Nukkuminen vierekkäin voi huonontaa kummankin unen laatua.

Vierekkäin nukkuminen

Artikkelit Herkkäunisuus Kuorsaus

Nukummeko yhdessä vai erikseen? Nukkuminen vierekkäin kuuluu parisuhteeseen, eikö? Ja yleinen uskomus on, että erillään nukkuminen tarkoittaa isoja ongelmia parisuhteessa. Unilääkärimme Janne Kanervisto on eri mieltä: Pikemminkin yhdessä nukkuminen altistaa parisuhdeongelmille huonolaatuisen unen kautta. Jatka lukemista, niin ymmärrät miksi.

On paljon pariskuntia, joissa toinen kuorsaa ja toinen ei, toinen on uneton ja toinen supernukkuja tai toinen aamuvirkku ja toinen iltavirkku. Kaikkia näitä tilanteita yhdistää se, että vierekkäin nukkuminen huonontaa todennäköisesti molempien unenlaatua.

unilääkäri Janne Kanervisto

Nukkuminen on pääasia

Tietenkin on mukava köllötellä rakkaan vieressä, mutta entäpä sitten kun viimeinkin vaivutaan uneen? Unen syventyessä kumpikaan ei tiedä toistensa läsnäolosta yhtään mitään. Mitkä sitten ovat ne huonot puolet, jos ollaan aivan erilaisia nukkujia ja nukutaan vierekkäin?

Pahimmillaan toinen herää toistuvasti kovaääniseen kuorsaukseen. Joka kerta herätessään hän vastaavasti tökkii kuorsaajaa hereille monta kertaa yössä. Kummankin unesta tulee katkonaista, myös kuorsaajan. Seurauksena molemmille tulee univajetta, ärtyneisyyttä ja tiuskimista.

Unilääkärimme suosittelee lämpimästi kokeilemaan erillään nukkumista. Parhaimmillaan se johtaa parantuneeseen unen laatuun, lisääntyneeseen unen määrään ja hyvinvointiin. Erillään nukkuminen voi sitä kautta tuoda jopa uutta kipinää parisuhteeseen.

Korvatulpat käyttöön

Kaikilla erillään nukkuminen ei tietenkään ole mahdollista, jos asunnossa eivät tilat anna myöten. Silloin kuorsaajan puolison kannatta hyödyntää esimerkiksi yksilöllisesti valmistettuja hyvin vaimentavia korvatulppia. Ja aina kannattaa muistaa, että jos kuorsaus on kovin kovaäänistä ja siihen liittyy unen rikkonaisuutta ja/tai päiväväsymystä, täytyy hakeutua herkästi uniapneatutkimuksiin.

Teksti: Unilääkäri Janne Kanervisto


Kovaääninen kuorsaus on merkki uniapneasta

Heräätkö jatkuvasti puolisosi kovaääniseen kuorsaukseen? Patista puolisosi tutkimuksiin, sillä uniapnean vakavat terveysvaikutukset on ehkäistävissä. Voit tilata uniapneatutkimuksen helposti verkkokaupastamme.


Lue lisää artikkeleita, jotka voisivat kiinnostaa sinua: