Suuri suomalainen unikysely selvittää, miten me suomalaiset nukumme ja mikä untamme häiritsee.

Mikä häiritsee unta? – Näin me vastasimme

Ajankohtaista Yleinen

Coronaria Uniklinikan toteuttama suuri suomalainen unikysely selvitti kevään aikana suomalaisten nukkumistottumuksia. Mikä häiritsee unta? Miksi nukumme huonosti? Saimme lähes 5000 vastausta ja huomasimme, että miesten ja naisten vastauksissa on joitain eroavaisuuksia. Kyselyymme vastanneista miehet nukkuivat naisia paremmin ja naisten unta häiritsevistä asioista muutama erottui joukosta.

Miehistä 20 % vastasi, ettei unta häiritse mikään. Naisista vain 9,5 % vastasi samalla tavalla. Aika moni kuitenkin oli sitä mieltä, että jokin asia häiritsee unta. Naisilla vastauksissa korostuivat selvästi puolison levoton uni tai kuorsaus, lemmikkieläimet ja oma olotila (kipu, kuuma, kylmä, wc-hätä, huolet). Muuten miesten ja naisten vastaukset olivat aika yhteneväisiä ja erot pieniä.

On paljon asioita, joihin emme itse voi vaikuttaa, mutta on hyvä muistaa, että pienikin parannus unessa voi saada aikaan ison muutoksen omassa jaksamisessa ja hyvinvoinnissa. Onko mitään tehtävissä häiriötekijöiden vähentämiseksi tai poissulkemiseksi? Esimerkiksi jos korvatulppien käyttöön tottuu, jää pienet häiritsevät äänet pois ja puolison kuorsauskin vaimenee ainakin vähän. Pimennysverhojen asentaminen voi olla pienen vaivan arvoinen juttu.

Häiritseekö jokin yöuntasi? - Vastaukset

Saimme myös paljon avoimia vastauksia. Niissä unta häiritseviä tekijöitä olivat mm. työasiat, vuorotyö, stressi ja vaihdevuodet.

Oma olotila häiritsee usein unta

Suuri osa vastaajista kertoi, että oma olotila häiritsee unta. On se sitten kipua tai muuta hankalaa oloa, wc:ssä käyntiä tai huolia. Esimerkiksi pitkittynyt kipu voi tuoda mukanaan erilaisia unihäiriöitä. Kipu vaikeuttaa nukahtamista, herättelee kesken unien ja tuottaa mikroheräämisiä, jotka rikkovat unen rakenteen. Oman huonon olotilan kanssa ei kuitenkaan kannata sinnitellä, vaan apua kannattaa hakea ajoissa.


Jokainen voi parantaa untaan yksinkertaisilla keinoilla – Unilääkäri Janne Kanerviston vinkit parempaan uneen

  • Hyvä uni lähtee unen arvostamisesta. Omasta palautumisesta ei kannata tinkiä. Säännöllinen unirytmi on hyvän nukkumisen A ja O.
  • Kiireen hallinta on tärkeää. Arjen kiireessä on hyvää pitää pieniä taukoja keskellä päivää ja erityisesti illalla on tärkeä antaa itselleen aikaa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.
  • Unen laatua heikentäviä tekijöitä, kuten kofeiinia ja alkoholia on hyvä vältellä. Kofeiinin vaikutusaika on aivoissa yli 10 tuntia, mikä monelle tulee yllätyksenä.
  • Lisäksi kannattaa pyrkiä ulkoilemaan ja liikkumaan päivittäin. Liikunta kasvattaa unipainetta, joka auttaa iltaisin nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan sikeämmin.
  • Nyt kun eletään valoisan kesän aikaa, kannattaa kaihtimilla ja verhoilla pyrkiä iltaisin vähentämään valon määrää. Väsymys tulee iltaisin hämärässä helpommin kuin kirkkaassa ja valossa ja makuuhuoneen tulisi olla yöllä pimeä.

Lue lisää artikkeleistamme