Valon vaikutus uneen, lue artikkelimme!

Valoa kansalle! – Valon vaikutus uneen

Ajankohtaista Yleinen

Kevät on jo pitkällä ja valon määrä on lisääntynyt huomattavasti. Valon vaikutus uneen on merkittävä.

"Meillä kaikilla on sisäinen kello, suprakiasmaattinen tumake, joka säätelee unen ja valveen rytmitystä. Ihmisten sisäisen kellon vuorokausi on keskimäärin 24h 9min, joten se pitää päivittäin tahdistaa 24h rytmiin. Valo on tässä tärkein tahdistaja", kertoo Coronaria Uniklinikan asiantuntijalääkäri Janne Kanervisto.

Valoa pitäisi saada erityisesti aamulla, koska aivot saavat sitä kautta tiedon päivän alkamisesta ja vireystaso kohoaa. Päivällä valo auttaa meitä pysymään virkeänä. Luonnonvalo on aina paras vaihtoehto jos siihen on mahdollisuus. Illalla vastaavasti on hyvä vähentää valojen määrä, tämä valmistaa aivoja nukkumista varten.

Valo ei vaikuta pelkästään uneen, se vaikuttaa myös mielialaan. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä mielialaa marraskuun pimeydessä ja nyt aurinkoisena päivänä, kun valoa riittää - siinä on eroa eikö vain? Nautitaan siis lisääntyvästä valosta ja nukutaan paremmin!

Lääketieteen lisensiaatti ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Janne Kanervisto.

Janne Kanervisto on Lääketieteen lisensiaatti ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Hänellä on myös eurooppalainen unilääketieteen erityispätevyys (Somnologist - expert in sleep medicine).


Nukutko huonosti?

Mikäli vireystasosi ei ole sitä, mitä toivoisit sen olevan tai sinulla on muuten ongelmia nukkumisen kanssa, Coronaria Uniklinikan asiantuntijat auttavat. Varaa aika lääkärin vastaanotolle ja selvitetään yhdessä, minkälaisilla työkaluilla saamme sinut nukkumaan paremmin.


Lue lisää: