Matka uniapneatutkimuksesta hoitoon on lyhyt Coronaria Uniklinikalla.

Lähetteettömästä uniapneatutkimuksesta hoitoon – Kaitsu sai elämäänsä uutta potkua Coronaria Uniklinikalta

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Matkan uniapneatutkimuksesta hoitoon ei tarvitse olla pitkä ja kuoppainen. Lue asiakastarinamme, miten Kaitsu selvisi tutkimuksesta ja hoidonaloituksesta ja minkälainen hänen tilanteensa on nyt.

Oululainen Kaitsu, 70, viettää aktiivista eläkeläiselämää vaimonsa kanssa. Kesäisin pariskunta viihtyy kesämökkiä laitellen ja talvella he seuraavat aktiivisesti Oulun Kärppien koti- ja vieraspelejä. Toisinaan lapsenlapset vierailevat Etelä-Suomesta ja perhe harrastaa yhdessä muun muassa laskettelua.

Kaitsu kertoo nukkuneensa aina omasta mielestään hyvin. Vaimo ja muu perhe on kuitenkin vuosien saatossa huomautellut Kaitsun kuorsauksesta ja yöllisistä hengityskatkoksista, mistä uniapnean selvittelyt lähtivät lopulta liikkeelle.

Kuorsauskisko ei hiljentänyt kuorsausta

Ensimmäisen kerran uniapnea ja sen hoito tuli puheeksi hammaslääkärissä.

”Minulla on rakenteellista vikaa: nenän välirusto on kiero ja hengitän enemmän suun kuin nenän kautta. Hammaslääkäri otti puheeksi, että minun kannattaisi kokeilla kuorsauskiskoa ja sellainen minulle tehtiinkin.”

Kuorsauskisko oli Kaitsulla käytössä pari vuotta, mutta kiskon kanssa oli hankala hengittää suun kautta, eikä nenän kautta hengittäminen onnistunut rakennevian vuoksi.

”Kiskosta oli lopulta enemmän häiriötä kuin hyötyä. Otin sen unen aikana pois ja jatkoin kuorsaamista.”

CPAP-laite tuli kotiin Coronaria Uniklinikan kautta ja toi mukanaan rutkasti uutta energiaa

”Vaimo ja hoitoalalla työskentelevät tyttäret alkoivat jossain vaiheessa huomauttelemaan, että kuorsaan aika tavalla. Lasten ja lastenlasten kyläillessä meillä täytyi laittaa kaikki ovet kiinni, jotta muut saivat kuorsaukseltani nukuttua.”

Kaitsu oli seurannut mediassa keskustelua siitä, kuinka pitkät jonot uniapneatutkimuksiin on julkisessa terveydenhuollossa.

Minulle oli muodostunut kuva, että ei ole ihan helppoa päästä uniapneatutkimuksiin. Huomasin lehdessä mainoksen Coronarian lähetteettömästä unitutkimuksesta ja päätin pirauttaa Uniklinikalle. Se olikin yksi elämäni parhaimpia puhelinsoittoja.

Lähetteetön uniapneatutkimus ei vaadi lääkärikäyntiä ennen tutkimusta, vaan laitteiston voi tilata verkkokaupasta tai noutaa sovitusti Coronaria Uniklinikalta. Näin toimi myös Kaitsu ja nouti laitteiston kotiin Coronaria Uniklinikalta Oulusta.

”Sain Uniklinikalta hyvät ohjeistukset laitteiston käytöstä ja jo seuraavana päivänä kävin palauttamassa laitteet takaisin nukutun yön jälkeen. Hieman myöhemmin lääkärin vastaanotolla selvisi, että minulla on keskivaikea uniapnea. Yön aikana minulla oli ollut 45 hengityskatkosta, joten CPAP-laitetta lähdettiin kokeilemaan heti.”

Kaitsu vuokrasi aluksi CPAP-laitteensa Uniklinikalta. Samalla hänelle tehtiin lähete OYS:aan, josta hän sai oman laitteen 2,5 kuukauden kuluttua.

”Kun kaikki tutkimukset oli jo tehty Coronarialla, kävin oikeastaan lopulta vain pyörähtämässä OYS:ssa hakemassa uuden laitteen vuokralaitteen tilalle. Se oli hyvä ja helppo juttu.”

”Vaimo ei halua välillä kuulla uusia ideoitani”

CPAP-laitehoito lähtee käyntiin yksilöllisesti, toisilla nukkuminen onnistuu heti ja toiset tarvitsevat aikaa totutteluun. Kaitsu koki saavansa unen päästä alusta lähtien helposti myös laitteen kanssa.

”Ensimmäinen maski sattui olemaan hieman liian pieni, mutta kävin seuraavana päivänä hakemassa pykälää isomman maskin, joka sopi kuin valettu. Laitteen kanssa nukkumisessa ei ollut mitään ongelmaa, vaan se onnistui heti.”

Uniapnean aiheuttama väsymys ja univaje oli hiipinyt Kaitsun elämään vähitellen. Hän toteaakin, että ei ole koskaan tuntenut olevansa ihan poikki ja väsynyt.

Nyt kun CPAP-laite on ollut käytössä, niin voi sanoa, että energiaa on vaikka muille jakaa. Vaimo ei meinaa pysyä aina perässä, kun keksin uuden idean, mitä voitaisiin tehdä ja toteuttaa.

Kaitsu kuvailee, että aiemmin hänellä oli valoissa himmennin päällä. Hoidon myötä valot ovat hänen mukaansa taas täysillä päällä ja vetoa riittää.

”Ero on todella iso verrattuna siihen, millainen olo oli ennen. Nyt nukahdan äkkiä ja nukun hyvin. Aamulla herään virkeänä ja sitten tulee niitä niin sanottuja ideoita. En olisi uskonut aiemmin, kuinka mielettömän paljon jaksaminen voi parantua. Vaimonkaan ei tarvitse enää nukkua korvatulpat korvissa.”

”Kannattaa kuunnella läheisiä – asiat eivät voi pahentua enää tutkimalla”

Tyytyväisyys huokuu Kaitsusta ja hän on alkanut houkutella myös muita läheisiään unitutkimuksiin.

”Täytyy sanoa, että kokemus on ollut todella positiivinen, kuten myös hoidon vaikutukset. Olen huomannut myös, että muilla on paljon uniapneaoireita ja olen yrittänyt sanoa, että menkää ihmeessä tutkimuksiin.”

Kaitsu ei ole kokenut uniapneadiagnoosia taakaksi.

”Diagnoosin saaminen tuntui siltä, että nyt homma saadaan hanskaan ja minua aletaan hoitaa. Ei tuntunut siltä, että tämmöistäkinkö tässä pitää kärsiä vielä. Koin diagnoosin ennen kaikkea positiiviseksi.”

Muille uniapneaa epäileville Kaitsu haluaa lähettää terveisiä:

”Kannattaa kuunnella kumppania, joka kuulee vieressä nukkuessa kuorsauksen ja katkokset. Uniapneatutkimuksiin kannattaa mennä rohkeasti, koska pahemmaksi oireet eivät ainakaan tutkimalla voi enää mennä.”


Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi uniapneaa?

Lähetteetön uniapneatutkimus on nopea ja luotettava tapa selvittää sairastaako uniapneaa. Lähetteetön uniapneatutkimus on vain muutaman klikkailun päässä verkkokaupassa. Lisätietoa saat myös soittamalla. Älä enää epäile, vaan toimi.


Haluatko lukea lisää lähetteettömästä uniapneatutkimuksesta?