Mies nukkuu sohvalla käsi sohvalta roikkuen.

Kuorsaus voi olla merkki uniapneasta

Artikkelit Kuorsaus Uniapnea

Kuorsaus on erittäin yleinen vaiva, jota esiintyy usein etenkin keski-iän kynnyksellä ja sen ylittämisen jälkeen. Sen lisäksi, että kuorsaus järisyttää makuuhuoneen rauhaa, se voi olla myös oire uniongelmista joihin olisi syytä suhtautua vakavasti. Miten kuorsausta kannattaa lähteä hoitamaan?

Lähes jokainen meistä kuorsaa joskus. Esimerkiksi pitkäksi venähtäneiden illanviettojen jälkeisinä aamuina voi normaalisti hiljainen nukkujakin saada kuulla kuorsanneensa yöllä äänekkäästi. Vastoin yleistä oletusta kuorsaus ei katso sukupuolta. Naisilla kuorsausta esiintyy lähes yhtä yleisesti kuin miehilläkin.

Kuorsausääni syntyy, kun hengitysilma jää pyörimään hengitysteiden ahtaisiin osiin. Ennen kuin investoi kuorsaustyynyyn, kuorsauskiskoon tai moottorisänkyyn, kannattaa selvittää, mistä kuorsaus pohjimmiltaan johtuu. Etenkin silloin, kun kuorsaaminen on jatkuvaa ja siihen liittyy hengityskatkoja, on varmistettava ettei kyse ole uniapnean oireesta. Uniapneaa esiintyy noin 20 %:lla kuorsaajista ja hoitamattomana tämä unihäiriö vain pahenee vuosien myötä. Uniapneaan on syytä suhtautua vakavasti, sillä sen myötä riski myös esimerkiksi diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen kasvaa oleellisesti.

Kun on varmistettu, ettei kuorsaamisen takana ole fysiologista sairautta, on vaivan ensisijainen hoitomuoto omien elämäntapojen kuntoonlaittaminen. Jos tämäkään ei auta, voi apua lähteä etsimään erilaisista markkinoilla olevista kuorsaustuotteista. Esimerkiksi öisin käytettävä kuorsauskisko on todettu tehokkaaksi avuksi.

Suu auki kuorsauksesta

Kuorsaus itsessään ei ole kuorsaajalle haitallista, vaikkakin lähipiirille siitä aiheutuu meluhaittaa. Eniten kuorsaajaa vaivaakin usein syyllisyys siitä, että hän omalla nukkumisellaan häiriköi muiden unta.

On hyvä muistaa, että kukaan ei kuorsaa tahallaan ja siksi aiheesta olisikin hyvä puhua aina hyvässä ja rakentavassa hengessä. Aiheen välttely voi johtaa siihen, että pahimmillaan samassa vuoteessa yrittää nukkua kaksi ihmistä, joiden kummankin energiat ovat meluisien öiden takia jatkuvasti myös päivisin poissa.

Joskus harkinnan arvoinen ratkaisu unirauhan palauttamiseksi voi olla esimerkiksi korvatulppien käyttäminen tai jos mahdollista, nukkuminen eri huoneissa. Monelle erillään nukkuminen voi olla alkuun vieras ajatus, sillä sen ajatellaan tarkoittavan parisuhteen hiipumista. Mutta entä jos asia olisikin lopulta aivan toisin? Voisiko pariskunnan keskinäinen yhteispeli sujuakin paremmin, jos sen osapuolet olisivat päiväaikaan energisiä, virkeitä ja hyvin levänneitä?

Uniapnean poissulkeminen on kuorsaajan helppo henkivakuutus

Uniapneatutkimus eli yöpolygrafia on vaivattomin ja nopein tapa selvittää luotettavasti, mistä kuorsaus johtuu ja sulkea pois uniapnean mahdollisuus. Tutkimusten ja mittausten tarpeesta ja laajuudesta päättää lääkäri. Varaa aika lääkärin ensikäynnille, jos epäilet itselläsi uniapneaa. Uniapneadiagnoosin pelossa lääkärikäyntiä ei kannata jättää väliin.