Lue parhaat vinkit hyvään uneen ja nuku paremmin.

Parhaat vinkit hyvään uneen

Ajankohtaista Artikkelit Unettomuus

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa, haasteita jaksamisessa tai jatkuvaa väsymystä? Nyt on hyvä aika miettiä omaa nukkumista ja tehdä muutamia korjausliikkeitä oman nukkumisen suhteen. Unilääkärimme Janne Kanervisto on listannut parhaat vinkit hyvään uneen. Vinkit ovat yksinkertaisia, kannattaa kokeilla!

Muutamalla yksinkertaisella konstilla saa omaa unta parannettua, joskus ihan huomattavasti. Aloita vaikka näistä:

1. Säännöllinen heräämisaika

Aivot arvostavat rutiineita ja säännöllistä unirytmiä. Kun heräät säännöllisesti samaan aikaan, tulee uni iltaisinkin säännöllisesti.

2. Rauhoitu illalla

Varaa illasta vähintään tunti aikaa rauhoittumiselle. Syö hyvä iltapala, tee iltatoimet valmiiksi, anna kierrosten laskea alas. Lue jotain, kuuntele äänikirjaa tai katsele televisiota. Mitä passiivisempaa tekemistä, sitä parempi. Unohda työasiat ja sometus tässä vaiheessa! Laita valot minimiin, luo rauhallinen ja miellyttävä ympäristö.

3. Mene nukkumaan oikealla hetkellä

Mene nukkumaan, kun uni alkaa tulla itsestään. Uni-ikkunaksi sanotaan sitä hetkeä, kun väsymys alkaa muuttua uneliaisuudeksi. Tulee sellainen olo, etteivät silmät tahdo pysyä enää auki. Tämä on oikea hetki siirtyä vuoteeseen. Jos tässä vaiheessa alkaa tehdä iltatoimia, ehtii unelias olo hävitä ennen kuin olet vuoteessa.

4. Vähennä kofeiinin määrää

Juo kahvia vain aamuisin, ettei se illalla tai yöllä estä unta tuottavien hormoneiden vaikutusta.

Ota ohjeet kokeiluun! Jos uniongelmat ovat kovin hankalia tai eivät yksinkertaisilla ohjeilla helpota, on hyvä hakeutua uniongelmiin perehtyneen lääkärin vastaanotolle tarkempiin tutkimuksiin. Unihäiriöt ovat yleensä hyvin hoidettavissa, kunhan syy uniongelmaan on selvitetty.

Arvosta untasi!
Janne Kanervisto, unilääkäri


Hae apua uniongelmiin ajoissa

Unettomuus kuormittaa kaikkia elämän osa-alueita: työtä, opiskelua, vapaa-aikaa, sosiaalista elämää, parisuhdetta, perhearkea ja terveyttä. Valvottujen öiden jälkeen arki ei suju, kun vointi on lopen uupunut. Unettomuudesta tulee helposti iso stressi ja noidankehä, johon täytyy puuttua.

Me Coronaria Uniklinikalla saamme sinut nukkumaan paremmin. Varaa aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle tai etävastaanotolle.


Kiinnostaako uni? Lue lisää: