Joulu on aikaa akkujen lataamiselle

Ajankohtaista Yleinen

Kiireisen syksyn jälkeen jouluna on aikaa rauhoittua. Vai onko? Monelle joulu tarkoittaa entistä kovempaa kiirettä, stressiä tekemättömistä kotitöistä, jouluruokien kokkaamista ja lahjojen hankkimista. Lopulta ehditään lepäämään vain muutama tunti aattoiltana. Voisiko asian tehdä toisin?

Unilääkärin neuvo on suorittaa vähemmän ja nauttia enemmän. Kodin ei tarvitse olla lattiasta kattoon säihkyvän puhdas. Voiko osan jouluruoista ostaa valmiina? Ja ehkä muutaman jättää kokonaan väliin? Voiko osan lahjoista tilata verkkokaupasta tai antaa materiaalittomia joululahjoja?

Jaksamisen kannalta on oleellista antaa itselleen aikaa palautua. Aikaa olla tekemättä mitään, aikaa nukkua riittävästi. Nukkuminen on tärkein palautumisen työkalu. Jos arkena on kertynyt univelkaa, käy aikaisemmin nukkumaan, nuku enemmän. Joskus voi nukkua vaikka lyhyet 15-20 min päiväunet. Käytä aikaa myös lukemiseen, musiikin kuunteluun, ulkona liikkumiseen. Liikunta ja ulkoilu erityisesti valoisaan aikaan vaikuttaa suotuisasti myös nukkumiseen.

Joulun lähestyessä valon määrä on alimmillaan. Osalla ihmisistä valon puute vaikuttaa mielialaan negatiivisesti, mutta siihen auttaa usein ulkoilu ja liikunta, kirkasvalolamppuakin voi kokeilla. Nukkumisen kannalta pimeys on kuitenkin hyvä asia ja ihmisistä osa nukkuukin talvisin sikeämmin kuin kesällä.

Rakenna joulusta itsellesi ja perheellesi rentouttava ja palauttava ajanjakso.

Rauhallista joulua ja kaikkea hyvää vuodelle 2022!

Jutun on kirjoittanut unilääkäri Janne Kanervisto


Lisää luettavaa unesta