Uniapneatutkimus nopeasti - lue Teron asiakastarina Coronaria Uniklinikalta

Uniapneatutkimus nopeasti – Teron tarina

Asiakaskokemuksia Uniapnea

”Toivoin jo ennen tutkimusta, että saisin diagnoosin.”
– Teron uniapnea selvisi lähetteettömässä uniapneatutkimuksessa.

Kevään 2022 aikana helsinkiläinen Tero, 50, havahtui siihen, että keho ei palautunutkaan raskaasta työputkesta ulkomailla. Samaan aikaan hänelle nousi epäilys uniapneasta, sillä lääkäri oli vuosittaisessa tarkastuksessa ehdottanut tutkimusta hänelle jo aiemmin.

Ruotsin Ski Cross -alppihiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä työskentelevälle Terolle kertyy vuodessa matkapäiviä noin 160, joten kuorsaamisen on havainnut etenkin hänen kollegansa. Tero itse ei ollut kuitenkaan aiemmin ennen kevättä huomannut, että hänen unenlaatunsa vaikuttaisi erityisemmin jaksamiseen.

”Palasin huhtikuussa työreissulta kotiin kauden päätteeksi ja olin todella väsynyt, pistin sen kuitenkin ensin vanhenemisen piikkiin ja ajattelin, että palautumisessa voi kestää aikaa. Energiaa ja hyvää mieltä ei kuitenkaan alkanut löytyä lepäämälläkään ja olin vielä kesäkuussakin väsynyt.”

Lähetteetön uniapneatutkimus ei vaatinut jonottamista

Kesäkuussa Tero alkoi etsimään tietoa uniapneasta: ”Löysin iltapäivälehden artikkelin, jossa oli kymmenen uniapnean oiretta ja minulta löytyi niistä oireista kahdeksan.”

Yhteydenotto julkiseen terveydenhoitoon paljasti, että jonotusaika uniapneatutkimuksiin olisi useita kuukausia. Teron olisi pitänyt myös hankkia tutkimuksia varten lähete terveyskeskuslääkäriltä. Pitkän jonotusajan vuoksi hän päätti katsoa, kuinka nopeasti tutkimuksiin voisi päästä yksityisillä klinikoilla.

Vertailin uniapneatutkimusten hintoja netissä ja päädyin valitsemaan Coronarian lähetteettömän unitutkimuksen, sillä sitä varten ei tarvinnut käydä ensin lääkärissä. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän jotain, niin haluan hoitaa asian heti. Siksi lähetteetön tutkimus tuntui helpolta ratkaisulta juuri minulle.

Tero tilasi tutkimuspaketin kotiin Coronaria Uniklinikan verkkokaupasta. ”Toimitusaika olisi ollut 2–5 päivää, mutta halusin tutkimukseen heti, joten soitin Coronaria Uniklinikalle Helsinkiin ja kysyin, voisinko hakea laitteen heti kotiin. Homma järjestyi samana päivänä ja sain laitteet kotiin jo illaksi.”

Lähetteettömässä unitutkimuksessa laitteen anturit asetellaan itse päälle ennen nukkumaanmenoa. Tero kertoo ohjeistuksen olevan helppo ja selkeä, eikä laitteen kytkeminen ole haastavaa yksinään.

CPAP-hoidon aloitus toi rutkasti energiaa

Ennen tutkimusta Tero ehti jo toivoa, että uniapneadiagnoosi löytyisi, koska väsymys oli jo niin suurta. Kun tuloksia purettiin viikko tutkimuslaitteiden kanssa nukkumisen jälkeen, oli Teron diagnoosi selkeä: keskivaikea uniapnea.

”AHI-arvoni (apnea-hypopneaindeksi) oli tutkimuksessa 26, mikä on tuloksena keskivaikean uniapnean ylärajalla. Lääkäri kehotti aloittamaan CPAP-laitehoidon heti.”

Vielä samana päivänä tutkimustulosten purkamisen jälkeen Tero kävi Coronaria Uniklinikalla CPAP-hoidon aloituksen ohjauksessa. CPAP-laitteen hän vuokrasi siihen saakka, että HUS:n uniapneaklinikalta vapautuisi hänelle laite.

”Heti ensimmäisestä yöstä lähtien homma lähti sujumaan laitteen kanssa. Olen kokenut maskin käyttämisen helpoksi ja unihoitajan kanssa löysimme minulle sopivan mallin ja säädöt.”

Myös Teron olo kohentui CPAP-hoidon alussa nopeasti: ”Ensimmäiset viikot minusta tuntui, että virtaa tuli hirveästi lisää. Lääkärin mukaan alussa univelkaa nukutaan pois, jonka jälkeen energiapiikki alkaa tasoittua vähitellen.”

Kotona virkeys on huomattu siten, että Tero on jaksanut herätä loma-aikana aiemmin kuin muut. ”Lomalla olen saanut kommentteja, että herään liian aikaisin kolistelemaan keittiössä”, Tero nauraa.

Myös läheisilleen Tero on suositellut tutkimusta. Syksyllä alppihiihdon harjoituskauden käynnistyessä hän aikoo suositella tutkimusta myös kollegoilleen, sillä hoidon aikana hänelle on valjennut, kuinka paljon hyviä terveysvaikutuksia uniapnean hoidolla voi olla. ”En tiennyt aiemmin, kuinka paljon uniapnea voi vaikuttaa terveyteen. Lääkärikin sanoi, että loppuelämän sairauskertomuskirjastosta tulee paljon ohuempi, kun uniapneaa aletaan hoitamaan ajoissa. Hyvät unet vaikuttavat niin paljon esimerkiksi sydämen hyvinvointiin.”


Epäiletkö uniapneaa?

Uniapnea on helposti selvitettävissä. Tutkimuksen voi tilata nopeasti verkkokaupasta tai puhelimitse, eikä siihen tarvita erillistä lääkärin lähetettä. Lähetteettömän uniapneatutkimuksen kokonaishinta on 248 €.


Lue lisää