Tummahiuksinen nainen istuu väsyneenä sängyllä kädet poskilla.

Unihäiriöt

Lisätietoa yleisimmistä unihäiriöistä - unihäiriöitä on tunnistettu yli 80

Virkistävä uni on terveytemme perusta säännöllisen liikunnan ja terveellisen ravitsemuksen lisäksi. Jo pelkästään se, että nukumme liian vähän, aiheuttaa keskittymis- ja suorituskyvyn laskua ja aineenvaihdunnan häiriöitä. Miksi sitten nukumme liian vähän? Hyvä nukkuminen ei ole itsestäänselvyys. Siihen täytyy kiinnittää huomiota ja tarvittaessa täytyy pyytää apua.

Meistä jokainen nukkuu huonosti jossain vaiheessa - mutta vain tilapäisesti. Elämäämme kuuluu iloja ja suruja, jotka väistämättä vaikuttavat nukkumiseen eri elämänvaiheissamme. Pitkäaikaisesta huonosta nukkumisesta eli unihäiriöstä on kyse, kun tilapäinen uniongelma tai väsymys toistuu usein tai jatkuu yli kaksi kuukautta.

Emme monesti tiedosta nukkuvamme huonosti ja voimme jopa pitää itseämme hyvinä nukkujina ja erinomaisina nukahtajina. Pääoire unihäiriölle onkin usein päiväaikainen vireystilan ja toimintakyvyn heikkeneminen, kuten muistiongelmat sekä tarkkaavaisuuden ja aloitteellisuuden puute. Näihin oireisiin monesti tottuu ja tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tarvitsemme kaikki riittävän määrän hyvälaatuista, virkistävää unta.

Unihäiriöt ovat yleisiä - mistä ne johtuvat?

Joka viides suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unihäiriöstä. Merkittäviä tekijöitä unihäiriöiden synnyssä ovat kiireinen elämänrytmi, kova työtahti sekä muuttuneet elintavat. Tällä hetkellä unihäiriöt luokitellaan yleisyydeltään jo kansansairauksiksi ja potilaiden määrä lisääntyy koko ajan. Unihäiriöitä on yli 80 erilaista ja ihmisellä voi olla samaan aikaan monta erilaista unihäiriötä.

Monet sairaudet vaikuttavat myös nukkumiseemme. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oikea lääkitys tai kivun tehokas hoito parantavat vireystilaamme ja auttavat nukkumaan paremmin.


Yleisimmät unihäiriöt


Mies istuu yöpuku päällä pöydän laidalla ja pitelee käsillään päätään.

Unettomuus on yleisin unihäiriö

Unettomuudessa ihmisellä on nukahtamisen vaikeutta, unessa pysymisen ongelma tai usein molemmat. Jos unettomuus on jatkunut yli kaksi kuukautta, kyse on pitkäaikaisesta unettomuudesta.

Unettomuuden taustalla on aina jokin syy tai sairaus, joka häiritsee yöunta ja herättää nukkujan toistuvasti.

Lue lisää unettomuudesta>


Kuorsaava mies nukkuu.

Uniapneaa sairastaa moni tietämättään

Uniapnea on unenaikainen, hengityskatkoksia aiheuttava unihäiriö, joka rikkoo unen rakennetta ja aiheuttaa elimistölle pitkäkestoista stressiä ja uupumista, sekä monenlaisia oireita.

Uniapneaa esiintyy miehillä ja naisilla, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Suomessa uniapneaa sairastaa vähintään 300 000 ihmistä. 

Lue lisää uniapneasta>


Nukkuvan naisen jalat sängyllä, osittain peiton seassa

Levottomat jalat

Levottomat jalat -unihäiriö ilmenee suurimmalla osalla pakonomaisena raajojen liikuttamisen tarpeena, johon liittyy epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kylmän-, kuuman-, pistelyn-, puutumisen- ja paineentunnetta sekä kutinaa, etenkin jaloissa, mutta myös käsissä tai muualla vartalossa. Oireet ovat pahimmillaan iltaisin ja haittaavat nukkumaanmenoa.

Lue lisää levottomista jaloista>