Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Spiraalistabilaatio®

Spiraalistabilaatio (Spiral Stabilization, SPS) on kehonhallinta- ja terapiamenetelmä selän kiputilojen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä selän toiminnallisuuden parantamiseen. SPS-harjoittelussa tavoitteena on koko kehon hallittu ja yhtenäinen liikesuoritus nk. spiraalimaisten lihasketjujen avulla, sekä aktivoida nämä lihasketjut toimimaan myös jokapäiväisessä liikkumisessa kuten kävelyssä ja myös urheilussa.

Metodi soveltuu kaiken ikäisille lapsista vanhuksiin sekä erityisesti selkäkipuisille (akuutti, subakuutti ja krooninen selkäkipu, skolioosi), kuntoutuksessa oleville, työikäisille työn vastapainoksi ja urheilijoille kehonhuolto- ja hallintaharjoitteluna. SPS-harjoittelu voi siis toimia sekä kuntouttavana että ennaltaehkäisevänä konservatiivisena hoitomuotona joko yksilöterapiassa tai ryhmässä.

Spiraalistabilaatio –harjoittelussa

  • Harjoittelu voidaan soveltaa jokaiselle sopivaksi riippumatta iästä tai toiminnan tasosta
  • Tarkoin suunnitelluilla liikkeillä eri lihasketjuja voidaan harjoittaa, vahvistaa, rentouttaa ja venyttää
  • Harjoitteet pyritään tekemään seisoma-asennosta, mutta lähtötaso voi olla myös istuen
  • Vartaloa pidennetään ylöspäin aktiivisesti spiraalimaisten lihasketjujen työn avulla
  • Vahvistetaan syviä vatsalihaksia toimimaan luonnollisesti yhdessä raajojen liikkeiden kanssa, jolloin vatsan oikea aktivaatio yhdessä spiraalimaisten lihasketjujen avulla antaa tilaa selkänikamien väliin saaden aikaan ojennuksen, joka vähentää painetta välilevyssä ja parantaa niiden aineenvaihduntaa.
  • Kehoa vakauttamalla (stabiloimalla) raajojen suuremmat liikeradat mahdollistuvat
  • Oikea-aikainen tasapainolihasten aktivointi epävakaissa asennoissa helpottaa selän kuormitusta ja parantaa tasapainoa sekä reagointia nopeutta vaativissa tilanteissa
  • Urheilija pystyy saamaan lisää tehoa suoritukseensa ja käyttämään harjoitteita lajikohtaisesta harjoittelusta palautumiseksi
  • Vatsalihaksia voidaan harjoittaa epäsuorasti, kun suorat vatsalihasharjoitteet ovat kiellettyjä (esim. vatsalihasten erkauma, diastasis recti)
  • Voidaan parantaa selän tilannetta siinä missä muut menetelmät eivät ole tuottaneet tulosta (leikkauksen jälkeiset tilat)

Laajalti menestynyt metodi on tšekkiläisen lääkärin Richard Smišekin yli 30 vuoden tulos selkäkipuisten hoidossa. Harjoitteet suoritetaan hyvin kevyellä vastuksella, hitaasti ja rauhallisesti hengityksen tahtiin, halliten liikkeen ja kehon linjauksen samaan aikaan. Usein, passiivisesta tai yksipuolisesti kuormittavasta arjestamme johtuen, kehoomme muodostuu lihasepätasapainoja, jotka näkyvät selässä rangan normaalin kaarevuuden häiriöinä (toiminnallinen skolioosi) ja raajoissa voiman sekä hallinnan tunteen erona. On ensiarvoisen tärkeää tasoittaa nämä erot ennen harjoittelun siirtymistä edistyneemmälle tasolle. SPS-harjoittelulla voimme antaa keholle mahdollisuuden mukautua symmetrisesti.

Lähde: Smišek R., Smišková K. & Smišková Z. 2009. Spiral stabilization of the spine: treatment and prevention of back pain.