Uniapneatutkimus tehdään kotona nukkuessa

Uniapneatutkimus

Uniapneaa epäiltäessä tehdään uniapneatutkimus eli yöpolygrafiatutkimus. Siinä selvitetään uniapneaa ja sen vakavuutta. Tutkiminen on helppoa ja se tehdään omassa sängyssä nukkuessa. Uniapneatutkimus tehdään silloin, kun oireet viittaavat uniapneaan. Tyypillisiä uniapnean oireita ovat väsymys, tehottoman tuntuinen tai katkonainen yö, yöllinen virtsaamisen tarve, kuorsaus sekä aamuinen päänsärky.

Uniapneaa epäiltäessä kannattaa hakeutua lääkärille ja tutkimuksiin. Läheistään kannattaa myös kannustaa tutkimuksiin, sillä usein uniapneaa sairastava ei itse tiedosta kuorsaamistaan ja hengityskatkoksiaan. Tutkimus on yksinkertainen ja nopea suorittaa, eikä itse tutkimusta kannata pelätä tai jännittää. Monelle tulee tutkimuksen jälkeen helpottunut olo, olipa saanut uniapneadiagnoosin tai ei.

Lääkäri tekee lähetteen uniapneatutkimukseen. Tutkimuslaitteet asennetaan klinikalla unihoitajan toimesta ja laitteessa on mukana raajaliikeanturit tai EKG lääkärin määräyksen mukaan. Tästä tutkimuksesta selviää myös mm. levottomat jalat -oireyhtymä.

Coronaria Uniklinikalta voi tilata myös lähetteettömän uniapneatutkimuksen suoraan kotiin. Tutkimus tehdään eri laitteella ja tutkimuslaitteet asennetaan itse kotona. Tutkimuksesta selviää luotettavasti, sairastaako uniapneaa, mutta siitä ei käy ilmi muuta. Tulokset saa unihoitajaltamme noin viikon kuluttua tutkimuksesta.


Uniapneatutkimus eli yöpolygrafia

Uniapneatutkimuksessa mitataan tutkittavan veren happipitoisuus, hengitysilman virtaus sekä hengitysliikkeet. Niistä nähdään, onko tutkittavalla hengityskatkoksia tai sellaisia hengityshäiriöitä, jotka aiheuttavat hapenpuutetta. Tutkimuksesta voidaan päätellä hengityskatkoksien määrä ja pituus. Tutkimuksessa selviää myös missä nukkumisasennossa katkokset esiintyvät ja miten tutkittava liikkuu unissaan.

Tutkimus suoritetaan yöpolygrafialaitteella. Unihoitaja asentaa laitteen yllesi klinikalla. Tutkimuslaitteessa on mukana raajaliikeanturit tai tarvittaessa myös EKG lääkärin määräyksen mukaisesti.

Uniapneatutkimus tehdään aina kotona

Uniapneatutkimuksessa potilas nukkuu tutkimuslaitteet yllä yhden yön kotonaan. Laitteet rekisteröivät ja mittaavat mm. veren happipitoisuuden ja hengitysilman virtauksen. Tutkimuksessa selviää luotettavasti, onko kyseessä uniapnea ja minkä asteinen se on.

Uniapneatutkimuksella tehdään myös hoidonseurantamittauksia esimerkiksi uniapnea- tai levottomat jalat -oireyhtymää sairastavilla. Hoidonseurannalla selvitetään käytettävän hoidon tehokkuutta ja toimivuutta.

Uniapneatutkimuksella mitataan:

  • Hengitysilman virtaus
  • Veren happipitoisuus
  • Hengitysliikkeet
  • Nukkumisasento
  • Kuorsaus
  • EKG
  • Jalkojen liikkeet

Tutkimuksen kulku Coronaria Uniklinikalla

Epäily uniapneasta

Uniapneaa epäiltäessä tehdään uniapneatutkimus. Tutkimusyötä edeltävänä päivänä hoitaja ohjeistaa tutkimuslaitteiden käytön.

Tutkimuksen suorittaminen

Illalla rekisteröintilaite käynnistetään ja mennään nukkumaan. Laitteen kanssa nukutaan yksi yö kotona. Laite ei juurikaan häiritse yöunia.

Seuraavana aamuna

Tutkimusyön jälkeisenä aamuna laite sammutetaan, riisutaan ja palautetaan sovitusti hoitajalle. Samalla voidaan varataan aika lääkärille tutkimustulosten kuulemista varten.

Uniapneatutkimus on yksinkertainen ja helppo

Uniapneatutkimus tehdään kotona. Hoitaja antaa tutkittavalle yksinkertaiset ja lyhyet ohjeet sekä tutkimuslaitteen. Illalla ennen nukkumaanmenoa rekisteröintilaite puetaan päälle ja nukutaan yö. Laite ei juurikaan haittaa nukkumista. Laite palautetaan seuraavana päivänä hoitajalle, joka toimittaa rekisteröinnin erikoislääkärin arvioitavaksi. Jos tuloksista löytyy uniapnea, valitaan soveltuvin ja paras hoito.

Jos epäilet uniapneaa tai muuta unihäiriötä, varaa aika lääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle.

Hinnat ja maksuvaihtoehdot

Ruskeahiuksinen toimistotyöntekijä työpöydän ääressä, sininen paita

  • Ensikäynti lääkärillä 142,50 €
  • Uniapneatutkimus 399,00€
  • Lääkärin tutkimuksen jälkeinen vastaanottokäynti, jossa käydään läpi tutkimustulokset 142,50 €

Kaikki hinnat löydät tarkemmin hinnastostamme>

Maksuvälineenä käyvät pankkikortit ja yleisimmät luottokortit, sekä Coronaria-tili, jonka avulla voit maksaa haluamasi kokoisissa erissä ja valitsemallasi aikataululla.

Lähetteetön uniapneatutkimus

Tarjoamme vaihtoehdon uniapnean tutkimiselle ja palvelun ostamiselle suoraan kotiin ilman lääkärin lähetettä.

Tutkimuksesta ei käy ilmi muita unihäiriöitä, kuten levottomia jalkoja, mutta se antaa kuitenkin luotettavan tutkimustuloksen jatkotoimenpiteitä varten. Tutustu palveluumme!

Lähetteetön uniapneatutkimus >


Lisää luettavaa uniapneasta: