Tummahiuksinen nainen istuu väsyneenä sängyllä kädet poskilla.

Unettomuus tuplaa masennuksen mahdollisuudet

Artikkelit Unettomuus

Tutkimuksen mukaan unihäiriöillä ja mielenterveysongelmilla on selkeä yhteys. “Vallitseva käsitys on, että uniongelmat ovat joko mielenterveysongelmien oire tai mielenterveysongelmat seurausta unihäiriöistä”, kertoo tutkija Daniel Freeman Oxfordin Yliopistosta.

“Unen ongelmat ovat selkeästi yksi syy masennuksen synnyssä.”

Havainnot tehtiin tutkimalla yli 3700 uniongelmista kärsivää yliopisto-opiskelijaa ympäri Englantia. Tutkimusryhmä jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai osallistua unettomuuden hoitoon suunniteltuun kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja toinen ei saanut uniongelmiinsa aktiivihoitoa lainkaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että jo 10 viikkoa tutkimuksen aloittamisen jälkeen aktiivihoitoa saaneen ryhmän unettomuus oli vähentynyt lähes puoleen ja ahdistus sekä masentuneisuus laskeneet viidenneksellä. Myös vainoharhaisuus oli vähentynyt 25 %:lla ja hallusinaatiot 30 %:lla.

“Unettomuus tuplaa mahdollisuutesi masentumiseen ja nyt tiedämme, että jos hoidat unettomuuttasi, se myös vähentää masennusta”, Daniel Freeman kiteyttää tutkimuksen tulokset.

Lue tutkimusraportti täältä: http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(17)30328-0/supplemental

Lue The Guardian -lehdessä julkaistu juttu aiheesta täältä: https://www.theguardian.com/society/2017/sep/06/lack-of-sleep-could-contribute-to-mental-health-problems-researchers-reveal