Uni – paras laihdutuslääke?

Artikkelit Ravinto ja uni

Miksi tekee mieli pizzaa, jos on valvonut myöhään? Miksi väsyneenä ei jaksa välittää terveellisestä ruokavaliosta? Tutustu unilääkärimme Janne Kanerviston tekstiin. On tutkittu juttu, että väsyneenä olemme nälkäisempiä kuin virkeänä. Painonhallinta kannattaa siis aloittaa unesta niin kuin moni muukin asia.

Hiljattain eräs potilaani kertoi arkisen havainnon. Hän oli nukkunut edellisen yön huonosti. Päivällä hänellä oli jatkuvasti nälkä ja hänen piti napostella vähän väliä. Potilaani kertoi nukkuneensa 30 minuutin päiväunet ja herätessä nälkä oli poissa loppupäivän. Sattumaako? Ei välttämättä.

Janne Kanervisto
Janne Kanervisto

Univaje ja syömiskäyttäytyminen

Univajeen ja ihmisten syömiskäyttäytymisen välistä suhdetta on tutkittu kohtalaisen paljon. Tulokset ovat mielenkiintoisia. Havainnot tutkimuksista ovat lähes kaikki samansuuntaisia. Univajeessa ihminen saattaa syödä vuorokaudessa jopa 300 – 559 kcal enemmän kuin hyvin nukkuneet (St-Onge et al, J Clin Sleep Med 2013). Siitä voi jokainen laskea, mitä se tekee viikko- tai vuositasolla.

Miksi näin käy? Uni vaikuttaa nälkää ja kylläisyyttä sääteleviin hormoneihin. Nälkää signaloivan ghreliinihormonin pitoisuus nousee univajeessa ja kylläisyyshormoni leptiinin pitoisuus laskee. Joka aterialla on siis vähän kovempi nälkä ja kylläisyyden tunne tulee hitaammin. Univajeessa nälkä ei suuntaudu hedelmiin, vihanneksiin tai muuhun terveelliseen, vaan univajeessa tekee mieli kaikkea muuta: rasvaista, suolaista, sokerista ja epäterveellistä.

Kasvavan ruokahalun lisäksi myös ihmisen fyysinen aktiivisuus vähenee univajeessa jopa 31 % (Bromley et al, Sleep 2012). Syödään enemmän, liikutaan vähemmän. Yhtälö on aika selkeä.

Aivan tuoreessa tutkimuksessa (Covassin N et al, J Am Coll Cardiol. 2022) tutkittiin kahden viikon univajeen vaikutuksia syömiseen, painoon ja sisäelinrasvan määrään. Tutkimus oli aika pieni (12 tutkittavaa), mutta tulokset häkellyttäviä. Kahden viikon univajeen aikana (unta 4h/yö) tutkittavat söivät keskimäärin 308 kcal/vrk enemmän, paino nousi 0,5 kg ja sisäelinrasvan määrä lisääntyi 11 %. Vain kahdessa viikossa!

Painonhallinta kannattaa aloittaa unesta

Hyvän painonhallinnan peruspilari on riittävä unimäärä. Itseaiheutettua univajetta kannattaa tästä(kin) syystä vältellä. Ja jos unen kanssa on haasteita tai uni ei virkistä, kannattaa asia ehdottomasti tutkia ja hoitaa.

Oletko sinäkin tehnyt havainnon univajeesta ja syömisestä? Itse ainakin huomaan, että huonosti nukutun yön jälkeen tekee mieli syödä epäterveellisesti.

Teksti: Unilääkäri Janne Kanervisto


Apua uniongelmiin

Jos oma uni ja vireystila mietityttää, me Coronaria Uniklinikalla autamme. Varaa aika uneen perehtyneen lääkärimme vastaanotolle tai etävastaanotolle. Hyvinvoinnin avaimet niin moneen tilanteeseen löytyy unesta.


Lue Lisää artikkeleita, jotka voisivat kiinnostaa sinua