tytto ruokkimassa hevosta ulkona

Valuuko väsymyksesi lastesi arkeen?– Unilääkäri vastaa lasten kysymyksiin aikuisten unesta

Ajankohtaista Unilääkäri vastaa

Pikkulapsiarjessa lapsi on yleensä se, joka nukkuu huonosti. Entä jos kotona onkin huonosti nukkuva aikuinen? Väsynyt aikuinen voi vaikuttaa myös muiden perheenjäsenten elämään. Huonosti nukkuvan vanhemman kanssa voi jäädä arvokkaita perheen yhteisiä asioita tekemättä. Väsyneenä lapsille tulee myös ärähdettyä herkästi. Valuuko sinun väsymykseksi lastesi arkeen?

Keräsimme unilääkäri Janne Kanervistolle lasten kysymyksiä väsyneistä aikuisista. Kuulostaako tutulta? Tämän jutun avulla voit pohtia, minkälainen isä tai isovanhempi teidän perheessänne on.


lapsen tekemä piirustus nukkuvasta isästä
Helmi 6 v. on piirtänyt isin kuorsaamassa

Miksi isä nukahtaa aina telkkarin ääreen, kun katsotaan Pikku Kakkosta?

Hyvä kysymys. Joskus aikuisilla on voinut olla niin kiireinen päivä, että työpäivän jälkeen väsyttää. Mutta jos joka päivä väsyttää, voi kyse olla siitä, että isä ei ole muistanut nukkua tarpeeksi yöllä. Silloin kannattaa jutella isän kanssa siitä, että uni ja nukkuminen ovat tärkeitä asioita. On myös hyvä jutella unilääkärin kanssa, mikäli riittävä nukkuminen ei vie väsymystä pois. 

Epäreilua, että vanhemmat saavat jäädä vielä valvomaan, kun me mennään illalla nukkumaan. Miksi aikuiset väittävät, että voivat valvoa, vaikka eivät jaksa aamulla sitten herätä meidän kanssa?

Lapset tarvitsevat enemmän unta, siksi lapset menevät aikaisemmin nukkumaan. Myös unirytmi voi olla erilainen: aikuisia saattaa nukuttaa illalla myöhemmin ja vastaavasti aikuiset haluaisivat aamulla nukkua pidempään. Aamulla herätessä ihmisen kuitenkin kuuluisi olla virkeä. Jos joka aamu väsyttää kovasti, voi olla aiheellista pohtia riittääkö nukuttu unimäärä vai voiko taustalla olla jonkinlainen unihäiriö. 

Kaverin iskällä on joskus juhlien jälkeen pää kipeä aamuisin. Miksi meidän iskällä on aina aamuisin pää kipeä, vaikka se ei edes juhli? Se vain nukkuu ja kuorsaa.

Iskällä saattaa olla uniapnea, joka on sellainen unenaikainen häiriö, missä ilma ei pääse kulkemaan keuhkoihin normaalisti. Jos oireita on usein, on hyvä hakeutua uniongelmiin perehtyneen lääkärin vastaanotolle. 

Mun iskä on tosi kova treenaamaan. Se treenaa melkein joka ilta, kun mä meen jo nukkumaan. Miksi se on silti niin väsynyt, vaikka on muka niin kovassa kunnossa?

Joskus aikuiset unohtavat, kuinka tärkeää hyvä ja riittävä uni on jaksamisen ja palautumisen kannalta. Tässä lapsetkin voivat auttaa vanhempia kysymällä, että "nukuthan sinä tarpeeksi?" 

Miksi ukki ei mene lääkäriin, vaikka mummi sanoo, että sillä on joku uniapnea?

Joskus aikuisilla voi olla pelkoja ja vääränlaisia käsityksiä uniapneasta tai sen hoidosta. Uniapnean hoito on itse asiassa hyvin helppoa ja tehokasta. Kannattaa jutella ukin kanssa, että uniapnea kannattaa hoitaa, koska silloin jaksaa paremmin leikkiä lastenlasten kanssa.


Väsymys vaikuttaa myös läheisiin

Miten lapsesi kuvailisi sinua? Miltä kuulostaisi kuvaus: Isä on aina väsynyt ja ärtynyt? Väsymyksesi ei vaikuta ainoastaan sinuun ja terveyteesi. Se vaikuttaa myös läheisiin, ihmissuhteisiin ja työhön.

Coronaria Uniklinikan asiakkaina käy myös isejä, äitejä ja isovanhempia. Unen terveyskirjastosta pääset lukemaan kaikki asiakastarinamme, jotka ovat jokainen aitoja asiakkaidemme kokemuksia ja kirjoitettu haastattelun perusteella.


Uniklinikan riskikartoitus auttaa henkilöstöäsi nukkumaan paremmin

Väsyttääkö? Tee unitesti!

Unitestin avulla selvität, voisiko sinulla olla unihäiriö. Testi on unilääkärin laatima ja tulokset ovat suuntaa antavia.

Testaa itsesi!


Lähetteetön uniapneatutkimus on helppo tapa selvittää, sairastaako uniapneaa.

Uniapneatutkimus verkkokaupasta

Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi uniapneaa? Teimme tutkimuksen ostamisen helpoksi. Voit tilata lähetteettömän uniapneatutkimuksen verkkokaupastamme hintaan 248 euroa. Hinta sisältää kaiken erikoislääkärin lausunnosta ja hoitajan puhelusta postimaksuihin. Ei muita kuluja.

Lue lisää>

Siirry verkkokauppaan >


Coronaria lahjakortti

Anna lahjaksi parempaa unta!

Verkkokauppamme valikoimasta voit ostaa lahjakortin verkkokaupan tuotteisiin tai Uniklinikan palveluihin. Tutustu lahjakortteihin verkkokaupassamme!

Verkkokauppaan >