virkeämpänä mitä oli lomalle jäädessä.

Onko unirytmin muutoksista haittaa?

Lyhytaikaisesta unirytmin muutoksesta ei synny terveyshaittoja ja kesäöistä täytyykin nauttia välillä. Kesäöistä nauttiminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että valvotaan kahteen ja herätään kahdeltatoista. Kolmen - neljän viikon lomaa ei pitäisi elää kokonaan eri rytmissä kuin arkea. Työhön paluu on vain vaikeampaa ja loman hyödyt kaikkoavat helposti.

Arjessa unesta on helppoa tinkiä, sama pätee myös lomaan. Ihminen pärjää tarvittaessa lyhyillä yöunilla, mutta palautumista se ei kuitenkaan lisää.

Valvominen, tiivis sosiaalinen kanssakäyminen, alkoholilla nollaaminen tai tiukka loma-aikataulu voivat johtaa siihen, että töihin palatessa on väsyneempi kuin lomalle jäädessä.

Riittävä yöuni on aina tarpeellista, kesällä ja talvella. Säilytä lomalla terveet elämäntavat ja hyvä unirytmi!


Palvelemme myös kesäisin

Nukkumisen ja palautumisen haasteissa Coronaria Uniklinikka auttaa - myös kesällä. Ota yhteyttä ajanvaraukseemme!


Lue lisää: