Herättääkö wc-hätä yöllä? Unilääkärimme kertoo, miksi yöllä pissattaa.

Katkaisevatko yölliset wc-käynnit unesi?

Artikkelit Uniapnea Unilääkäri vastaa

Heräätkö öisin vessaan aina samaan aikaan tai joudutko käymään WC:ssä jopa useamman kerran yössä? Unilääkärimme Janne Kanervisto kertoo, miksi yöllä pissattaa ja milloin siitä pitäisi huolestua.

Uni on terveyden ja hyvinvoinnin perusta. Laadukkaan unen takaamiseksi elimistömme on suunniteltu toimimaan siten, että yöllä virtsanerityskin vähenee, jotta hyvää unta ei tarvitse katkaista wc-käyntien takia.

Satunnainen yöllinen wc-käynti on vielä ihan normaalia eikä siitä tarvitse huolestua. Jos jokainen yö uni katkeilee wc-käyntien takia tai yhden yön aikana pitää käydä monta kertaa pissalla, on hyvä pysähtyä pohtimaan mistä se johtuu.

Virtsaneritykseen vaikuttaa moni asia, kuten nestetasapaino, monet sairaudet ja lääkitykset. Erityisesti nesteenpoistolääkkeet ja tietyt diabeteslääkkeet lisäävät suoraan virtsaneritystä ja sitä kautta virtsaamistarvetta. Myös kofeiini lisää hieman virtsaneritystä. Eturauhasen liikakasvuun ja yliaktiivisen rakon oireyhtymään liittyy myös lisääntynyt virtsaamistarve.

Jatkuvat WC-käynnit öisin voivat johtua uniapneasta

Uniapnea on yksi yleisimmistä taustatekijöistä yöllisen virtsaamistarpeen takana. Mitä useammin vessassa pitää yöllä käydä, sitä vaikeampaa uniapneaa ihminen tutkimusten mukaan sairastaa.

Uniapneassa on kyse unenaikaisista hengityskatkoksista. Hengityskatkokset häiritsevät normaalia virtsanerityksen yöllistä säätelyä ja virtsaneritys lisääntyy. Lisääntyneen virtsanerityksen lisäksi tyypillisiä uniapnean oireita ovat kovaääninen kuorsaus, katkonainen yöuni, yöhikoilu ja päiväväsymys.

Uniapnean mahdollisuus on helppo tutkia yhden yön tutkimuksella ja siihen on tehokkaita hoitomuotoja tarjolla. Uniapnean hoito poistaa hengityskatkokset ja vähentää tai jopa kokonaan poistaa yöllisten wc-käyntien tarpeen. Palkintona hyvästä hoidosta on virkistävä levollinen yöuni ja lisääntynyt päiväaikainen vireystaso.

Teksti: Janne Kanervisto, yleislääketieteen erikoislääkäri, unilääkäri (kuvassa)


Tutkimuksiin matalalla kynnyksellä

Kaikki mikä häiritsee unta, kannattaa tutkia. Katkonainen uni aiheuttaa univajetta, joka on jo itsessään pidemmän päälle haitallista terveydellemme. Jatkuvien yöllisten vessakäyntien taustalla voi olla myös uniapnea, joka on helppo selvittää ja hyvin hoidettavissa. Hoitamaton uniapnea on vaaraksi terveydelle.

Tule meille tutkimuksiin, jos yöunesi pätkii wc-käyntien takia. Voit varata ajan lääkärin vastaanotolle tai tilata uniapneatutkimuksen kotiisi verkkokaupastamme.


Lue lisää uniapneasta, sen tutkimisesta ja hoidosta