Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Selkäydinvammat

Fysioterapia Fysioterapian terveyskirjasto Neurologinen fysioterapia

Selkäydinvamman taustalla voi olla tapaturma, usean sairauden seuraus, mutta vamma voi olla myös synnynnäinen. Yksittäisenä haittana selkäytimen vaurion hankalin ongelma on yleensä liikuntavamma: ¾ selkäydinvamman saaneesta käyttää pyörätuolia.

Neurologisessa fysioterapiassa selkäydinvamman kuntoutuksen tavoite ja sisältö arvioidaan aina yksilöllisesti. Tavoitteet ovat yleensä asiakkaan arkeen liittyviä, kuten kävely, päivittäiset käytännön toiminnot esim. wc-toiminnot tai siirtyminen autoon. Liikkumisessa otetaan huomioon tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö. Apuvälineiden arviointi ja niiden käytön harjoittelu on osa fysioterapiaa.

Fysioterapiaa toteutetaan eri ympäristöissä, kuten asiakkaan arkiympäristössä tai vastaanotolla. Liikkumisessa otetaan huomioon eri apuvälineiden, kuten pyörätuolin käyttö ja sen käsittely, jotta esim. siirtymiset ovat mahdollisimman sujuvia ja turvallisia. Fysioterapiassa arvioimme yhdessä asiakkaan kanssa mahdollisia asumiseen liittyviä muutostöitä sekä ympäristönhallintalaitteiden hankintaa.

Yksilöllinen fysioterapia voi sisältää spastisuuden eli lihasjänteyden madaltamista, kivun hallintaa, alaraajojen kuormitusta keventävää painokevennettyä kävelyharjoittelua tai allasterapiaa. Allasterapia on erityinen osa kuntoutusta. Fysioterapiassa huomioidaan myös muita selkäydinvammaan liittyviä oirekokonaisuuksia, kuten rakon ja suolen toiminta sekä autonominen dysrefleksia. Tarpeen mukaan tuemme ja mietimme yhdessä asiakkaan kanssa sovellettujen liikuntalajien käytön aloittamista. Fysioterapiassa haetaan onnistumisen kokemuksia.

Tavoitteisiin voidaan päästä eri menetelmien kautta ja niitä yhdistämällä. Meillä Coronarialla toimii moniammatillinen tiimi. On suuri etu, että samasta talosta löytyvät fysioterapian lisäksi psykologi/psykoterapia, OMT palvelut, seksuaalineuvonta, toimintaterapia ja puheterapia.