Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Parkinsonin tauti

Fysioterapia Fysioterapian terveyskirjasto Neurologinen fysioterapia

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka vaikuttaa laaja-alaisesti toimintakykyyn ja elämän eri osa-alueille. Oireet ovat tyypillisimmin liikkumisen hidastuminen, jäykkyys ja lepovapina. Oireet esiintyvät aluksi yleensä vain toisella puolella kehoa.

Parkinsonin tautia sairastavien fysioterapiassa tavoite ja sisältö arvioidaan aina yksilöllisesti. Fysioterapiakerran alussa tulee myös arvioida sen hetkinen tilanne ja tehdä sen mukaan terapian toteutus. Tavoitteet ovat yleensä asiakkaan arkeen liittyviä esim. kävely ja päivittäiset käytännön toiminnot, kuten pukeutuminen. Tavoitteisiin voidaan päästä eri menetelmin kautta ja niitä yhdistämällä. Tavoitteen asettelussa on mukana tarpeen mukaan asiakkaan lähi-ihmiset.

Liikkumisen ja liikkeiden hidastuessa Parkinsonin yksi hankalimmista oireista ovat kävelyn haasteet. Kävelyssä usein askeleet ovat lyhyitä, ryhti on etukumarassa sekä alaraajat polvista ja lonkista koukussa. Fysioterapia voi sisältää esim. kävely- ja tasapainoharjoitteita ympäristö huomioiden, sekä nivelliikkuvuuksia lisääviä ja lihasjäykkyyttä madaltavia harjoitteita. Lihasjäykkyyteen voidaan vaikuttaa myös manuaalisen ja fysikaalisen terapian keinoin. Allasterapia on yksi kuntoutusmuoto, missä veden tuki ja noste mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan liikkumisen harjoittelun. Fysioterapiassa tuetaan ja mietitään yhdessä asiakkaan kanssa mahdollisten sovellettujen liikuntalajien aloittamista ja asiakkaan itsenäisen liikkumisen tukemista. Fysioterapiassa haetaan onnistumisen kokemuksia.

Fysioterapiassa otetaan huomioon tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö. Apuvälineiden arviointi ja niiden käytön harjoittelu on osa fysioterapiaa.