Kaamosväsymys on yleistä pimeään vuodenaikaan. Kuvassa marraskuinen iltapäivä.

Kaamosväsymys on yleistä: Unilääkärin vinkit marraskuun pimeyttä vastaan!

Ajankohtaista Yleinen

Pimeys on täällä jälleen kerran. Valoisanakin päivänä tuntuu, että on harmaata aamusta iltaan. Tutkimusten mukaan syksyn ja talven pimeä aika aiheuttaa kaamosväsymystä 20–30 %:lle ja kaamosmasennusta 1–2 %:lle ihmisistä. Pirteimmätkin tyypit kokevat tämän pimeyden negatiivisen vaikutuksen jaksamisessa ja mielialassa.

Valolla on tärkeä rooli hyvinvoinnissamme ja uni-valverytmin säätelyssä. Valolla on myös vaikutuksia mielialaamme. Osalla meistä syksyn ja talven pimeä aika aiheuttaa mielialan laskua, väsymystä ja jopa masennusta. Hoitona käytetään kirkasvalolamppua, joskus myös psykoterapiaa tai lääkehoitoa. Hoito arvioidaan aina yksilöllisesti. Tärkeää on huolehtia myös liikkumisesta sekä riittävästä ja laadukkaasta yöunesta. Hyvä yöuni on kaiken jaksamisen ja henkisen hyvinvoinnin tukipilari.

Janne Kanervisto

Mikä auttaa jaksamaan pimeimmän ajan yli?

1. Ota saatavilla olevasta valosta kaikki irti

Jos valoa on ulkona saatavilla, yritä ehtiä nauttimaan siitä. Pilvisenä harmaanakin päivänä ulkona on usein enemmän valoa kuin sisätiloissa. Oletko kokeillut kirkasvalolamppua? Moni saa siitä virtaa päivään.

2. Hyvä yöuni

Nuku riittävästi ja laadukkaasti. Arvosta untasi, älä pilaa sitä iltakahvilla tai yömyssyllä.

3. Liikunta

Liiku säännöllisesti! Liikunta piristää mieltä ja auttaa nukkumaan paremmin. Oli keli minkälainen tahansa niin ulkoilun tai urheilun jälkeen on hyvä fiilis! Ei ole väliä miten liikut, kunhan tulee hiki pintaan ja sykkeet vähän nousevat.

4. Ravitsemus

Syö pääsääntöisesti terveellisesti, pidä kiinni ateriarytmistä. Muista myös välillä herkutella 😉

Kaamosväsymys vai kaamosmasennus?

  • Noin joka neljäs suomalainen saa kaamosväsymyksen oireita.
  • Yleisiä oireita ovat väsymys ja uneliaisuus, makeanhimo, ruokahalun kasvu ja painon nousu.
  • Energiataso voi olla matalalla ja mielialat vaihtelevat.
  • Yöt voivat tuntua katkonaisilta ja aamuisin taas väsyttää.
  • Väsymys tekee ärtyneeksi, jopa masentuneeksi.
  • Kaamosmasennusta sairastaa vuosittain 1–2 %:a ihmisistä.
  • Kaamosmasennuksessa masennustilat ilmenevät toistuvasti syksyisin ja talvisin.
  • Tyypillisiä kaamosmasennuksen oireita ovat mm. masentunut ja surullinen mieliala, uupumus, ahdistuneisuus, toivottomuuden ja päättämättömyyden tunteet sekä toimintatarmon hiipuminen, fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja sosiaalisista suhteista vetäytyminen.

Haittaavatko kaamosoireet päivästä ja viikosta toiseen?

Väsyttääkö, vaikka nukkuisit omasta mielestäsi hyvin? Uniongelmien ja jaksamisen kanssa ei kannata jäädä yksin. Varaa aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle ja mietitään yhdessä, miten saamme sinut nukkumaan paremmin. Soita ja kysy lisää ajanvarauksesta!


Lisää lukemista: